Life&style
1/26

20 detalja za dom u industrijskom stilu

'Goli' zidovi, vidljive cijevi, korištenje osnovnih boja i komada koji prizivaju duh 50-ih godina prošlog stoljeća – sve su to karakteristike industrijskog stila koji se nametnuo kao jedan od najzanimljivijih načina uređenja.

Da je prije desetak godina netko rekao kako ćemo uređivati domove tako da se vidi građevinski materijal, grede, cijevi i radijatori koje smo tako željeli sakriti, nitko ga ne bi shvatio ozbiljno. Ali, vremena se mijenjaju, a samim time i pravila koja određuju kako uređujemo naše domove.

 | Autor: Mr Perswall Mr Perswall

Upravo taj 'nedovršeni' izgled postao je karakterističan za neke od najzanimljivije uređenih interijera današnjice, a sve se svodi na biranje detalja koji su zanimljivi, ali prije svega funkcionalni. Umjesto da interijer skriva svoje godine i mane, one se ističu njemu u korist. U počecima se uglavnom koristio za uređenje velikih galerijskih stanova, potkrovlja i otvorenih prostora da bi danas bio prisutan i u domovima s najmanje kvadrata.

 | Autor:

Industrijski stil voli neutralne tonove, konkretne komade, drvo i metal, a rezultat je doslovno industrijski, pa takvi interijeri izgledaju poput lijepo uređenog skladišta. Dakako, nije potrebno ogoljeti zidove do kraja i izložiti sve na vidjelo, ali uz samo nekoliko detalja moguće je transformirati interijer. Cijevi se tako mogu koristiti kao element namještaja, a takav način korištenja posebno jača procvatom 'uradi sam' kulture.

 | Autor: Delightfull Delightfull

Umjesto da investiraju u dizajnerske stoliće, ljubitelji interijera sve češće razvijaju svoju kreativnost tako da sami dizajniraju namještaj i sklapaju ga od naizgled nespojivih elemenata kao što su skladištarske palete.  Važna odrednica ovog stila su i zidovi koji služe kao ukrasni element. Dekorativni kamen ili opeka zahtijevaju vrijeme i novac, ali uvijek ih možete zamijeniti foto ili teksturiranim tapetama. One mogu imati uzorak opeke i kamena koji su najpopularniji, ali i kože, drveta ili pijeska.

 | Autor:

Važno je samo da birate prirodne i neutralne nijanse poput bež, bijele, smeđe i crne te eventualno antracit i petrolej plave, jer u suprotnom nećete postići željeni efekt. U kuhinji i kupaonici na zidove možete staviti jednobojne pločice s fugama u kontrastnoj boji. Kožni i drveni namještaj se savršeno uklapaju u industrijske interijere.

 | Autor: Mr Perswall Mr Perswall

Prednost dajte komadima u retro i vintage duhu, a inspiraciju vucite iz interijera serije 'Momci s Madisona', jer stilovi 50-ih i 60-ih godina najbolje funkcioniraju u takvim prostorima zahvaljujući minimalističkim, ali klasičnim linijama. Metalik detalji unijet će dašak glamura, ali s njima nipošto ne smijete pretjerati. Čak je preporučljivo zadržati se na jednom konkretnom komadu kao što je komoda ili stolić za kavu koji onda postaje glavna zvijezda interijera.

 | Autor:

Jarke boje treba koristiti isključivo i samo kao naglasak u prostorijama u kojima je živost poželjna, kao što je kuhinja. Uokvireni plakati i grafike su idealan način za unošenje boje. Iako se naizgled čini kako se radi o interijerima koji su lišeni svega ženstvenog, to ne mora biti tako. Profinjeni detalji od stakla, raskošni perzijski tepisi zagasitih boja ili pak zrcalo zanimljivog okvira može ovaj prostor učiniti ženstvenijim i idealnim za nju, ali i za njega.

20 komada za industrijski uređen doma potraži u galeriji...

Photo: None

Komentari 0