Life&style
Deset savjeta za najbolju i najukusniju voćnu salatu

10 savjeta za najbolju i najukusniju voćnu salatu i 3 prava ljetna recepta

  • Savršen desert za ljeto? Ne treba tražiti dalje od voćne salate – jednostavna je za pripremu, zdrava, osvježavajuća i vrlo ukusna
  • No, kako spriječiti da voćna salata ne postane kašasta, kakav omjer voća staviti, koliko zrelo voće mora biti, kako da voćna salata što duže ostane svježa i izvrsnog okusa...
  • Donosimo 10 savjeta kako da ovaj obožavani ljetni klasik ispadne savršeno

Možda se čini da nije velika mudrost napraviti voćnu salatu jer je jedini posalo ubaciti nasjeckano voća u zdjelu, ali nekoliko jednostavnih trikova pretvorit će običnu voćnu salatu u nešto još privlačnije za oko i ugodnije za nepce. Od biranja voća iste razine zrelosti do prskanja voća limunovim sokom, ovih 10 trikova pomoći će ti da napraviš puno ukusnije voćne salate.

Možda vas zanima Evo što bi se dogodilo s tvojim tijelom kad bi svakog dana jela samo voće Rubrika Life&style Life&style

Izaberi sezonsko voće za voćnu salatu

S obzirom na okus i teksturu, sezonsko voće uvijek ima najbolji okus. Jesi li ikada jela meke bezukusne borovnice ili  brašnate jabuke izvan sezone? To je uobičajena i često nenamjerna pogreška, ali najbolje je izbjegavati kupnju proizvoda izvan njegove prirodne sezone. Umjesto toga, potraži sezonske proizvode, a još bolje je ako su s lokalne tržnice i domaći.

 | Autor: Instagram@helle_a_jensen Instagram@helle_a_jensen

Odaberi voće iste razine zrelosti

Voćna salata odmah postaje manje ukusna kada su neki zalogaji gnjecasti, a drugi previše oporki i žilavi. Izbjegni nesklad odabirom voća ravnomjerne zrelosti. Tekstualno, okus će biti bolji ako su svi komadi voća mekani i zreli s laganim 'hrskanjem' pri svakom zalogaju. Osim toga, prezrelo voće može se brzo raspasti i pretvoriti u kašu koja se lijepi za ostale komade voća. Kombiniranjem zrelog, ali ne prezrelog voća, voćne salate izgledaju svježe i dulje vrijeme će ostati takve. 

U voćnoj salati pomiješaj voće različitih boja i tekstura

U voćnu salatu ubaci voće upečatljivih nijansi poput zelene, narančaste, crvene i ljubičaste kako bi istaknula i kontrastirala svako voće u salati. Osim različitih boja, razmisli i o kombiniranju različitih tekstura. Neki plodovi su meki; drugi su hrskavi. Neki su ispunjeni sočnim sokom; drugi imaju vlaknastu kožu. Pomiješaj ih kako bi kombinacija bila zanimljiva nepcu.

 | Autor: Instagram@helle_a_jensen Instagram@helle_a_jensen

Zamrzni ili ispeci dio voća za voćnu salatu

Stavljanje dijela voća u zamrzivač prije nego što se radi voćna salata joj daje teksturu, a također može pomoći da se salata zadrži na osvježavajuće hladnoj temperaturi za posluživanje. Smrznuto grožđe je divno, a i mango iz zamrzivača dobra je opcija. Bobičasto voće ili čak banane, koje imaju tendenciju da postanu smeđe i kašaste kada se izrežu i umiješaju na sobnoj temperaturi također su dobra opcija za predzamrzavanje. Ili možeš krenuti u suprotnom smjeru i ispeći dio (ili sve) voće na žaru, što karamelizira šećere i daje ugodan dimljeni okus i atraktivne tragove zapečenog. Glavni kandidati za roštiljanje su ananas, dinja i breskve, jer zadržavaju svoj oblik.

Ukloni peteljke, koštice i kožicu

S voćem poput trešanja ili višanja, ali i grožđa u voćnoj salati, ukloni sve peteljke, koštice i kožicu, ako je potrebno, prije nego što ga baciš u zdjelu. Voćna salata izgleda ljepše kada je svaki komad voća pripremljen. Ako ne možeš ukloniti koštice ili sjemenke, upozori svoje goste da bi mogli zagristi nešto tvrdo što se ne vidi. Nema ništa gore nego nesvjesno zagristi grožđe koje je puno gorkih sjemenki.

Koristi jednake količine svakog voća za salatu

Atraktivna voćna salata sastoji se od podjednakih udjela svakog voća, tako da nitko nema dojam da je dobio samo neke ostatke s dna zdjele. Dakle, potrudi se da omjeri voća budu ujednačeni, tako da svaka porcija koju serviraš ima jednaki sastav. 

 | Autor: Instagram@sarahlynn_nutrition Instagram@sarahlynn_nutrition

Voćnu salatu začini citrusima

Pojačaj okus voćnih salata uz korištenje svježe korice citrusa i soka od limuna ili limete. Sokovi citrusa sprječavaju da voće poprimi smeđu boju i djeluje kao "sol" voću, pojačavajući mu okus. Za još više okusa citrusa, pospi koricu citrusa preko voćne salate.

Nezrelo voće pospi granuliranim šećerom

S vremena na vrijeme ćeš naići na hrpu bobica koje su kisele i žilave, što znači da nisu sasvim zrele. Nezrelo voće možeš omekšati i zasladiti granuliranim šećerom, po ukusu. Granule će se otopiti u voću nakon nekoliko minuta, tako da ne moraš brinuti o početnoj zrnastoj teksturi.

Crvi u jagodama su stvarnost! Kako oprati jagode da se riješiš beštija?

Naglasi okus nekin neočekivanim dodatkom

Kao temelj za voćnu salatu volimo koristiti čvrsto, relativno pristupačno voće koje se lako priprema. Dobre opcije uključuju dinju i ananas. Zatim možeš pomiješati razno sitno voće, poput borovnica, trešanja, breskvi i šljiva.

Zabavno je dodati nešto što može biti egzotičnije ili neočekivano, nešto što ne bi željela kao cijeli temelj salate. Zmajevo voće, koje se može pohvaliti spužvastim mesom prošaranim sitnim crnim sjemenkama i okusom kivija, jedan je primjer. Ostale mogućnosti: kivano, karambola i svježi ribiz. Stavi barem dio ovog voća na vrh salate za vizualni doživljaj.

Začinsko bilje u voćnoj salati nije samo ukras

Lijepo, zrelo voće vrijedno je cijeniti samo po sebi. Ako pripremaš voćnu salatu, dodatna aroma može sve okuse spojiti ili poboljšati okus voća koje je malo manje savršeno. To možeš učiniti na nekoliko načina. Metvica se često nađe kao začin za ukrašavanje voćnih salata, samo da bi se dok jedemo maknula na stranu. Ali začinsko bilje, posebno metvica, zapravo dodaju osvježavajući začin voćnim salatama s dinjama, bobičastim voćem i citrusima.

 | Autor: Instagram@najwa_fruitcatering Instagram@najwa_fruitcatering

Začini za voćne salate

Nakon što si svratila na tržnicu po sezonsko voće, razmisli koji bi se začinski okusi mogli dobro složiti s tim voćem. Često su najbolji spojevipomalo neočekivani, ali upravo to je ono što hranu čini tako uzbudljivom. Uvijek postoji nešto novo za otkriti i isprobati. 

Zašto je začiniti voće dobra ideja?

Iako ideja miješanja voća sa začinima može zvučati čudno, činjenica je da začinjeno voće može biti iznenađujuće ukusno. Štoviše, dodavanjem nekoliko začina vašem voću povećava se njegova nutritivna vrijednost jer dobivaš hranjive tvari u tragovima kojih nema u mnogim jelima. Slijede neki začini koje bi mogla upotrijebiti sljedeći put kad odlučiš raditi voćnu salatu.

Bosiljak

Bosiljak ima okus oštar poput mente i posebno je dobar spoj s jagodama. Ovaj začin možeš koristiti u voćnim salatama s jagodama, kao i u pitama od jagoda i kolačima.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Korijander

Listovi korijandera su također dobar dodatak voćnim salatama. Meksikanci ga koriste za nadopunjavanje salate od limete, čilija i ananasa. Također se odlično slaže s mangom.

Cimet

Cimet je čest dodatak mnogim pečenim poslasticama pa ne čudi što se dobro slaže s običnim voćem. Jabuke ili kruške pospi s malo cimeta kako bi dodala još okusa i svakako ovaj začin koristi u pitama od jabuka i umaku od jabuka.

Đumbir 

Ljutkasti đumbir ističe okus u mnogim različitim vrstama voća. Možeš koristiti đumbir u prahu, ali kupiti korijen đumbira i sitno ga naribati je zdravija opcija. Ovim začinom pospi jabuke, brusnice i ananas kako bi istaknula okus.

Metvica

Menta ili metvica ima odličan okus u gotovo svim vrstama voćnih salata. Posebno dobro ide uz agrume, dinje i bobičasto voće, ali se dobro slaže i s ananasom.

Ostali dobri začini koje treba uzeti u obzir uz voće su timijan, ružmarin, muškatni oraščić, zvjezdasti anis i limunova verbena. Isprobaj različite kombinacije kako bi vidjela koje ti se najviše sviđaju, a zatim redovito koristi ove začine kako bi u svojim voćnim jelima izvukla ono najbolje.

Naravno, u supermarketu možeš kupiti već narezanu i pripremljenu voćnu salatu, ali ako odvojiš samo nekoliko minuta da napraviš voćnu salatu kod kuće, bit ćeš nagrađena ukusnijim desertom. Okus je puno svježiji, zalogaji sočniji, a sve zajedno s još puno više arome. Evo nekoliko recepata za voćnu salatu.

Voćna salata s umakom od jogurta

Sastojci:

  • 2 šalice jogurta
  • 2 žlice meda
  • Pola žlice ekstrakta vanilije
  • Sjemenke pola mahune vanilije (po želji)
  • Sok pola naranče ili limete
  • 1 banana 1,5 šalica borovnica
  • 1,5 šalica malina
  • 1 šalica šljiva
  • 1 grozd zelenog grožđa (prepolovljenih i izvađenih koščica)  

Priprema:

1. Pomiješaj jogurt, med, ekstrakt vanilije i sjemenke vanilije.  

2. U drugoj zdjeli pomiješaj sok naranče ili limete i komadiće banane te dodaj borovnice, grožđe i maline nježno miješajući.

3. Serviraj voćnu salatu u zdjelice i na vrh stavi žlicu umaka od jogurta.

Sparivanje voća i vina Možda vas zanima Vino i voće idelan su par, ako ih znaš sljubiti. Tko se s kim voli, a tko ne može zajedno? Rubrika Life&style Life&style

Voćna salata za lijene večeri

Sastojci:

  • 4 - 5 jagoda, narezanih na polovice
  • 2 banane, narezane na kolutiće
  • 3 kivija, oguljena i narezana na kolutiće
  • 1 mango, oguljen i narezan na kockice 2 naranče, oguljene i narezane na komadiće 2
  • 00 ml grčkog jogurta
  • 2 - 3 žlice javorovog sirupa
  • Po želji, žličica cimeta

Priprema:

Poslaži narezano i pripremljeno voće u staklenu zdjelicu i prelij umakom od grčkog jogurta i javorovog sirupa te posipaj prstohvatom cimeta; promiješaj i uživajte u slasnom i mirisnom voćnom užitku.

 | Autor: Instagram@thelittlecatslife Instagram@thelittlecatslife

Šarena voćna salata

Sastojci:

  • 1 dinja srednje veličine
  • razno voće: banane, maline, kupine, aronija
  • 4 jušne žlice grožđica
  • 2 jušne žlice bučinih sjemenki (neprženih i neposoljenih)

Preljev:

  • 3 jušne žlice šećera kokosove palme
  • sok od pola limete • ½ čajne žličice đumbira u prahu
  • 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
  • 3 jušne žlice nasjeckanog svježeg lišća mente

Priprema:

1. Grožđice namoči u malo vode oko 1 sat.

2. Dinju operi i osušite. Nožem prereži dinju napola, radeći cik–cak linije. Žlicom izvadi sjemenke. Ako polovica dinje ne stoji stabilno, odreži oj ravno stranu na kojoj će stajati 

3. Nožem za kuglice izdubi polovicu dinje - nož prisloni na mesni dio dinje i polukružnim pokretom oblikuj kuglice. Očisti meso dinje da ti ostane posudica od dinje.

4. Stavi sve voće, uključujući i kuglice i ostatak od čišćenja dinje te grožđice, u veliku zdjelu. U maloj zdjeli promiješaj šećer, sok od limete, cimet, đumbir u prahu i nasjeckano lišće mente. Pomiješajte voće i preljev.

5. Stavi voćnu salatu u hladnjak. Serviraj u posudicama od dinje. Neposredno prije posluživanja posipaj voćnu salatu bučinim košticama. Dobar tek!

Photo: shutterstock

Komentari 0