Life&style
Žumanjak

5 recepata u kojima ćemo savršeno iskoristiti žumanjke koji su ostali od pečenja kolačića

  • Ostalo ti je žumanjaka od posljednjeg maratonskog pečenja kolačića?
  • Lako moguće, jer u mnoge od njih ide samo bjelanjak. Ni u kom slučaju nemoj ih baciti
  • Donosimo ti 5 slasnih načina kako jednostavno iskoristiti preostale žumanjke 

Žumanjci su mala kuhinjska čuda - svestrani, ukusni i previše dobri da bi se bacili. Bilo da ih koristimo za sltka ili slana jela, ovi zlatni multitaskeri dodaju okus i savršenu teksturu kulinarskim kreacijama. Zato donosimo pet brzih recepata koji će ti omogućiti da maksimalno iskoristiš žumanjke koji su ti ostali nakon kuhanja i pečenja. 

Zašto se koriste žumanjci prilikom pečenja kolača?

Jaja su uključena u gotovo svaki recept za pečenje. Često se jaje odvaja, tj. potreban je samo žumanjak ili bjelance. Žumanjci igraju posebnu ulogu u pečenju: vežu vodu i masnoću. To je zbog lecitina u žumanjku. Žumanjci djeluju kao prirodno vezivo, držeći sve sastojke zajedno te osiguravajući glatko tijesto. Nadalje, žumanjci su puni važnih hranjivih tvari poput vitamina A i D te zdravih masti.

5 recepata gdje možeš super iskoristiti preostale žumanjke

1. Crème brûlée – omiljeni klasični desert

Créme brûlée je savršen izbor ako želiš impresionirati svoje goste. Nježna aroma vanilije i hrskava karamelizirana korica čine ga klasičnim desertom.

Sastojci: 

• 4 žumanjka

• 100 g šećera

• 500 ml vrhnja za kuhanje

• 1 mahuna vanilije

• 50 g smeđeg šećera

Priprema:

1. U zdjeli miksaj žumanjke i šećer dok ne postanu lagani i pjenasti.

2. Ostruži srž mahune vanilije i lagano zagrij zajedno s vrhnjem u loncu, ali nemoj dopustiti da zavrije.

3. Postepeno umiješaj toplo vrhnje u smjesu žumanjaka.

4. Smjesu ulij u vatrostalne posudice i peci u vodenoj kupelji na 160 stupnjeva oko 40 minuta ili dok se krema ne stisne.

5. Nakon što se ohladi, pospi tanki sloj smeđeg šećera preko kreme i karameliziraj je kuhinjskim plamenikom.

 | Autor: Pexels/Valeria Boltneva Pexels/Valeria Boltneva Foto: Pexels/Valeria Boltneva

2. Vanilin kiflice – savršeni kolačići za iskorištavanje žumanjaka

Nježni i nebesko slatki: kiflice od vanilije su zvijezda svakog tanjura za kolačiće!

Sastojci:

• 2 žumanjka

• 200 g brašna

• 100 g mljevenih badema

• 150 g maslaca (hladnog)

• 100 g šećera

• srž jedne mahune vanilije

Priprema:

1. Zamijesi brašno, mljevene bademe, maslac, šećer i srž vanilije u tijesto. Zatim dodaj žumanjke i nastavi mijesiti dok tijesto ne postane glatko.

2. Stavi tijesto na najmanje 30 minuta u hladnjak.

3. Zatim podijeli tijesto na komadiće, oblikuj ih u rolice i savij u male polumjesece, tj. kiflice.

4. Peci na 180 stupnjeva oko 12 do 15 minuta, dok kiflice ne postanu zlatno smeđe.

5. Pospi vanilin šećerom dok su još tople i ostavi da se ohlade.

 | Autor: Profimedia Profimedia

3. Pita od limuna – svježa i voćna

Ova pita od limuna kombinira slatku kremoznost s osvježavajućom notom limuna – savršen desert za svaku prigodu!

Sastojci: 

Za biskvit:

• 2 žumanjka

• 200 g brašna

• 100 g maslaca

• 50 g šećera

Za nadjev:

• 4 žumanjka

• sok i kora od 3 limuna

• 150 g šećera

• 200 ml vrhnja za šlag

 | Autor: Pexels/ Daniel & Hannah Snipes Pexels/ Daniel & Hannah Snipes Foto: Pexels/ Daniel & Hannah Snipes

Priprema:

1. Zamijesi sastojke za tijesto pa ga razvaljaj. Tijesto potom stavi u kalup za pitu i peci na 180 stupnjeva oko deset minuta (prekrij papirom za pečenje i otereti). Zatim ukloni papir za pečenje i peci još pet minuta.

2. Za nadjev umuti sok od limuna, koru od limuna, šećer i žumanjke, zatim dodaj vrhnje za šlag i dobro promiješaj.

3. Nadjev izlij na prethodno pečeni biskvit pa peci na 150 stupnjeva oko 25 minuta ili dok ne postane čvrst. Ostavi da se ohladi prije posluživanja.

4. Brioche – prozračan i zlatnožut zahvaljujući žumanjcima

Prozračan brioche savršen je dodatak doručku ili brunchu – zlatno smeđ izvana, nebeski mekan iznutra!

Sastojci: 

• 4 žumanjka

• 500 g brašna

• 80 g šećera

• 250 ml mlakog mlijeka

• 1 kocka svježeg kvasca (ili jedna vrećica aktivnog suhog kvasca)

• 100 g otopljenog maslaca

Priprema:

1. Zagrij mlijeko, otopi kvasac u njemu i ostavi da kratko odstoji. Stavi brašno i šećer u zdjelu te dodaj smjesu kvasca i žumanjke. Sve umijesi u glatko tijesto te postupno umiješaj otopljeni maslac. Pokrij tijesto i ostavi da se diže na toplom mjestu oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.

2. Stavi tijesto u namašćen lim za pečenje ili ga oblikuj u rolice. Ponovno pokrij i ostavi da odstoji oko 30 minuta.

3. Peci na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta, dok brioche ne postane zlatnosmeđe boje.

 | Autor: Pexels/Pixabay Pexels/Pixabay Foto: Pexels/Pixabay

5. Quiche – slani klasik sa žumanjcima

Quiche je pravi kuhinjski favorit kada su u pitanju slana jela – i to s dobrim razlogom: svestran je, jednostavan za pripremu i može se savršeno prilagoditi vlastitim preferencijama.

Sastojci:

Za biskvit:

• 2 žumanjka

• 200 g brašna

• 100 g maslaca

• 50 g šećera

Za nadjev:

• 3 žumanjka

• 200 ml vrhnja

• 300 do 400 g povrća po svom izboru, poput špinata, rajčica, tikvica ili brokule

• začini poput soli, papra i muškatnog oraščića

Priprema:

1. Pripremi biskvit za pitu kao što je gore opisano za limunsku tortu i peci je dok pripremaš nadjev.

2. Sitno nasjeckaj povrće i kratko ga poprži, a zatim pomiješaj s vrhnjem, začinima i žumanjcima.

3. Izlij nadjev na koru i peci na otprilike 175 stupnjeva oko 25 minuta, dok ne porumeni.

 | Autor: Pexels/Alesia Kozik Pexels/Alesia Kozik Foto: Pexels/Alesia Kozik

Možda vas zanima Želiš kolač koji će zadiviti sve goste, okusom i izgledom? Božićni panj je pravi izbor Rubrika Life&style Life&style

Kako pravilno čuvati preostale žumanjke?

Ostalo ti je žumanjaka i pitaš se koliko ih dugo možeš čuvati? Evo kako održati žumanjke svježima i dulje ih koristiti.

Koliko dugo se žumanjci mogu čuvati u hladnjaku?

Ako želiš žumanjke čuvati dulje vrijeme, zamrzavanje je najbolje rješenje. Stavi žumanjke u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Kako bi održala njihovu konzistenciju, žumanjke prethodno lagano umuti pjenjačom ili ih pomiješaj s prstohvatom šećera ili soli - ovisno o tome planiraš li žumanjke kasnije koristiti za slatke ili slane recepte.

Žumanjci se mogu čuvati u zamrzivaču do tri mjeseca. Prije upotrebe, jednostavno ih polako odmrzni u hladnjaku kako bi zadržali konzistenciju i mogli se jednako lako prerađivati kao i svježi žumanjci.

Hot Aperol Možda vas zanima Ako ti je omiljeno piće Aperol Spritz, ove zime će to biti vrući, Hot Aperol. Imamo i recept Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pexels/ Antonius Ferret

Komentari 0