Life&style

Što žudnja za određenom hranom otkriva o tebi?

Kad naglo ogladniš, uzmeš li najprije komad čokolade, vrećicu čipsa ili naručiš pizzu? Odgovor na to pitanje može ti otkriti neke stvari o tvom zdravlju

Hoće li netko brže trčati kući ako se bolji mraka ili samoće, ili ako ga kod kuće čeka sočan biftek u umaku od papra ili omiljeno pečenje s hrskavim pečenim mladim krumpirom? Prema najnovijim istraživanjima, glad nas motivira snažnije od straha, usamljenosti, tjeskobe, pa čak i od žeđi! Ok, dodamo li k tome još da i ljubav ide kroz želudac, nije se „za šaliti“ sa žudnjom za hranom. 
Donosimo što nam glad za određenom vrstom namirnica može otkriti o našem zdravlju.    

Slatko: uzet ćeš komad čokolade

Možda bi trebala dobili mjesečnicu? Naime, kad nastupi hormonska neravnoteža u našem organizmu, često dobijemo želju za čokoladom – jer slatko pomaže nastajanju hormona sreće. Međutim, i stres će nas natjerati da smažemo koji komad slatkog. Ako pak stalno imaš želju za čokoladom, trebala bi prekontrolirati vrijednosti cinka – moguće je da su manje nego što bi trebalo. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Slano: uzet ćeš čips ili slane štapiće 

Uzrok tvoje želje za slanim može biti nedostatak kalcija. Taj manjak možeš nadoknaditi prirodnim putem, odnosno konzumacijom mliječnih proizvoda. A gušt na slano može značiti da si u stresu. 

Slatko-slano: uzet ćeš maslac od kikirikija ili kombinirati slatku i slanu hranu

Ako često imaš naizmjenične želje pa ti se stalno jedu slatko-slane grickalice, to može značiti da imaš manjak vitamina B u tijelu. Upravo u stresnim situacijama je organizmu potreban vitamin B – koji se u većim količinama nalazi u mesu peradi te salati.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ugljikohidrati: uzet ćeš bijeli kruh, pizzu ili tjesteninu 

Kad padne šećer u krvi, javlja nam se želja za ugljikohidratima. To se dogodi kad razina šećera u krvi najprije naglo skoči, a potom brzo padne. To možeš spriječiti tako da konzumiraš kompleksne ugljikohidrate - poput integralnih proizvoda – od koji ćeš duže vrijeme biti sita, a i razina šećera u krvi bit će konstantnija. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0