Life&style

11 najljepših plaža na svijetu prema 'TripAdvisoru', savršene za odmor iz snova

  • Ljeto je u punom zamahu i sada je pravi trenutak za predah na nekoj od prelijepih plaža
  • Naravno, naš se Jadran diči najčišćim morem u Europi, ali i predivnim plažama koje oduzimaju dah, međutim, prema internetskoj stranici TripAdvisor, ovih 11 plaža proglašene su najljepšima na svijetu 
  • Pa zašto ove godine ne bismo 'potegnuli' nekud u inozemstvo, gdje se također skrivaju rajske plaže

Pješčana plaža blješti na suncu, iza nje svjetluca tirkizno more, lagani vjetar miluje kožu, a zrak miriše na morsku sol: svatko tko je jednom u životu stajao na takvoj plaži iz snova poželjet će ponovno doživjeti taj osjećaj. Ali, gdje pronaći najljepše plaže na svijetu? Gdje su najljepše od svih? A koja je plaža najčišća na svijetu? Dobre vijesti: ne moraš nužno letjeti oko svijeta kako bi otišla na odmor na plažu iz snova. Predivnih plaža ima i u Europi, primjerice u Hrvatskoj, Španjolskoj, Italiji ili Portugalu. Ali, ako imaš malo više vremena i potreban budžet, prekrasne bijele pješčane plaže pronaći ćeš, između ostalih, na Sejšelima, Mauiju ili u Australiji. Evo 11 favorita.

11 najljepših plaža na svijetu

Bijela pješčana plaža poput šećera u prahu ispred prostranstva tirkiznog mora: za mnoge je ovo ultimativni odmor iz snova. Zaljubljenici u more i predivne plaže koji još ne znaju kamo na ovogodišnji ljetni, jesenski ili zimski odmor, mogu se inspirirati ljestvicom TripAdvisora. Kao i svake godine, online portal za ocjenjivanje, TripAdvisor, sakupio je i analizirao recenzije milijuna turista i na temelju njih odredio najpopularnije plaže na svijetu, pa pogledajmo koje su to… 

 | Autor: Unsplash/Good Days Digital Unsplash/Good Days Digital Foto: Unsplash/Good Days Digital

1. Plaža Falésia, Algarve, Portugal

Praia da Falésia je plaža iz snova u portugalskom Algarveu i poznata je po impresivnim liticama, zlatnom pijesku i jarko plavom moru. Zaljev se nalazi oko 13 kilometara istočno od grada Albufeira i apsolutni je melem za oči, osobito pri zalasku sunca. Najbolje je doći izvan sezone, jer tada trenutačno najljepšu plažu na svijetu moraš dijeliti s tek nekoliko turista.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisboa Live (@lisboalive)

2. Spiaggia dei conigli, Lampedusa, Italija

Zečja plaža, kako se prevodi talijanski naziv, na malom mediteranskom otoku između Sicilije i Tunisa obiluje kristalno čistim morem i bijelim pijeskom - i naravno zečevima, koji se obično mogu vidjeti u zalazak sunca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Migi (@mariagiuliapulle)

3. La Concha, San Sebastian, Španjolska

S površinom od oko 54.000 kvadratnih metara - što je ekvivalent otprilike osam nogometnih igrališta - Playa de La Concha u San Sebastiánu doista je golema. Okruženi stjenovitim masivima Monte Igueldo i Monte Urgull, ovdje uvijek možeš pronaći mirno mjesto, čak i u visokoj sezoni. Inače, „concha“ na španjolskom znači „školjka“ – a upravo je po tom obliku jedna od najpoznatijih pješčanih plaža u Europi dobila ime.

 | Autor: spain info spain info Foto: spain.info, plaža La Concha

4. Plaža Kaanapali, Maui, Havaji

Bijela plaža Kaanapali vijuga kilometrima duž obale Havaja, a miluju je blagi valovi mora. Nalazi se na zapadu otoka Maui i umjetno je stvorena prije mnogo godina kao utočište za kraljeve. Na ovoj plaži iz snova uvijek se nešto događa. Savjet: možeš roniti i promatrati šarene ribe oko Black Rocka.

5. Plaža Grace Bay, Turks i Caicos

Tražiš savršeni motiv sa razglednice? Onda se uputi na plažu Grace Bay na otocima Turks i Caicos! Plaža je nekoliko puta proglašena najboljom plažom na svijetu i dio je zaštićenog područja Nacionalnog parka princeze Aleksandre. Tamo se možeš sunčati na mekom bijelom pijesku, ići u beskrajne šetnje i isprobati vodene sportove poput ronjenja, jedrenja i ribolova.

6. Anse Lazio, Sejšeli

Nevjerojatna mješavina tirkizne vode, pijeska poput praha, slikovitog pejzaža palmi i impresivnih granitnih stijena čini Anse Lazio jednom od najljepših plaža na svijetu. Obavezno ponesi opremu za ronjenje! Ovdje se također ima što vidjeti pod vodom.

7. Plaža Manly, Australija

Plaža Manly jedna je od najpoznatijih plaža za surfanje u Australiji - ovdje je 1964. održano prvo Svjetsko prvenstvo u surfanju. Sa svojom šetnicom s drvoredom i dugom, finom pješčanom plažom, plaža je popularno izletište do kojega možeš lako doći trajektom iz Sydneya.

 | Autor: TripAdvisor TripAdvisor Foto: TripAdvisor, Manly Beach

Možda vas zanima 10 najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj: sinonim su za uživanje na moru i pravi jadranski Maldivi Rubrika Life&style Life&style

8. Eagle Beach, Aruba

Plaža Eagle na karipskom otoku Aruba plaža je kakvu samo možeš poželjeti: blistavo bijeli pijesak mekan poput maslaca, svijetloplavo more dokle god ti seže pogled. S dužinom od preko dva kilometra i širinom od mjestimice više od 200 metara, Eagle Beach je najveća plaža na ovom malom otoku. Ovdje nema gužvi, a atmosfera na plaži je prekrasno opuštena.

 | Autor: TripAdvisor TripAdvisor foto: TripAdvisor, Eagle Beach, Aruba

9. Siesta Beach, Florida, SAD

Na jugozapadu Floride nalazi se 12 km dug otok Siesta Key koji je s kopnom povezan sa dva mosta. Na otoku se nalazi plaža Siesta, jedna od najljepših plaža u zemlji. Azurno more, blaga plaža bez kamenja i lagani valovi idealni su za sve koji su sumnjičavi prema visokim valovima. 

 | Autor: TripAdvisor TripAdvisor Foto: TroipAdvisor, Siesta Beach, Florida

10. Plaža Entalula, Filipini

Plaža Entalula nalazi se na filipinskom otoku Palawan - i poput mnogih plaža u toj otočnoj državi jugoistočne Azije, ima kristalno čistu vodu i fini bijeli pijesak. Vapnenačke litice daju plaži dramatičan štih - nije ni čudo što ju je časopis Forbes uvrstio među deset najljepših plaža na svijetu! Plaža Entalula udaljena je samo kratku vožnju brodom od El Nida i svakako je vrijedna putovanja!

11. Playa Pilar, Kuba

Playa Pilar, nazvana po jahti Ernesta Hemingwaya, kruzeru s kabinom Pilar, nalazi se na zapadnom kraju Cayo Guillerma. Otoku, koji je nasipom povezan s kopnom, smiju pristupiti samo turisti i zaposlenici hotela. Oko 500 metara duga plaža, koja je obrubljena pješčanim dinama visokim i do 16 metara, smatra se jednom od najljepših u zemlji i prekrivena je finim bijelim pijeskom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fiona (@fiona_bochatay)

Gdje je najljepša plaža na svijetu?

Plaža Falésia u portugalskom Algarveu od ove godine se službeno smatra najljepšom plažom na svijetu – barem prema ljestvici Tripadvisora. Ali, kao i uvijek, ljepota je u oku promatrača. Svatko tko očekuje pravi robinzonski osjećaj vjerojatno neće biti sretan na plaži Falésia u jeku sezone – za razliku od Baia do Sancho na brazilskom arhipelagu Fernando de Noronha, koja je prošle godine proglašena najljepšom plažom na svijetu, tim više što je plaža udaljena od naseljenog mjesta i do nje se može doći samo ljestvama i stijenama. Također postoje dobre šanse pronaći prave plaže iz snova s tirkiznim morem i bijelim pijeskom na otoku Zanzibaru, u Meksiku, na Mallorci ili u Grčkoj. 

Koja je najčišća plaža na svijetu?

Plaža Whitehaven na otočju Whitsunday u Australiji, koja se smatra najčišćom plažom na svijetu, pravi je dragulj. Njen blistavo bijeli, fini pijesak poput šećera u prahu i kristalno čista voda, koja služi kao odgajalište za mlade morske pse i male raže, apsolutno su jedinstveni. Plaža je izolirana - do plaže Whitehaven može se doći samo brodom – što značajno pridonosi njezinoj čistoći. Plažu također redovito čiste zaposlenici nacionalnog parka. Što možeš tamo raditi? Ne puno, osim plivanja i ronjenja. Ali, i to je više nego dovoljno u ovom malom raju.

Možda vas zanima Neponovljivo iskustvo i čarobne fotografije: na jadranskim otocima nudi se jahanje u moru i kupanje s konjima Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash / City of Gold
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    nema dko nasih uvala i plaza cista priroda