Life&style

5 tajni koje ti otkriva tvoj DNA

Koju kremu za njegu kože koristiti i tko su ti bili preci, sve to otkriva DNA - jedinstveni genetski kod koji svatko od nas nosi u svakoj tjelesnoj stanici, a sadrži sve detalje o tebi…

Boja tvoje kose i očiju, snaga zubiju, visina, težina pa čak i osobnost – sve je to zapisano u DNA. Sigurno se iz škole sjećaš slika fascinantnih dvostrukih spirala DNA? Taj uvijeni, dvosmjerni oblik nalik ljestvici sadrži šifru tvoje genetske povijesti i instrukcije za život. Dakle, po prvi puta u ljudskoj povijesti možeš pristupiti tim uputama – s pomoću DNA testa (ako malo prosurfaš Internetom, pronaći ćeš više klinika kod nas gdje ga možeš narpaviti). 

Pogledaj kojih 5 stvari ti otkriva tvoj DNA…

1. Kakvu njegu za kožu koristiti

Spadaš li srećom u rijetke ljude koji izgledaju desetljeće (i više) mlađe nego što doista jesu? Ili izgledaš puno starije (a živiš superzdravo i plivaš u anti-ageing kremi)? Odgovor na to nalazi se u tvojim genima. Spadaš li u osobe kod kojih je mali, srednji ili veliki rizik od razvoja bora? Koliko se brzo „otapa“ tvoj kolagen i elastin? Jesi li genetski predisponirana za oštećenja od sunca i pigmentaciju? Koliki bi trebao biti zaštitni faktor za tvoju kožu? A kakve su tvoje razine antioksidansa? Taj svježi sjaj mladosti za kojim žudimo određen je njihovim brojem i koliko uspješno se borimo protiv slobodnih radikala koji nas postaruju. Provjeriš li svoje gene možeš njima prilagoditi i njegu kože. 

via GIPHY

2. Tko je tvoja obitelj 

Testovi očinstva rade se obično kad je došlo do „problema“, odnosno treba odrediti je li netko pravi otac ili nije. Međutim, DNA test može ti otkriti fascinantne uvide u tvoju baštinu i otkriti jako daleku rodbinu. Hm, tko zna, možda imaš plemićke krvi?

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Kako ostati fit 

Jesi li se ikada pitala zašto ti si sklona debljanju, a neke tvoje frendice kihnu i izgube pola kilograma? Ne brini, nisi luda. Tome je kriv tvoj DNA. Možda imaš gene koji će ti pomoći da smršaviš i održavaš težinu – ili te geni u tome sprječavaju. Koje masnoće, ugljikohidrati i bjelančevine su ti potrebni za tvoji genetski make-up? Koji vitamini, minerali i hranjive tvari ti možda genetski nedostaju? Od koje hrane se debljaš? Koje su vježbe najbolje za tebe? Rešenja se nalaze u tvojim genima i brzo ćeš se osjećati puno bolje. 

Možda vas zanima Tajni tata: slučajno je otkrila tko joj je zapravo otac Rubrika Život Život

4. Koju hranu jesti

Čini se da danas mnogi prelaze na bezglutensku prehranu. Međutim, pitanje je je li to potrebno. Je li gluten uistinu problem? Ili je možda nešto puno ozbiljnije? Celijakija je autoimuna bolest koju izaziva intolerancija na gluten, te nastaje upala crijeva koja sprječava da se hranjive tvari pravilno apsorbiraju. Oko 83% bolesnika nikad nije čulo za taj problem i ne znaju možda boluju od te bolesti. Međutim, rješenje se nalazi u tvom DNA i celijakija se može identificirati – jednostavno preko brisa usne šupljine. Ako su rezultati negativni, garantirano si oslobođena te bolesti cijeli svoj život. a čak i ako i nosiš te gene, to ne znači da će se problem nužno razviti. 
Test samo pokazuje na moguću slabost koja se može neutralizirati brzom promjenom načina života. Ali, činjenica da nemaš genetsku predispoziciju za celijakiju još je korisnija, jer simptomi koje pokušavaš neutralizirati izbjegavanjem glutena vjerojatno uzrokuje nešto sasvim drugo, pa nema smisla odreći se neke hrane… 

via GIPHY

5. Rizik od obolijevanja 

Test DNA testira gene na 34 različite bolesti, a otkriva ti postotak vjerojatnosti da ćeš razviti niz stanja, uključujući i šanse da ćeš dobiti lupus, multipla sklerozu, psorijazu, srčane bolesti i aneurizmu. Dijabetes, osteoporoza, reumatodni artritis i glaukom također su na popisu – zajedno s još nekim stanjima. Znanje je moć – a prevencija je najbolji lijek, kaže mudra izreka, ali treba pažljivo promisliti o tome želiš li saznati neke stvari. 
Hoćeš li izludjeti ako saznaš da je „veliki rizik“ da oboliš od raka? Ili će ti spoznaja da je „mali rizik“ za neko stanje izazvati neko čudno ponašanje? Kako se tehnologija razvija, tako se razvijaju i medicinska i farmaceutska rješenja, a DNA testovi mogu ti u najmanju ruku omogućiti da postaneš svjesna nekih stvari te ti omogućiti da odigraš značajnu ulogu u dugotrajnom upravljanju svojim zdravljem. 

Možda vas zanima Kako pravilno ispitati grudi da slučajno nema kvržica Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0