Life&style

3 savjeta Jamieja Olivera za savršenu kajganu: kako je pripremiti na engleski, francuski ili američki način

  • Kajgana je brzo jelo koje se naizgled lagano spravlja, no postoji mnogo trikova za "savršenu" kajganu
  • Za mnoge vrhunske kuhare je spravljanje ovog "običnog jela prava je umjetnost 
  • Otkrivamo savjete Golog Kuhara, slavnog Jamieja Olivera i 3 recepta kako je pripremiti na različit način

Koliko god se spravljanje kajgane čini dječjom igrom, mnoge stvari svejedno mogu poći po zlu. Slavni chefovi čak se nadmeću u tome tko zna pripraviti najbolju kajganu, što se obavezno mora u nju staviti, kojim redoslijedom, kako, što se nikako ne smije. Tako na primjer i Gordon Ramsey upozorava na pogrešku koju u spravljanju kajgane čini vjerojatno 90 posto ljudi. Po našoj slobodnoj procijeni. Pa je svoje o ovom omiljenom jelu imao za reći i Goli Kuhar Jamie Oliver ima tri metode za pripremanje savršene kajgane.

Osnovni sastojci:

• 4 jaja (2 jaja po osobi)
• maslac
• sol, papar

Zlatno pravilo: kajganu uvijek prži polako i na umjerenoj vatri!

Možda vas zanima Kakav trik! Evo zašto ti je za pripremu savršene kajgane potrebna staklenka Rubrika Life&style Life&style

1. Na engleski način

Razmuti jaja u maloj posudi pa dodaj prstohvat soli. Stavi komad maslaca u malu tavu te pusti da se maslac otopi na umjerenoj vatri. Zatim dodaj jaja i kad se jaja počnu malo zgušnjavati, miješaj lopaticom svakih 5 sekundi. Jamie Oliver vjeruje da ti ne trebaju ni vrhnje, niti mlijeko kako bi kajgana bila kremastija. Ako je tava vrlo vruća, guraj pržena jaja uz rub kako se ne bi previše ispekla i postala suha. Englezi svoju kajganu najradije poslužuju na komadu tosta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DinewithFok (@dinewithfok)

2. Na francuski način

Razmuti jaja u posudi, a zatim ih začini solju i paprom. Nećeš ih peći direktno na vatri već u posudi koja je uronjena u drugu posudu s kupićom vodom, mješajući ih pritom žičanom pjenjačom. Trebat če više vremena da jaja budu gotova, jer se kuhaju na vrlo niskoj temperaturi. Nakon otprilike šest minuta trebali bi se stvoriti čvršći komadići u obliku kapljica i onda možeš dodati nekoliko listića maslaca. Promiješaj lopaticom te miješaj dok jaja ne postanu čvršća. Ova varijanta kajgane je vrlo fine konzistencije i vrlo kremasta.

Možda vas zanima Krumpir iz pećnice bit će još bolji s ovim majstorskim trikovima Jamiea Olivera Rubrika Life&style Life&style

3. Na američki način

Razmuti jaja u posudi te začini s malo soli. Rastopi maslac u tavi, a zatim dodaj jaja. Kad se jaja počnu stvrdnjavati, uzmi lopaticu i miješaj naprijed-nazad kako bi napravila manje slojeve. Nastavi dok smjesa više ne bude tekuća te dosegne željenu točku prženja.

Photo: Shutterstock

Komentari 0