Life&style

Slasna krumpiruša omiljena je mnogima, a ja sam ju učila raditi od prave majstorice. Sad znam idealan recept

  • Iako, u današnje vrijeme, imamo priliku kušati hranu iz svih dijelova svijeta, ona domaća nam je uvijek najdraža
  • U moru raznih, slasnih jela teško je izdvojiti ono najbolje, ali sada ćemo ipak najveću pažnju posvetiti - pitama (neki će reći burek, ali u tu ćemo raspravu nakratko zanemariti)
  • Naime, pite sirnice, krumpiruše, bučnice i druge najukusnije su kada ih naprave iskusne ruke domaćice koja njihovu pripremu ima 'u malom prstu'. Upravo od jedna takva domaćica, teta Jela, sa mnom je podijelila najbolji recept za domaću krumpirušu, a podučila me i kako oklagijom razvući tijesto 

Da tijekom života upoznamo točno one osobe koje trebamo upoznati, potpuna je istina. To potvrđujem i sama jer me, prije nekoliko godina, život povezao s jednom tetom Jelom koja me, do dan danas i to vrlo često, časti najukusnijim pitama bez kojih ne znam kako sam prije živjela. Jela sve pite, bilo da se radi o bučnici, sirnici, krumpruši i drugima, u potpunosti radi od nule, a vještina kojom razvlači tijesto, odnosno kore, zaista je zavidna jer ju prakticira, slobodno mogu reći, od malena. 

S obzirom na to da se njenim najukusnijim pitama na svijetu divim već godinama, bilo je vrijeme da ju upitam za recept, osobito za savršeno tijesto koje mnogima, prilikom izrade pite, predstavlja najveći problem. Stoga je Jela, kao prava majstorica, sa mnom od srca podijelila baš sve što zna o izradi najboljih domaćih kora za pitu, ali i nadjeva. Prvenstveno onog za krumpirušu koja je i njoj najdraža. Osim idealnog recepta koji sam saznala, i sama sam se okušala u razvlačenju kora oklagijom što, moram priznati, još trebam usavršiti. 

 | Autor:

Tijesto za kore

  • 500 glatkog brašna
  • 2,5 dl mlake vode
  • Pola žličice ulja
  • Žličica soli 

Nadjev za pitu krumpirušu 

  • Oko 400 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • sol i papar po ukusu

Voda od luka 

  • 2 dl vode
  • 1/3 glavice luka 
  • Prstohvat soli 

Od svih sastojaka za tijesto, umijesi glatko, elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke. Elastičnost ćeš najbolje provjeriti tako što ćeš umiješeno tijesto blago pritisnuti prstom. Ako je tijesto idealne teksture, udubina će brzo nestati. Ako udubina ne nestaje, nastavi mijesiti. Dobiveno tijesto podijeli na dva dijela, premaži vrlo tankim slojem ulja i prekrij prozirnom folijom pa tako ostavi da odstoji najmanje 30 minuta. 

Dok tijesto stoji, pripremi nadjev. Za nadjev naribaj krumpir te ga, tako naribanog, ostavi u vodi sve dok ga nećeš stavljati na koru (kako ne bi potamnio). Luk također naribaj. 

Kada je tijesto odstajalo, vrijeme je da ga razvučeš. Važno je napomenuti kako se ovo tijesto razvlači na stolnjaku. Prvu kuglu tijesta stavi na prethodno pobrašnjeni stolnjak pa i nju dobro pobrašni kako se ne bi lijepila za valjak. Razvaljaj na veličinu od otprilike 20x20 centimetara. Potom, ako imaš oklagiju za razvlačenje pita, namotaj tijesto na nju (ali pazi da ne pritišćeš kako se ne bi zalijepilo) i tako omotano tijesto nekoliko puta zarolaj od sebe. Tijesto skini s oklagije i ponovi postupak, ali s drugih strana. Ako nemaš oklagiju, tijesto možeš razvlačiti i rukama. Da bi tijesto bilo idealne debljine, mora biti gotovo potpuno prozirno. 

 | Autor:

 | Autor:

Nakon što si razvukla tijesto na idealnu debljinu, po njemu rasporedi dio nadjeva (ostatak ostavi za drugu polovicu tijesta) koji si dobila tako što si ocijedila naribani krumpir i pomiješala ga s lukom i začinima. Potom koru zarolaj sa svake strane i to na način da jednostavno podigneš jednu stranu stolnjaka i dopustiš da se tijesto samo zarola do polovice. Isti postupak napravi i s druge strane.

 | Autor:

Zarolanu koru još samo zarolaj u krug da dobiješ oblik puža. Od ove kore dobit ćeš jednu manju pitu pa postupak ponovi s drugom polovicom tijesta, ali zarolanu koru nemoj oblikovati u oblik puža nego ju, u okruglom protvanu, samo omotaj oko prve pite. Potom stavi peći u pećnicu koju si prethodno zagrijala na 180 stupnjeva i peci otprilike jedan sat. 

 | Autor:

Kada je pita pečena, isključi pećnicu i, po želji, za dodatnu sočnost, pitu prelij procijeđenom mješavinom od 2 dl ključale vode, trećine glavice luke i prstohvata soli pa vrati na pet minuta u zagrijanu pećnicu i to je to. Uživaj u ovom izvanrednom jelu!

 | Autor:

Photo: Josipa Farkaš
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Mmm super