Love&Sex
Trebaju li muškarci upute za obavljanje kućanskih poslova?

Čeka li i tvoj dragi upute za stvari koje bi ON trebao raditi u zajedničkom domaćinstvu?

  • Jedno istraživanje otkrilo je da svaki četvrti muškarac treba konkretne upute što i kako napraviti u kućanstvu
  • Hm, to ti vjerojatno nije drago čuti, premda si možda već toga i svjesna
  • Kako to opterećuje vezu?

„Mental Load“ ili „mentalno opterećenje“ pojam je koji je dobio veliku pažnju, a osobito posljednjih godina. Ali, o čemu se točno radi? Radi se o tome da imaš na umu rođendan svekrve i da znaš da još uvijek negdje tamo vani postoji poklon kojeg trebaš nabaviti. To također znači biti svjestan koliko vreća za smeće ima i kada kupiti nove. Kakvo je stanje s prljavim rubljem? Kada djeca idu na trening i trebaju li im torbe za teretanu? Moraš li ići u kupovinu po namirnice? Što se mora još kupiti? I tako dalje, znaš već…

Drugačija percepcija

Dok mnogi muškarci u heteroseksualnim vezama prirodno preuzimaju svoju ulogu u kućanstvu, u mnogim slučajevima mentalno opterećenje, tj. podjela i lista u glavi, ostaje na ženi. To je rezultat ankete portala ElitePartner. Anketirano je više od 4.000 osoba koliko su zadovoljni načinom na koji je organiziran svakodnevni život u njihovoj vezi. Ono što je uzbudljivo u tome je da muškarci (79%) ocjenjuju zadovoljstvo više od žena (72%).

via GIPHY

Preopterećenje

Kao rezultat toga, 35% žena ponekad je jednostavno očajno i preopterećeno. Mnoge žene imaju osjećaj da njihov partner niti ne primjećuje koliko puno rade u svakodnevnom životu (36%) i često su iznervirane jer smatraju da partneru nije dovoljno stalo (29%).

Možda vas zanima Žene, sretan vam Dan u kojem muškarci kuhaju večeru - donosimo detaljna uputstva ovog "praznika" Rubrika Life&style Life&style

Konkretni zadaci

Ne radi se samo o samim zadacima, nego i o organizaciji i koordinaciji zadataka. Evo nas opet kod ključnih riječi „mentalno opterećenje“. Muškarci vole ovu koordinaciju i organizaciju odgurnuti od sebe. Čak 26% ispitanih muškaraca navodi da od svojih partnera trebaju vrlo konkretne zadatke, odnosno, da im se kaže što trebaju napraviti.

via GIPHY

Nezadovoljstvo

Vjerojatno nije velika tajna da su zadovoljstvo s vezom i podjela poslova povezani. Osobito među ispitanicima koji su trenutačno nezadovoljni svojom vezom, nezadovoljstvo svakodnevnim poslom je vrlo veliko. Čak 53 posto nezadovoljnih žena ponekad se osjeća preopterećeno svojim zadacima, a ista je situacija kod samo 32 posto zadovoljnih žena. 

Ta razlika je jedva vidljiva kod muškaraca (26, odnosno 22 posto). Korona je ovaj problem dodatno pogoršala: 15% žena kaže da im je pandemija ostavila još više zadataka. Međutim, kriza nije donijela baš sve negativno. Više nego svaka treća osoba imala je više vremena za obitelj ili vezu.

Uselili ste skupa i neke stvari tek sada postaju jasnije! Možda vas zanima Muškarci govore što su otkrili o ženama kad su počeli zajedno živjeti - tri čitateljice komentiraju je li to istina Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marija111

    Želim se zahvaliti DR ALABI, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu, on vam može pomoći da to riješite, možete ga ... prikaži još!
  • manfred

    Opet žene kukaju
  • manfred

    Kovid kriza