Life&style

5 činjenica koje oči otkrivaju o tvom zdravlju

Kaže se da su oči ogledalo duše. Međutim, oči su i ogledalo u kojem se može vidjeti naše zdravstveno stanje

Naše tijelo daje nam različite znakove koji otkrivaju naše zdravstveno stanje. Tako nam naše oči govore puno toga – taj osjetljivi organ nam na različite načine daje do znanja kad nam nešto nije dobro. 

Previše si u stresu 

Ako ti odjednom počnu oči češće titrati nego inače, to može značiti da si u prevelikom stresu. Trzanje kapaka može uzrokovati i nedostatak magnezija. 

via GIPHY

Previše si na suncu 

OK, sad je zima i malo je sunca, ali čisto da znaš za ubuduće: ako se na bjeloočnici pojavi žućkasto ispupčenje, to može biti dobroćudna degeneracija tkiva (to se medicinski naziva pinguecula). Krivac za to je UV-svijetlo. Dobre sunčane naočale to mogu lako spriječiti. 

Možda vas zanima 9 savjeta za sve koje su ikada googlali „kako se riješiti nadutosti u 24 sata“ Rubrika Life&style Life&style

Previsoka ti je razina kolesterola 

Oko šarenice (irisa) oka napravio se bijelo-žučkasti prsten. Pun je masnoće te ukazuje na poremećenu izmjenu masnoće. Previše masnoće u krvi je opasno te se povezuje s rizikom od infarkta. 

via GIPHY

Imaš probleme s određenim organima 

Žuta boja očiju uglavnom je znak problema sa žuči ili jetrom. Iza toga se može kriti i žutica te smetnje u metabolizmu. 

Možda vas zanima Jesi li znala? Pojedeš li tanjur graha tjedno, to tipično zimsko jelo može spriječiti neke bolesti Rubrika Life&style Life&style

Previše si se naprezala

Ako su ti popucale žilice u očima, nemoj odmah paničariti. U pravilu to crvenilo nestaje u roku dva tjedna. Krv u očima može uzrokovati i teško tjelesno naprezanje ili visoki tlak koji nastaje kod kihanja ili kašljanja – te onda popucaju fine i osjetljive žilice. Ako žilice često popucaju ili ne prolaze, to može biti znak bolesti metabolizma, glaukoma ili smetnje kod grušanja krvi. 

via GIPHY

Loše vidiš 

Ako „polako, ali sigurno“ počneš slabije vidjeti svijet oko sebe, to može biti znak da trebaš naočale. Međutim, slabljenje vida također može biti simptom dijabetesa. U svakom slučaju potraži pomoć liječnika. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0