Life&style

30 grama proteina, 30 minuta nakon ustajanja može imati čudotvoran učinak na težinu

  • Pojedemo li zasitan proteinski doručak kasnije ćemo lakše obuzdati žudnju za hranom
  • Neki nutricionisti predlažu 30/30 plan koji će pomoći gubitku kilograma
  • Evo zašto i kako bi to moglo upaliti...

U vrijeme najveće popularnosti Atkinsove dijete proteini su slavljeni kao nutrijenti kojih nikako ne može biti previše u prehrani. Što više proteine i što manje ugljikohidrata. No otada je prošlo dosta godina, a sve više ljudi prelazi na vegaterijansku i vegansku prehranu, a prehrana s mnogo proteina, prvenstveno mesa dokazano ima i svoje loše strane. Na primjer, potpomaže razvoj nekih bolesti poput osteoporoze, bolesti bubreka, stvaranju kamenca u urinarnom sustavu, čak i karcinoma. 

Možda vas zanima Ove jeseni nose se lakirane cipele i gležnjače reptil teksture - evo kako ih kombinirati Rubrika Moda Moda

Neki liječnici danas savjetuju prehranu s manje proteina za poboljšanje zdravlja i gubitak kilograma. No, ipak, proteini imaju još koji adut u rukavu. Studija Trusted Sourcea tvrdi da su proteini snažni makronutrijenti koje treba jesti za doručak kako bi se smanjila žudnja za šećerom kasnije tijekom dana. Također, jedenje proteina pomaže ljudima da se osjećaju sito, što znači da je manja vjerojatnost da će se nekontrolirano baciti na neku hranu i/ili prejesti. Čini se kao siguran način za poboljšanje zdravlja i pa čak i za mršavljenje ako nam je to cilj.

Proteini i gubitak težine

Tim Ferriss, inače najprodavaniji autor New York Timesa, autor knjiga za samopomoć i zdrav život tvrdi da pojesti pravi doručak može pomoći da čovjek izgubi značajnu količinu kilograma. "Ako "zakucate" s doručkom, čak i ako ne promijenite globalno prehranu često je dovoljno da izgubite 4,5 kg mjesečno, pa i dvostruko više" kaže. "Pritom se gubitak koji se pokaže na vagi sastoji 99% od masnoća u tijelu."

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Po njemu, idealan doručak temelji se na planu 30/30: jesti 30 grama proteina u roku od 30 minuta nakon buđenja. I drugi stručnjaci poput dijetetičarke Kristin Kirkpatrick, autorice knjige "Mršava jetra" slažu se kako konzumiranje proteina rano u danu, može povoljno djelovati na centre za nagrađivanje u mozgu i moždane signale koji upravljaju motivacijom za hranom i kontroliraju hoćemo li se "prepustiti" i pojesti previše. "Proteini nas čine sitima, sprječavaju osjećaj gladi i u konačnici manje jedemo" kaže ona. 

Previše proteina? Gotovo nemoguće

No kako bi dobrobiti bile i veće ne treba ih jesti samo za doručak. Dobro ih je jesti ujutro, ali i za ručak. Jedenje redovitih obroka tijekom dana i započinjanje dana s proteinima može pomoći u kontroli tjelesne težine. Međutim, proteini su široka kategorija koja uključuje sve skupine hrane. Pa, koji je najbolji oblik konzumiranja proteina? Ferris predlaže doručak s jajima, lećom, crnim grahom i tamnozelenim povrćem.

Možda vas zanima Ovih 6 znakova jasan su pokazatelj da konzumiraš previše mesa, a da toga nisi ni svjesna Rubrika Life&style Life&style

Naravno dobra ideja su i zob, svježi sir, bademi, mlijeko, tunjevina, kvinoja, pileća ili pureća prsa, bučine sjemenke...

Ipak, proteini trebaju biti kvalitetni, a treba izbjegavati pretjerano uživanje u prerađenom mesu poput slanine, kobasica, mesnih narezaka itd. "Za doručak su izvrsna opcija jaja, grčki jogurt ili proteinske kuglice", kaže Kirkpatrick. Može li se pojesti previše proteina? "Ne, osim ako nemate problema s bubrezima. Sve u svemu, ravnoteža je ključna. Ako je cilj da doručak čini glavninu proteina tijekom dana, onda ih možete jesi manje u ostalim obrocima kasnije tijekom dana." 

 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0