Life&style
Opekline od sunca

5 kućnih lijekova za opekline od sunca koje su koristile i naše bake

  • Opekline od sunca nisu nimalo bezazlene i treba ih pravilno liječiti (ako ih već nismo uspijeli spriječiti, što je dakako puno pametnije
  • A u ovo godišnje doba, kad je sunce jako, a mi više nego ikad boravimo vani, opekline nisu rijetke
  • Kako ublažiti opekline od sunca ako pri ruci nemamo kakvu kremu iz ljekarne? Ovi kućni lijekovi za opekline nježno smiruju kožu

Što su zapravo opekline od sunca? Naša koža je naš najveći organ, ali je i vrlo osjetljiva: ako smo predugo izloženi sunčevoj svjetlosti ili UV zračenju, brzo će se razviti opekline na koži. To se događa jer tijelo oslobađa kemijske glasnike koji uzrokuju upalu kao odgovor na izlaganje suncu. Povećava se cirkulacija krvi u opečenim područjima kože, a opekline od sunca uzrokuju crvenilo, pečenje i bol, između ostaloga.

Svijetla koža općenito je osjetljivija na opekline od sunca, ali i dječja koža brzo dobiva opekline. Svatko tko češće izgori na suncu ne samo da riskira brže starenje kože, nego i razvoj raka kože. Zato je najbolje zaštititi kožu od opeklina kremom za sunčanje. Ako smo tu podbacili, postavlja se pitanje kako ublažiti opekline od sunca odnosno čime ih mazati?

Kako ublažiti opekline od sunca: brzi savjeti

Ako primijetiš prve znakove opeklina, prvo što bi trebala napraviti je skloniti se sa sunca i ohladiti kožu, a to je najbolje učiniti vlažnom krpom umočenom u hladnu vodu temperature od 15 do 20 stupnjeva. Dok opekline ne zacijele, koža se više ne smije izlagati suncu. Sukladno tome, uvijek se bolje pokriti prozračnom odjećom ako se ne može izbjeći izlazak na sunce. Osim toga, koži je potrebno više tekućine nego inače, pa ako izgoriš, trebaš piti puno tekućine, najbolje 2,5 do tri litre vode dnevno.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Kućni lijekovi za opekline od sunca

Kućni lijekovi za opekline od sunca najbolji su način da se brzo riješiš boli. Osobito nježno pomažu:

Aloe vera za opekline od sunca

Aloe vera vlaži i smiruje upaljenu kožu pa nije ni čudo što se koristi u većini proizvoda za liječenje opeklina. Ali, to ne mora nužno biti gel iz ljekarne! Svatko tko ima biljku kod kuće može jednostavno odrezati komadić i nježno utrljati tekućinu nalik na gel na opečenu kožu. Time se ubrzava regeneracija nakon opeklina.

Oblozi s jogurtom

Učinkovita alternativa aloe veri su rashladni oblozi s jogurtom, koji također mogu učinkovito ohladiti bolnu kožu uzrokovanu opeklinama od sunca. Kako bi to napravila, rasporedi jogurt na suhu i čistu kuhinjsku krpu, savij je i stavi oblog na opekline. To ne samo da hladi, nego i ublažava upalu.

 Crni čaj i čaj od kamilice

Čaj od kamilice i crni čaj također su dobri kućni lijekovi za opekline, jer djeluju protuupalno i izvrsno njeguju nadraženu kožu. Korištene vrećice čaja najbolje je čuvati u hladnjaku, a zatim ih staviti na opekline od sunca. Ako se vrećice zagriju, treba ih zamijeniti.

Najvažniji savjeti za brzo i zdravo sunčanje. Kako dobiti i održati savršeno brončanu kožu? Možda vas zanima Najvažniji savjeti za brzo i zdravo sunčanje. Kako dobiti i održati savršeno brončanu kožu? Rubrika Life&style Life&style

Ljekovita glina protiv opeklina

Ljekovita glina također hladi i njeguje opekline od sunca. Pomiješa se s hladnom vodom da se dobije pasta i nanese na opečenu kožu. Ako se ljekovita zemlja posušila, također se ispere hladnom vodom.

Arnika

U obliku gela, arnika se, kao i aloe vera, često koristi kao kućni lijek za opekline od sunca zbog svog protuupalnog učinka. Ovisno o proizvodu, gel se pažljivo nanosi i nježno umasira nekoliko puta dnevno.

Hrastova kora

Hrastova kora sadrži tanine koji mogu pomoći protiv svrbeža na koži. Zato se često koristi kao kućni lijek za opekline od sunca. Kako bi to napravila, dvije žlice hrastove kore (apotekarske) treba kuhati s 250 mililitara vode oko 15 minuta. Zatim se smjesa procijedi i ohladi. Konačno, napitak se izlije na čistu krpu i stavi na kožu koja svrbi zbog opeklina od sunca.

Što nikako ne staviti na opekline?

Premda je jabučni ocat popularan kućni lijek za sve vrste bolesti, ne smije se koristiti za opekline od sunca. Naime, jabučni ocat mogao bi još više iritirati kožu. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Savjeti za opekline od sunca: Čuvaj se teških opeklina!

Važno je znati: nije svaka opeklina prikladna za liječenje kućnim lijekom. Prikladne su samo manje opekline prvog stupnja, koje su uočljive kroz simptome kao što su svrbež, crvenilo i peckanje. U slučaju mjehura ili otvorenih rana, opekline nikada ne smiješ liječiti sama, nego to treba isključivo raditi liječnik. Također, ako se i pojave sljedeći simptomi, opekline od sunca treba liječiti od strane liječnika:

• jaka glavobolja

• groznica

• mučnina

Ovi simptomi mogu ukazivati i na sunčanicu ili toplinski udar, a obje kliničke slike mogu biti puno opasnije od obične opekline.

Možda vas zanima Ovog ljeta odaberi svoj prirodni proizvod za sunčanje: imamo najbolje ideje Rubrika Life&style Life&style

Prava zaštita od sunca: Opekline od sunca bolje je spriječiti

Kada se sunčaš, najbolji način da zaštitiš svoju kožu (osobito lice, ramena, ruke i leđa) od opeklina je da nosiš odgovarajuću odjeću ili kremu za sunčanje (obrati pozornost na zaštitni faktor!). Ako možeš spriječiti opekline od sunca, ne trebaju ti ni domaći lijekovi za bolnu i crvenu kožu. Međutim, ako se ipak dogodi da unatoč zaštiti od sunca izgoriš, opekline od sunca ne treba promatrati i tretirati kao sitnicu.

Kućni lijekovi za opekline od sunca | Autor: shutterstock shutterstock Kućni lijekovi za opekline od sunca

Photo: Shutterstock

Komentari 0