Life&style

9 'grešnih' navika koje uopće nisu toliko loše po tebe

Ne brini radi uživanja u popodnevnom spavanju, psovanju ili zalihi čokolade koju tu i tamo smlatiš. Čini se da su ipak naši poroci ustvari jako dobri za nas

Jasno, ovo vrijedi kada radimo sve s mjerom! Evo razloga i zašto! 

Čokolada

Loša strana:
Čokolada sadrži stimulans teobromin, koji, ako je pojedemo u većim količinama, prejako stimulira naš adrenalin i živčani sustav. 
Dobra strana:
Tamna i sirova čokolada su također jako bogate antioksidansima koji štite protiv srčanih, raznih tumorskih oboljenja i Alzheimerove bolesti. Studija koju je objavio 'British Journal of Nutrition' ranije ove godine otkrila je kako konzumiranje 100 grama čokolade na dan može pomoći spriječiti dijabetes tip 2. 
*Ne znači da se smiješ pomamiti za svime što nosi predznak čoko – dobar izbor je tamna čokolada i čokolada koja sadrži nadomjestak za šećer.

 | Autor: Instagram Instagram

Psovanje

Loša strana:
Ako je psovanje samo dio nekontroliranog i kratkotrajnog bijesa, to nije dobro – otprilike 66 posto prometnih nesreća uzrokovano je bijesnim ponašanjem na cesti.
Dobra strana:
U pravo vrijeme, na pravom mjestu, psovanje može biti odličan ventil za ispuštanje 'pare', koje u konačnici donosi dobro vašem organizmu. Studija Sveučilišta East Anglia dokazalo je da je psovanje na poslu ustvari odličan način nošenja sa stresom i može podići timski duh. 
*Psovati na kompjuter ili zagorjeli ručak je dobar smjer. Psovati ljude može uzrokovati puno više stresa, kako drugoj strani, tako i tebi! 

Predugo spavanje

Loša strana:
Spavati devet ili više sati po noći može povećati rizik od srčanih oboljenja ili moždanog udara. 
Dobra strana:
Dulje spavanje u dane vikenda može vam nadoknaditi slab san preko tjedna i tako poboljšati vaše performanse u ponedjeljak koji tek slijedi, dokazali su na Sveučilištu Pennsylvania. Također, vikend izležavanje u krevetu može smanjiti rizik od dijabetesa tip 2.
*Optimalan broj sati koji će te, uz ostale zdrave životne navike, štititi od dijabetesa, raka, moždanog i srčanog udara jest sedam i pol sati. Ciljaj na tu satnicu preko radnog dijela tjedna, a vikendom se opusti i odmori! 

 | Autor:
Crno vino
 

Loša strana:
Iako je umjereno konzumiranje crnog vina preporučeno kao zdrava aktivnost, ranije ove godine je dokazano kako bilo koja količina konzumiranja alkohola može povećati rizik od raznih tumorskih oboljenja. Nedavna studija sveučilišta u Londonu pokazala je kako su oni koji su prestali konzumirati alkohol na mjesec dana popravili stanje svoje jetre i smanjili rizik od dijabetesa. 
Dobra strana:
Crveno vino sadrži antioksidans resveratrol koji imaju povoljan učinak na naše srce i cirkulaciju. 
*kako bi od crvenog vina dobili ono najbolje što želimo, najbolje je držati se recepta; jednom dnevno uz obrok popiti malu čašu crnog vina. No, obavezno imati tjednu pauzu od 3 dana bez jedne kapi alkohola. 

Smiješni video
 

Loša strana:
Provoditi puno vremena online može oslabiti naš imuno sistem i povećati stres. 
Dobra strana:
Smijati se smiješnim videima na Youtubeu je odličan način kako poboljšati svoje zdravlje. Studija s Oxforda nam je pokazala da nakon poštenog smijeha imamo veću toleranciju na bol jer se tijekom gledanja smiješnog sadržaja otpuštaju endorfini zaslužni za 'dobar osjećaj'. Kalifornijsko sveučilište je s druge strane dokazalo također kako uporaba interenta u svakodnevnom životu osoba srednje dobi može poboljšati kognitivno zdravlje i smanjiti rizik od demencije. 
*Pazi na držanje tijela dok gledaš smiješne klipove ili surfate netom. Pod najvećim opterećenjem su vratna kralježnica i ramena, stoga ako je pred tobom cjelodnevno gledanje u ekran, uzimaj česte pauze – prošetaj i odmaraj oči. 
 

Tjestenina

Loša strana:
Kremasti bijeli umaci koje jedemo uz tjesteninu, a pogotovo oni kupovni, već gotovi, puni su šećera – samim time i jako su kalorični
Dobra strana:
Neke nove studije pokazuju nam da bi nam tijesto ustvari moglo pomoći da izgubimo na kilaži. Istraživači u Italiji (!) pronašli su povezanost između unosa tjestenine i niskih stopa pretilosti na anketi od 23.000 ljudi. 
*Ako ne podnosiš gluten, probaj tjesteninu napravljenu od brašna smeđe riže ili onu bogatu proteinima graha. Tjesteninu obogati nemasnim umacima na bazi rajčice i drugog povrća. 

 | Autor: Instagram Instagram

Sunčanje

Loša strana:
Nezaštićeno izlaganje suncu i štetnim UV zrakama pojačava rizik od raka kože. 
Dobra strana:
Tijelo nadoknađuje izgubljene zalihe D vitamina koji je neophodan za zdravlje kostiju. Društvo britanskih dermatologa savjetuje dnevno izlaganje suncu između 10 i 20 minuta oko sredine dana, ukoliko je indeks štetnih zraka nizak. I nikako bez zaštite. Što više kože izložiš suncu, to ćeš više D vitamina stvoriti. 
*Ukoliko te brine nedostatak sunca i nedovoljno stvaranje D vitamina, možeš pokušati s dodacima prehrani, u obliku spreja ili kapsula. 

Spavanje tokom dana

Loša strana:
Drijemanje i spavanje tokom dana ne smije biti regularan nadomjestak nedostatku sna navečer. Večernji san je jedini koji pomaže obnoviti naš organizam i tijelo. 
Dobra strana:
Na prošlogodišnjoj konferenciji europskog društva za kardiologiju, istraživači su objavili dokaze o povoljnom učinku kratkotrajnog spavanja/drijemanja u podne. Snižava tlak i pojačava mentalne sposobnosti. 
*Obrati pozornost na vrijeme – 10 do 20 minuta je idealno. 5 minuta je premalo, a 30 do 60 minuta je predugo i uzrokuje grogi stanje. 

 | Autor:

Kava

Loša strana:
Visok postotak kofeina u kavi može nam prouzročiti dodatni stres i iscrpiti zalihe magnezija u tijelu. On nam je prijeko potreban za normalno funkcioniranje mišića, živčanog sustava, kostiju, crijeva i opće razine energije. Ukoliko u tijelu nemamo dovoljne razine magnezija, možemo patiti od nervoze, nemirnosti, lupanja srca i anksioznosti.
Dobra strana:
Na stranu što je za mnoge kava jedini način da razbistre um ujutro, ona ima i puno dugotrajnih povoljnih učinaka, uključujući i potencijalno smanjen rizik od depresije, dijabetesa, raka jetre i Alzheimera. 
*Bezkofeinska kava nije toliko istražena kao ona s kofeinom, ali neke studije nam pokazuju kako nas bezkofeinska kava štiti od depresije, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka crijeva i također može biti dobra prevencija demenciji. Obrati pozornost na one bez kemijskih dodataka.  

Photo: Instagram

Komentari 0