Life&style
Prva pomoć kod migrene

400.000 žena u Hrvatskoj pati od migrene, evo 7 načina da si olakšaš upornu glavobolju

  • Pulsirajuća, udarajuća, probadajuća bol…
  • Svi koji su je makar i jednom imali, znaju da se s migrenom ne treba šaliti
  • Ovih sedam brzih trikova može ti pomoći

Javljaju se tijekom vremenskih promjena, stresa, ponekad su reakcija na neke namirnice (crno vino, na primjer), a ponekad dolaze niotkuda: napadaji migrene. Prema stručnim procjenama, u Hrvatskoj je oko 400.000 žena pogođeno migrenom, a žene su tri puta više zahvaćene od muškaraca. Pacijenti doživljavaju migrenu kao pravu muku, koja nerijetko ograničava i njihov svakodnevni život.

Simptomi migrene

Simptomi migrene su pulsirajuća, probadajuća bol koja može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Osim toga, uobičajene nuspojave migrene su mučnina, povraćanje, osjetljivost na buku i/ili svjetlost.

Što bi trebala napraviti ako odjednom dobiješ nesnosnu glavobolju? Prema Stephenu Silbersteinu, dr. med., neurologu i direktoru Jefferson Headache Centre na Sveučilištu Thomas Jefferson, ovih sedam brzih trikova može pomoći…

Postoje četiri vrste glavobolje, kako prepoznati koju vrstu imaš i kako ih liječiti?

via GIPHY

1. Zatamni sobu

Osjetljivost na svjetlost jedan je od karakterističnih simptoma migrene. Čim primijetiš da je migrena na putu, dr. Silberstein savjetuje da odmah potpuno zamračiš sobu i odmaraš se u mraku.

2. Hladni oblozi

Prema National Headche Fondation, oboljeli od migrene mogu pronaći olakšanje pritiskom hladnog obloga na sljepoočnicu. 

Možda vas zanima Marina Krpan o migreni: ''To je najintenzivnija bol koju sam osjetila, a dvaput sam rodila'' Rubrika Život Život

3. Kofein

Prije migrene krvne žile sklone su proširiti se. Budući da kofein uzrokuje sužavanje krvnih žila, to može spriječiti i ublažiti nesnosnu glavobolju. To je također jedan od razloga zašto mnogi lijekovi protiv glavobolje (bez recepta) sadrže kofein. Način na koji se uzima nije bitan. „Kofein je kofein, bez obzira dolazi li u tableti, šalici kave ili limenci cole“, objašnjava dr. Silberstein. Međutim, ipak bi trebala paziti da pritom piješ dovoljno vode, jer kofein inače može pogoršati migrene.

via GIPHY

4. Vježbe opuštanja

Premda još uvijek nedostaje znanstvenih dokaza koji to potvrđuju, dr. Silberstein kaže da joga i meditacija pomažu protiv migrene. Svaka vježba koja pomaže svjesnom kontroliranju disanja korisna je protiv bolova od migrene, jer stimulira vagusni živac, poznat i kao živac za samoiscjeljivanje.

5. Masaža glave

Prema istraživanju Jeffersen Headche Centre, masaža sljepoočnica gelom s mentolom donosi olakšanje. Eterična ulja metvice, koja sadrže mentol, jednako su prikladna. Drugo istraživanje pokazalo je da ulje lavande ima jednake učinke. Dakle, stavi nekoliko kapi na prste i malim, kružnim pokretima masiraj sljepoočnice. Ulje možeš staviti i u sobni difuzor.

Možda vas zanima Lana Klingor Mihić o migreni: Nemoguća je za izdržati, ali ja sam još super kakvih slučajeva ima Rubrika Stars Stars

6. Zeleno svjetlo

Kao što je ranije spomenuto, jedan od uobičajenih simptoma migrene je osjetljivost na svjetlo. Znanstvenici iz medicinske škole Harvard nedavno su otkrili da je zeleno svjetlo oku ugodnije od npr. crvenog ili plavog svjetla te tako može ublažiti simptome migrene. Dakle, zahvaljujući zelenom svjetlu, ne moraš provoditi sate u mraku.

via GIPHY

7. Lijekovi protiv migrene

Ako ti sve ove stvari nisu pomogle, u konačnici se preporučuje posjet liječniku. Premda već postoji mnogo lijekova za migrenu bez recepta, tablete, nazalni sprejevi i injekcije također mogu pružiti ublažavanje boli u posebno izraženom obliku migrene.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    aspirin najbolje pomaze