Life&style

3 načina na koja će ti aloe vera goditi nakon ljetovanja

Aloe vera jedna je od onih biljaka za koje 'narodna medicina' tvrdi da su dobre za sve, a znanost je posljednjih godina to potvrdila. Aloe vera bogata je aminokiselinama, vitaminima i mineralima, a savršena je za brojne probleme koji nastanu tijekom godišnjeg odmora

Iako aloe vera zvuči poput mitske biljke koja je lijek za sve naše jade, ona se zapravo vrlo lako može uzgajati u lončanici na prozoru. Voli prirodno svjetlo pa se njena idealna pozicija nalazi na južnoj ili istočnoj strani, a dostupnost sunca posebno je značajna za stare biljke. Što se samog uzgajanja tiče, biljka aloe vera ima plitak korijen koji seže između 20 i 30 cm pa ju je potrebno saditi u širu i pliću posudu. Za održavanje je lagana jer ne podnosi vlagu pa ju preko ljeta nije potrebno zalijevati češće od jednom tjedno. Preko zime joj je voda potrebna svega jedan put mjesečno. Viškove vode potrebno je odlijevati jer bi biljka mogla istrunuti. Sve u svemu, postupak je prilično jednostavan. Ipak, dok aloe vera postane spremna za branje potrebne su duge 4 godine. Osim toga, prinosi su skromni. Svakih 3 - 4 tjedna moguće je ubrati tek nekoliko listova.  | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Ako stvarno nisi tip od kućne poljoprivrede, pripravci od aloe vere dostupni su na svakom koraku. Moguće ih je nabaviti u obliku gelova, soka, tableta, kapsula. A jedan je uvijek dobro imati u kućnoj ljekarni. Glavna vrijednost aloe su njen gel i sok. Njihovi učinci su uistinu blagotvorni - antivirusni, antibakterijski, antioksidativni, laksativni, antiupalni te antialergijski. Nadalje, dokazano je da list aloe sadrži više od 200 kemijskih sastojaka, a čak 75 ih ima značajne uloge u ljudskom tijelu. Među njima se nalazi salicilna kiselina, vitamini, minerali i razne aminokiseline.   | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Dosad se zasigurno već pitaš kako ti aloe vera može pomoći nakon godišnjeg odmora. Evo ti odgovora:

1. UBRZAVA METABOLIZAM

Prehrana na godišnjem odmoru rijetko nalikuje onoj koji konzumiramo tijekom ostatka godine. Više si dajemo oduška i to je sasvim u redu! Ipak, tijelo nam ponekad naplati dug lošom probavom i usporenim radom metabolizma. Jedna od prednosti aloe vere je upravo to što to potiče probavu i otklanja toksine iz organizma. Već dvije ili tri male žličice aloe vere na dan mogu pridonijeti obnovi crijevne flore te olakšati prohodnost crijeva. S obzirom da je možeš kupiti kao sok ili tablete, primjena nije toliko zahtjevna, a dobrobiti su velike. 

2. SMANJUJE UPALE I OPEKLINE

Nije neobično da se s godišnjeg odmora ponekad vratimo barem malo opečeni. Vremena na obai je malo, a preplanuli ten neće nastati sam od sebe. Ipak, nezdravo izlaganje suncu naplaćuje se s kamatama. Srećom, znanstvena istraživanja su pokazala kako gel dobiven iz lišća biljke aloe vere potiče zacjeljivanje. Način na koji ova biljka to čini još uvijek nije potpuno objašnjen, ali najvjerojatnije je to da aloe vera povećava protok krvi do opečenog tkiva. Na taj način dinamika organizma postaje sve brža i samoizlječenje brže dolazi. Osim što blagotvorno djeluje na opekline, gel aloe vere sadrži i enizme koji ublažuju bol, smanjuju crvenilo i otečenost te djeluje antibakterijski. 

3. JAČA IMUNITET I POTIČE RAD MOZGA

S godišnjeg odmora ponekad se vraćamo toliko umorni da se čini kao da smo bili na godišnjem umoru. Imunitet drastično pada, umor postaje kroničan, a povratak u stvarnost sve teži. Aloe vera korisna je i u tim situacijama. Zahvaljujući činjenici da je uistinu bogata vitaminima, njena oralna primjena ima blagotvorne učinke na naš imunitet. Nadalje, prisutnost vitamina B12 radi čuda za naš mozak. Potiče njegovu aktivnost, olakšava pamćenje i umanjuje anksioznost. Sve što trebamo, zar ne?  | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Priroda nam je, čini se, dala sve što nam treba za dobro zdravlje. A tajna je u tome da to pronađemo. Ipak, za kraj, postoji jedan mali detalj koji ne smijemo zaboraviti. Aloe vera sadrži aloin, gorku tvar koja se nalazi u kori lista. Ona ima snažno laksativno djelovanje i može izazvati teške dijareje i grčeve. Moraš, dakle, provjeriti da tvoj omiljeni proizvod sadrži dopuštenu i bezopasnu količinu aloina. Informacije o tome trebale bi biti dostupne na stranicama International Aloe Science Councila i(li) na samom proizvodu.

Photo: thinkstock

Komentari 0