Life&style 01. studenoga 2017.

4 znaka da trebaš jesti više ugljikohidrata

Thinkstock.

Ugljikohidrate mnogi smatraju nezdravima te glavnim krivcima za debljanje. Krivo!!! Nisu baš toliko strašni, naprotiv, nužno su nam potrebni

Vlada prava najezda raznih dijeta u kojima se preporučuje izbacivanje ugljikohidrata sa menija. „Nemojte jesti kruh, nemojte jesti tjesteninu, nemojte jesti ovu ili onu namirnicu – puna je zloglasnih ugljikohidrata“ – savjeti su koje često možemo pročitati po raznim portalima ili u časopisima. Upravo zato nutricionisti u zadnje vrijeme intenzivnije izučavaju kako na naše tijelo djeluje smanjeni unos ugljikohidrata. A djeluje – i to znatno. I ne uvijek dobro! Stoga pazi na sljedeće (loše) znakove – koji upozoravaju na nedostatak ugljikohidrata u organizmu. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Loša volja 

Razdražljiva si, stalno u stresu i osjećaš se nevjerojatno iscrpljeno? To može biti krik upomoć tvog tijela koje žudi za ugljikohidratima. Razlog: ugljikohidrati su esencijalni kad je riječ o proizvodnji serotonina. A ta je kemijska supstanca pak zadužena za dobru volju, uravnoteženost te općenito dobar osjećaj. Dakle: otpravi lošu volju tanjurom tjestenine s nekim finim umakom! 

Možda vas zanima... Što žudnja za određenom hranom otkriva o tebi? Rubrika Life&style Life&style

Manjak kondicije 

Ako je netko na dijeti u kojoj se ne konzumiraju ugljikohidrati, a pri tome se bavi sportom, može doći do pada kondicije. Naime, kada tjelesno aktivna osoba ne unosi dovoljno ugljikohidrata, tijelo ne može iskoristiti bjelančevine za razvoj i oporavak mišića. Ugljikohidrati su tijelu potrebni kako bi adekvatno iskoristilo bjelančevine, a u protivnom ih uzalud unosimo. Dakle, nakon vježbanja tijelu je potrebno nadomjestiti potrošene ugljikohidrate kako bi se ubrzao oporavak te pospješili način na koji tijelo koristi bjelančevine. Ukratko: tko se bavi sportovima izdržljivosti, mora jesti ugljikohidrate! 

Manjak koncentracije 

Osim tijelu, i mozgu su potrebni ugljikohidrati kako bi dobro funkcionirao. Šećer koji nastaje pri razgradnji ugljikohidrata u organizmu važan je „energent“ za mozak. Dakle, ako nema dovoljno ugljikohidrata, slabe mentalne funkcije, poput koncentracije. 

Možda vas zanima... 5 nezdravih namirnica koje odobravaju fitness treneri Rubrika Life&style Life&style

Loš zadah

Odricanjem ugljikohidrata potiče se razgradnja stanica masti u tijelu. Proces sagorijevanja masti se naziva ketoza, a tijekom tog procesa oslobađaju se kemijski spojevi ketoni. Oni imaju neugodan miris koji se u pravilu oslobađa putem daha. Ako uredno vodiš higijenu usne šupljine, a zadah ti je loš, moguće je da unosiš premalo ugljikohidrata. 

Komentari 0