Life&style
Tradicionalni restorani u Zagrebu

11 restorana s najboljom domaćom kuhinjom u Zagrebu: gdje pojesti nešto na žlicu, kao iz bakine kuhinje, domaće...

  • U moru restorana moderne svjetske kuhinje ili fine dininga, ponekad se zaželimo fine domaće kuhinje i jela kakva su kuhale naše bake
  • Na sreću, dobrih restorana s tradicionalnom domaćom kuhinjom ne nedostaje u Zagrebu, a nude se autohtona jela iz svih krajeva Lijepe Naše  
  • Iz doista bogate ponude tradicionalnih restorana u glavnom gradu, izdvojili smo njih 11

S dolaskom jeseni i hladnijih dana, na vječno pitanje: „Što ćemo jesti u nedjelju za ručak“ mogli bismo dati odgovor: finu domaću, krepku, tradicionalnu hranu – u restiću! Na sreću, u Zagrebu ne nedostaje restorana u kojima se nude jela poput purice s mlincima, pohanog piceka, sarme, fine jadranske ribe, štrukli i ostalih delicija domaće kuhinje. Izdvojili smo 11 restorana s tradicionalnom kuhinjom, koji nude tradicionalna jela od Hrvatskog zagorja, pa sve preko Istre do Dalmacije… Osim finih jela, još je jedna stvar zajednička svim ovim restoranima: obavezno rezerviraj mjesto (dosta) unaprijed!  

Stari Puntijar

Na adresi Gračanska cesta 65 nalazi se restoran Stari Puntijar, mjesto koje odiše tradicijom. Naime, gračanska obitelj Puntijar spominje se još u šesnaestom stoljeću, a priča s restoranom započinje davne 1838. godine kada je Ivan Puntijar, prapradjed današnjeg vlasnika Zlatka Puntijara, u Gračanima otvorio prvu gostionicu i dućan. Stare obiteljske recepte nudila je i dorađivala svaka generacija, a vina su se pomno odabirala i čuvala (imaju čak 400 etiketa u svom podrumu). U sklopu restorana Stari Puntijar nalazi se i muzej gastronomije s raznim zanimljivim predmetima koji su se koristili u kuhinjama tijekom povijesti, a u muzeju se nalazi kolekcija s više od 2000 originalnih kuharica, 1000 jelovnika kao i 500-tinjak starih turističkih vodiča. Interijer je vrlo ugodan, jela neodoljiva, treba li išta više reći…

 | Autor: Facebook Facebook Foto: Facebook, Stari Puntijar

Stari Fijaker

U samom centru grada, na početku Mesničke ulice, nalazi se legendarni restoran Stari Fijaker. Starozagrebački topli, domaći interijer mami na domaća zagrebačko-zagorska koja su uvijek na meniju. Juha s domaćim rezancima, purica s mlincima, gibanica, štrudle, različita pečenja, sve se ovdje priprema prema starinskim recepturama. U Starom Fijakeru peku i svoj kruh i te prefine već pomalo zaboravljene klipiće i pogačice. 

 | Autor: PR/Stari fijaker PR/Stari fijaker Foto: PR/Stari fijaker

 | Autor: PR/Stari fijaker PR/Stari fijaker Foto: PR/Stari fijaker

V Starem Melinu

U Gornjem Stenjevcu, zagrebačkoj četvrti na samom početku Parka prirode Medvednica, na adresi Junkovićev put 2b, otvoren je prije 10-ak godina restoran V Starem Melinu. Njegov izgled, ali i gastronomska ponuda, put su u prošlost i tradiciju. Restoran je, kako mu i ime otkriva, otvoren u starom mlinu iz 17. stoljeća, uz potok Dubravica, a nalazi se na jednom od bolje očuvanih feudalnih imanja u Hrvatskoj. Patke, purice, pohanci, domaći kruh, žganci i štrukli, te druga autohtona jela Hrvatskog zagorja, kao i još mnogi drugi specijaliteti privlače svojim okusima, a sve to u interijeru koji oduzima dah, garancija su sjajnog gastro doživljaja.

Okrugljak

U zagrebačkom kvartu Mlinovi (na broju 28), na putu za Sljeme, nalazi se restoran Okrugljak, za mnoge jedan od „najzagrebačkijih“ i najtradicionalnijih restorana u glavnome gradu, ali i šire. Kada je riječ o tradiciji, samo ćemo napomenuti da je Okrugljak proslavio 100 godina rada. U restoranu uvijek vlada domaća atmosfera, a popis (i okus) tradicionalnih jela je impresivan. 

Vinodol 

Još jedan tradicionalni restoran smjestio se u samom centru grada (Teslina 10), a nude jela tradicionalne kontinentalne i mediteranske kuhinje. Međutim, domaća jela ekipa iz Vinodola priprema s modernim štihom. Ponuda jela prilagođava se sezoni, a osobita je pažnja usmjerena na odabir i kvalitetu odgovarajućih namirnica. Ako želiš kušati domaća jela „na drugačiji način“, svakako posjeti Vinodol, oduševit ćeš se. 

Konoba Didov san 

Konoba Didov san nalazi na čak dvije lokacije – na Gornjem gradu (Mletačka 11) i na Kajzerici (Bencekovićeva 28), a obje krasi vrlo ugodan rustikalni interijer. Njihov slogan „okusi i mirisi Dalmatinske zagore, već daje naslutiti kakva jela spravljaju. Svojim receptima prenose bogatstvo kuhinje Dalmatinske zagore, a zbog raznih utjecaja na ovu kuhinju nastala je specifična mješavina hercegovačke i mediteranske kuhinje. Sir iz kace i mišine, domaći pršut i raštika, žabe s pršutom, brudetom od jegulja i žaba, samo su neka od tradicionalnih jela koja nudi Didov san. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Konoba Didov san (@didovsan)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Konoba Didov san (@didovsan)

Gostionica Ficlek

Na adresi Pod zidom 5, pored tržnice Dolac, nalazi se restoran Ficlek, relativno „novo mjesto“ ako se usporedi s nekim restoranima s našeg popisa, ali munjevito je osvojio gurmanska srca Zagrepčana. Ficlek nudi prava zagrebačka, „purgerska“ jela, u slatkom interijeru u kojem se redovito traži stolica više. Ajngemahtec, domaća juha, pohani picek s rizi-bizijem ili restanim krumpirom, faširanci, štrukli, krpice sa zeljem – neka su jela u kojima uživaju nasmiješeni gosti. Rijetko gdje se jede tako dobar domaći gablec…

Tač

Na brežuljku iznad zagrebačke Ilice, u ulici Vrhovec 140, nalazi se ResTAČ, popularno zvan Tač. Uređenje je predivno rustikalno, osmišljeno lijepo do najsitnijih detalja, a nasmiješeni vlasnici i ekipa restorana dočekat će svakog gosta. Na meniju se nalaze tradicionalna jela inspirirana uglavnom istarskom, ali i kontinentalnom kuhinjom, a ponuda ovisi i o sezoni. Tartufe, meso boškarina, brudeti, fina riba, ali i mesni specijaliteti poput pečenica, pršuta, kulena, kobasice od divljači, tek su dio bogate ponude Tača. 

Mlinarica

U Ul. Matije Jandrića 36 nalazi se restoran Mlinarica u kojem se uglavnom traži stol više, a osobito vikendom. Ovo je mjesto poznato po nevjerojatno dobroj domaćoj atmosferi, jako dobroj hrani, pristupačnim cijenama i obilnim porcijama. Moramo spomenuti i jako simpatično i zafrkantski nastrojeno osoblje, koje će kompletnom doživljaju dati točku na I. U ponudi su brojna domaća jela, kvalitetni gableci, a vikendom i različita jela s oznakom „tradicionalni zagrebački ručak“. U Mlinarici se ponose da određene namirnice i hranu sami proizvode, npr. domaće kobasice, ali i svojom pivovarom u kojoj proizvode prefina craft piva, tako da uz dobar obrok neće nedostajati ni čaša dobrog pića. 

 | Autor: PR/Mlinarica PR/Mlinarica PR/Mlinarica

 | Autor: PR/Mlinarica PR/Mlinarica Foto: PR/Mlinarica

Tjestenina s umakom od bundeva Možda vas zanima Jednostavna kremasta tjestenina s bundevom donijet će okuse jeseni na stol Rubrika Life&style Life&style

Točkica

Bistro Točkica na Trešnjevci je na ovoj listi tradicionalnih zagrebačkih restorana još mala beba (jer je otvoren prošle godine), ali svojom kvalitetom i ponudom jela nimalo ne zaostaje od svojih starijih kolega. Kratko i jasno: u Točkici se izvrsno jede! Tu se mogu pojesti filana paprika, čušpajz od mahuna s faširancima, špek fileki, paradajz juha, ali nisu zanemarili ni morsku priču, a posebno je bogat meni Riblji petak, kad ima i hobotnice ispod peke, i friganih ribica s krumpir salatom, i crnog rižota... Meni se temelji na tradicionalnoj kuhinji, a jela je osmislio chef Mario Čepek. Točkica je vrlo brzo postala omiljeno mjesto za obiteljski ručak, a sigurni smo da će te oduševiti i nostalgično retro uređenje interijera koje vraća u djetinjstvo.

Ponistra 

Ponistra na Remetinečkoj cesti 131 još je jedan od restorana u kojem se traži stol više i gotovo je uvijek pun. Ponistra je najpopularniji riblji restoran u Zagrebu i to s pravom. Ponuda jadranske ribe i plodova mora (svakako treba probati školjke!) je fenomenalna, a sva se jela spravljaju na tradicionalan način, tek ponekad „s twistom“. Uređenje je doista rustikalno i podsjeća na stare dalmatinske konobe. Ako voliš vrhunska morska jela, Ponistra je mjesto za tebe.  

Možda vas zanima Slasna krumpiruša omiljena je mnogima, a ja sam ju učila raditi od prave majstorice. Sad znam idealan recept Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @bistro_tockica

Komentari 0