Life&style
Pet neugodnih pitanja koja svaki par mora postaviti jedno drugom nakon što su zajedno 10 godina

5 neugodnih pitanja koja si par mora postaviti nakon 10 godina veze

  • Ako s partnerom uživaš u ljubavi cijelo desetljeće očito nešto radite kako treba
  • Kako bi proveli još koje zajedno, psihologinja preporuča da nakon prvih 10 godina povedete iskren razgovor
  • Ovo je pet pitanja koje bi bilo dobro da si postavite i vidite idete li u istom smjeru

Čestitamo što ste ti i tvoj partner proveli desetljeće u ljubavi - očito radite puno toga kako treba. Ipak, samozadovoljstvo je propast mnogih dugotrajnih veza, pa ako vam je cilj proslaviti još koji desetak godina zajedno, iskren razgovor s drugom polovicom mogao bi biti koristan. Iz tog razloga klinička psihologinja dr. Bethany Cook procijenila je kojih je to pet najvažnijih, iako ne nužno ugodnih pitanja koja si svaki par mora postaviti nakon desetljeća zajedno. 

Sretan par već godinama spava u odvojenim sobama Možda vas zanima 'Suprug i ja već 7 godina spavamo odvojeno i tako smo puno sretniji' Rubrika Love&Sex Love&Sex

1. Jeste li zadovoljni životom koji ste izgradili zajedno?

Zašto razbijati glavu kad možeš jednostavno pitati? "Ovo je pitanje važno postaviti jer zahtijeva da par razmisli o svojim trenutnim životnim okolnostima, kako su tamo stigli i žele li nastaviti dalje", kaže dr. Cook. Naravno, ovdje odgovor ne mora biti da ili ne; zapravo, ovo bi pitanje trebalo biti početak otvorenog razgovora koji sugerira da bi se mogao dogoditi pomak ako bilo koja osoba nije zadovoljna onim što je izgrađeno. Primjerice: Zadovoljna si načinom na koji odgajate djecu, ali mogla bi biti sretnija s vašim seksualnim životom. Razgovor koji slijedi je usredotočen na rješavanje problema i mogao bi pomoći da zajedno odredite kako do te promjene. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Pet neugodnih pitanja koja svaki par mora postaviti jedno drugom nakon što su zajedno 10 godina

2. Poželiš li da imamo / nemamo djecu? 

Imati djecu ili ih nemati (ili ne još) je izbor koji mijenja život i može imati značajan utjecaj na intimni odnos, u dobru ili u zlu. Dobra vijest je da bez obzira u kojem se čamcu nalazite ti i tvoj partner, postavljanje ovog naizgled općenitog pitanja svom partneru može poboljšati prognozu veze.

Za roditelje, svako priznanje žaljenja kada je u pitanju odluka o potomstvu može učiniti da se osjećaš loše. (Što bi rekle tvoje prijateljice koje su mame?) Međutim, dr. Cook nam kaže da ove sumnje o roditeljstvu nisu neuobičajene, te naglašava da roditelji koji se tako osjećaju nipošto nisu loši ljudi. Zapravo, ona to vrlo često viđa u svom radu s obiteljima: "Postoji mnogo roditelja na svijetu koji zapravo nikada nisu željeli biti roditelj i iskreno još uvijek ne uživaju u roditeljskoj ulozi čak ni nakon što njihova djeca odrastu." Ipak, to je vrijedna tema koju treba istražiti jer ovakav osjećaj prema djeci definitivno će utjecati na 10-godišnju vezu.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Pet neugodnih pitanja koja svaki par mora postaviti jedno drugom nakon što su zajedno 10 godina

Istina, ne možete vratiti djecu - ali dr. Cook kaže da nezadovoljni roditelji ipak mogu imati koristi od "slobodnog razgovora sa svojim partnerima o svojim frustracijama ili nesklonostima roditeljstvu jer to pomaže u ublažavanju stresa" i potencijalno bi moglo promicati bliskost sa partnera, pod uvjetom da se oštećena strana osjeća podržanom.

A ovo pitanje može promijeniti igru ​​i za one koji nemaju djecu. Doista, dr. Cook je vidjela brojne slučajeve u kojima su parovi bez djece "imali probleme u vezi jer, čak i nakon 10 godina pitanje 'zašto mi nemamo djecu' i dalje nije riješeno. Stručnjakinja kaže da je dobra ideja pokrenuti razgovor o toj temi jer, bez obzira na dob. "Parovi mogu u svako doba odlučiti obitelj proširiti tako što će imati, udomiti ili posvojiti djecu". Osim toga, čak i ako ste mislili da ste se ti i tvoj partner razumjeli, deset godina je dovoljno vremena da netko promijeni svoju perspektivu, pa nikad ne škodi upitati ponovo.

Nesuđeni romantik: tetovirao je datum vjenčanja na ruku, ali je pobrkao brojeve

3. Voliš li me još uvijek voliš / privlačim li te?

Posao. Večera. Posuđe. Netflix. Ponoviti sve. Ako si sa svojim partnerom deset godina, velika je šansa da dobro poznaješ kolotečinu koju opisujemo. Da, faza medenog mjeseca je definitivno prošla, zbog čega je tako lako nakon 10 godina upasti u rutinu i ispuniti slobodno vrijeme beskrajnim stvarima s liste obaveza. To je uobičajena zamka i ona zahtijeva vašu pozornost (jer osjećaj nevoljenosti i neprivlačnosti nije baš dobar za dugoročno zadovoljstvo u vezi). 

 | Autor: shutterstock shutterstock Pet neugodnih pitanja koja svaki par mora postaviti jedno drugom nakon što su zajedno 10 godina

Doista, parovi u ovoj fazi mogu otkriti da se više zapravo i ne poznaju, osobito ako se njihova dinamika pretvorila u cimerstvo/suroditeljstvo/poslovni odnos. A sama intimnost vas neće spasiti, budući da dr. Cook kaže da "čak i parovi koji imaju zakazani tjedni seks prijavljuju da se osjećaju nepovezano sa svojim partnerom."

Naravno, može biti posebno neugodno, čak i potpuno zastrašujuće, pitati svog partnera voli li te i osjeća li još uvijek da ga privlačiš, jer odgovor može imati ozbiljne implikacije na budućnost veze. Ipak, dr. Cook potiče parove da postave teško pitanje jer, bez obzira na odgovor, to je bolje nego odabrati "nastaviti život dvojeći uživa li partner još uvijek biti s tobom".

4. Koji su vaši ciljevi za sljedećih 10 godina?

Ako vaša veza traje deset godina to nije mali podvig. Velika je vjerojatnost da ste uspjeli stići ovako daleko zahvaljujući zdravoj dinamici koja je uključivala zajedničko postavljanje ciljeva tijekom tog vremena i donošenje velikih i malih odluka kao par. (Sjećate se da ste odabrali boju za kuhinju u tom prvom stanu koji ste dijelili?) Pa, stručnjak kaže da je ključno ne uzimati taj duh suradnje zdravo za gotovo, kako ne bi počeo blijedjeti nauštrb vaše veze.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Pet neugodnih pitanja koja svaki par mora postaviti jedno drugom nakon što su zajedno 10 godina

"Ponekad parovi jednostavno pretpostave da se druga osoba osjeća isto kao i oni i prestanu pitati o velikim i malim izborima koji utječu na obitelj (sa djecom ili bez djece)", objašnjava dr. Cook. Ali ovo je pogreška, jer mogućnost sjesti s partnerom i razgovarati o tome kako želite da izgleda budućnost utječe na odluke koje oboje donosite danas. I samo da ponovimo, važno je provjeriti i male stvari (Kamo biste željeli otići na odmor sljedeće ljeto?) i velike stvari (Razmišljate li o preseljenju u drugi grad?). Drugim riječima, postavljanje pitanja o budućnosti može uvelike osigurati da ga zaista imate zajedno.

5. Je li tvoj partner zadovoljan cjelokupnom kvalitetom života?

Razgovor o budućnosti je ključan, ali jednako je važno sagledati stanje ovdje i sada. Nije li ovo samo još jedna verzija pitanja broj jedan (jeste li zadovoljni životom koji ste zajedno izgradili)? Slični su, da, ali važno je utvrditi kako se partner osjeća prema sebi, za razliku od onoga što osjeća prema vama kao paru. 

Trebaju li muškarci upute za obavljanje kućanskih poslova? Možda vas zanima Čeka li i tvoj dragi upute za stvari koje bi ON trebao raditi u zajedničkom domaćinstvu? Rubrika Love&Sex Love&Sex

Prema dr. Cook, problemi mogu nastati kada parovi razgovaraju o žrtvovanju svojih snova ili želja, bilo za svoje partnere ili za opće dobro para (kao što je odlazak od obitelji kada tvoj supružnik dobije ponudu za posao koja utrostručuje njegovu plaću). Naposljetku, stručnjakinja kaže da ova dinamika može dovesti do toga da se jedna osoba osjeća nezadovoljno ili nepovezano u životu, čak i kada stvari idu "odlično" za vas kao par. 

Važno je znati da su najsretnije i najjače veze one u kojima se obje osobe osjećaju osobno zadovoljne, a ovo pitanje kvalitete života daje objema stranama i priliku da izraze vlastite želje i potrebe. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0