Život

Tajni tata: slučajno je otkrila tko joj je zapravo otac

Iz analize gena 36-godišnjakinja je doznala da joj je pravi otac zapravo liječnik iz nekoliko stotina kilometara udaljenog grada

Kad je Amerikanka Kelli Rowlette dobila nalaze analize genskog uzorka koji je poslala poznatoj genealoškoj tvrtki Ancestry.com, zaključila je da je posrijedi pogreška.

Analiza je pokazala da njezina DNA ne odgovara onoj njezina oca, nego da joj je pravi otac Gerald Mortimer, liječnik iz 900 kilometara udaljenog grada za kojeg nikad u životu nije čula. Rowlette nije mogla vjerovati da postoji bilo kakva veza između nje i Mortimera, sad već umirovljenog ginekologa iz Idaho Fallsa, a kamoli da joj je on biološki otac, ali kad je doznala cijelu priču, mnoge joj je toga postalo jasnije – i još neugodnije.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Prije nego što su dobili sad 36-godišnju Kelli, njezini roditelji Sally i Howard živjeli su upravo u Idaho Fallsu i dugo su uzaludno pokušavali dobiti dijete. Napokon su se obratili dr. Mortimeru koji je utvrdio da Howard ima premali broj spermija, a Sally zakrenutu maternicu, te predložio da povećaju izglede za začeće tako da pokušaju potpomognutu oplodnju Howardovim spermijima pomiješanim sa sjemenom anonimnog donora. Par je pristao, uz uvjet da donor bude viši od 180 cm, ima smeđu kosu, plave oči i fakultetsku diplomu. Mortimer ih je uvjerio da je našao prikladnog donora i u ljeto 1980. izveo postupak potpomognute oplodnje koji je uspio pa je Sally u svibnju 1981. rodila kćerkicu Kelli. Liječnik je propustio reći zahvalnim pacijentima spomenuti jednu sitnicu – a to je nije bilo nikakvog anonimnog donora, nego je Mortimer upotrijebio vlastite spermije.

Možda vas zanima Predirljivo: Pronašao je svog oca beskućnika preko Twittera Rubrika Life&style Life&style

Nekoliko godina poslije, kad mu je Sally rekla da se s mužem i kćeri seli u državu Washington, dr. Mortimer se rasplakao, ali i dalje je tajio da je on pravi otac male Kelli.

Tajna bi možda i ostala zauvijek skrivena da Kelli lani nije poslala uzorak tkiva na analizu. Uvjerena da je nalaz pogrešan i razočarana što se inače ugledna tvrtka Ancestry.com pokazala tako nepouzdanom, sve je ispričala majci, koja je pak prepoznala ime liječnika te kontaktirala Howarda, od kojeg se u međuvremenu rastala, i prenijela mu informaciju o očinstvu. I Sally i Howard bili su duboko potreseni kad su shvatili što se dogodilo i dugo su se premišljali bi li to objasnili i kćeri.

Ali Kelli je sve doznala i bez njih: dok je prošlo ljeto sređivala stare dokumente, slučajno je našla svoj rodni list na kojem je navedeno i ime liječnika koji je vodio porod – dr. Gerald Mortimer.

Užasnuta, Kelli se posavjetovala s roditeljima i zajedno s njima podnijela tužbu protiv Mortimera i Udruge porodničara i ginekologa države Idaho, te sad traži odštetu za emocionalne patnje uzrokovanje liječničkim nehajem, prevarom i kršenjem ugovora.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0