Life&style

Izgorila si na suncu? Od velike pomoći može ti biti sastojak koji već imaš u kuhinji

  • Unatoč svim upozorenjima izgorjela si na suncu? Pomoć možeš pronaći već u svojoj kuhinji (ili smočnici) gdje valja potražiti staklenku meda
  • Uz aloe vera gel i maslac, med je jedan od kućnih pripravaka koji se uspješno koristi pri liječenju opeklina od sunca
  • Iznimno je koristan zbog antibakterijskih i protuupalnih svojstava te pomaže u brzom zacjeljivanju nadražene i oštećene kože

Možda ti se čini neobičnim koristiti med za bilo što drugo, osim za zaslađivanje hrane i pića ili mazanje na kruh, ali na njega se stoljećima oslanjaju kao na kućni lijek za probleme kože poput opeklina.

Dobro je poznato kako med ima niz ljekovitih svojstava, no ako ti je trebao dokaz da će ti upravo on pomoći u slučaju opeklina od sunca znaj kako je studija objavljena prošle godine naglasila kako med djeluje antibakterijski, protuupalno i antioksidativno kada se primjenjuje lokalno. Ujedno je i uspješan dezinficijens jer izvlači tekućinu iz tkiva i učinkovito čisti ranu.

Evo što će se sve dogoditi tvom tijelu ako počneš svaki dan jesti žlicu meda

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja koristi med u njezi kože

Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Možda vas zanima Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

Osim neposredne primjene na kožu, med također možeš nanijeti uz pomoć gaze. Riječ je o manje ljepljivoj soluciji koju treba primijeniti tri do četiri puta dnevno, odnosno dok crvenilo potpuno ne nestane.

Možeš ostaviti med koliko god želiš prije nego što ga ispereš, ali ako mu daš barem dobrih 15 do 30 minuta, pobrinut ćeš se da se zaista upije i obavi posao. Revizija desetak dosad objavljenih studija navodi kako manje opekotine zarastaju brže kad se koristi sterilna gaza i malo meda.

PS: Imamo i 6 savjeta kako si hitno pomoći ako (unatoč svim upozorenjima) izgoriš na suncu koje svakako vrijedi proučiti!

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0