Life&style

5 savjeta stilista kako da nikad više ne kupiš komad odjeće koji onda nećeš nositi

  • Hajde, priznaj, u svom ormaru još uvijek imaš barem jedan komad odjeće s cijenom na sebi
  • Ili nekoliko njih koje si odjenula jednom, dvaput i zaključila da si se zapravo ne sviđaju. Događa se i najboljima od nas…
  • Stoga su savjeti stilista kako manje (ili uopće ne) trošiti na odjeću koja nam ne treba itekako dobrodošli

Kažemo da nemamo što odjenuti, kupimo novu odjeću, a onda se nekoliko tjedana kasnije nađemo u istoj situaciji... Zato je dobro proučiti ovih 5 savjeta stilista i modnih stručnjakinja kako izbjeći trošenje novca na odjeću koju zapravo nikada nećemo nositi.

1. Ne kupovati ako misliš da nemaš što odjenuti

Često mislimo i osjećamo se kao da nemamo što odjenuti, premda nam u ormaru visi hrpa odjeće. Pa pomislimo da će odlazak u šoping i kupovina nove odjeće riješiti problem, ali to nikada nije slučaj.

Postoji doista dobar razlog zašto: zapravo trebamo uložiti više vremena, a ne novca u našu garderobu. Postoji novi TikTok trend pod nazivom 'Wearing vs Styling' ('Nošenje vs styling'). Ljudi kombiniraju i transformiraju klasične komade kao što su traperice, majice i hlače u uzbudljive outfite. Ovaj nas fenomen potiče da prigrlimo odjeću koju već posjedujemo i kupujemo ciljanije. A kada kupujemo ciljano, kupujemo one bezvremenske, osnovne komade koji će nam služiti iz godine u godinu.

@federicalucifora4 Wearing VS Styling 🤯✨(save This for inspo) love this combo grey-burgundy.. Do you like it? I hope this video helps you for a new outfit idea Pullover @H&M Skirt @ZARA Coat @zara Tights @Calzedonia Shoes @SHEIN Scarf @Zalando Bag @Coach #ootd #ootdfashion #ootdinspiration #ootdshare #ootdstyle #reels #style #styleinspirations #stylebloogger #explor #explorepage #amazing #zara #shein #hm #coac #calzedonia ♬ Cheri, Cheri Lady (Special Dance Version) - Modern Talking

2. Troši vrijeme, a ne novac za svoju garderobu

Razlog zašto impulzivno kupujemo kad pomislimo da nemamo što odjenuti je taj da smo neinspirirane ili nam je samo dosadila odjeća koju imamo, a to znači da trebamo uložiti nešto vremena da joj udahnemo novi život i oživimo te komade. Lako je upasti u zamku nošenja odjeće na isti način ili uvijek iste odjevne kombinacije. Dakle, kada stručnjaci kažu da trebamo uložiti više vremena, a ne novca, zapravo kažu da moramo pomno pogledati odjeću koju već imamo i ponovno se nadahnuti njome.

Način na koji kombiniraš različite komade odjeće daleko je najlakši način da odjeća izgleda zanimljivije. Dakle, to bi moglo biti jednostavno poput stavljanja elegantnog sakoa preko majice kratkih rukava ili dodavanja traper korzeta preko lagane košulje ili čak odijevanje prozirne haljine preko majice bez rukava.

3. Pomno slaži kombinacije odjeće

Takozvano „pravilo tri točke“ jako dobro funkcionira kada želiš naglasiti odjeću s „tri točke boje“. Recimo da si nosila bijelu maksi suknju i iskombinirala je s majicom kratkih rukava s crvenim logotipom - pravilo tri točke će te ponukati da sljedeći puta dodaš crvene tenisice i crvenu bejzbolsku kapu kako bi stvorila tri točke boja. To pomaže stvoriti koheziju u odijevanju.

H&M x Anamika Khanna Možda vas zanima Bollywood u H&M-u? Dizajnerica Anamika Khann napravila je tako maštovite komade kakve H&M dugo nije imao Rubrika Moda Moda

4. Počni se odijevati za svoje 'izmišljeno ja'

Jedna od stvari koje često radimo kada imamo puno odjeće, a mislimo da nemamo ništa za odjenuti, jest da odemo i kupimo komade koje smo si zamislili u svojoj mašti. Dakle, osoba ili stil koji bismo željeli nositi, često je stil koji smo vidjele na nekome drugome, a voljeli bismo ga imati. Ali, onda se često ne osjećamo baš kao mi same. Ili pak otkrijemo da imamo puno istih komada u ormaru. Zašto se ne bismo dotjerale s onim što imamo i pokazale svoju odjeću na način na koji smo to i zamislile? 

 | Autor: Unsplash/Becca McHaffie Unsplash/Becca McHaffie Foto: Unsplash/Becca McHaffie

5. Stvori si 'stilske izazove'

Kako bi napravila neke pozitivne promjene u svom ormaru, stvori 'izazov' koji će pomoći da izbjegneš kupnju nove odjeće i spriječiš da ona odjeća koju imaš samo visi u ormaru i ne nosi se. Postoji puno takvih izazova na internetu, a jedan koji stilisti preporučuju svakako je '75 Hard Challenge'. Zapravo je vrlo jednostavno. Dakle, u osnovi moraš dokumentirati svaku odjeću koju nosiš 75 dana i nije ti dopušteno kupovati ništa novo — tako da se radi o fokusiranju na ono što već imaš u ormaru.

Ono što modni stručnjaci predlažu s ovim izazovom jest da organiziraš svoju ormar kako bi mogla biti kreativna i postaviti si neke ciljeve.

 | Autor: Unsplash/Thought Catalog Unsplash/Thought Catalog

Još jedan izazov koji bi mogao biti od velike pomoći je modni izazov 'Slow Buy or No Buy' ('Kupovati sporo ili uopće ne kupovati'). U suštini se obvezuješ na kupovinu samo tzv. slow fashiona - bezvremenskih klasičnih komada koji će ti pomoći u izgradnji capsul garderobe (ideja je da se naša garderoba treba sastojati samo od onih predmeta koji ne gube na popularnosti i mogu se kompinirati u mnogo varilanti) — ili ni na kakvu kupovinu. Postavi si vremenski okvir u kojem nećeš kupovati nove komade odjeće, ali ćeš to vrijeme potrošiti na stvaranje novog outfita od komada odjeće koje već posjeduješ.

Možda vas zanima Jedna je zaljubljena u crno, druga u bijelo, a mi smo zaljubljeni u njihove odlične minimalističke stylinge Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram @christinahudacov

Komentari 0