- Ostalo ti je žumanjaka od posljednjeg maratonskog pečenja kolačića?
- Lako moguće, jer u mnoge od njih ide samo bjelanjak. Ni u kom slučaju nemoj ih baciti
- Donosimo ti 5 slasnih načina kako jednostavno iskoristiti preostale žumanjke
Žumanjci su mala kuhinjska čuda - svestrani, ukusni i previše dobri da bi se bacili. Bilo da ih koristimo za sltka ili slana jela, ovi zlatni multitaskeri dodaju okus i savršenu teksturu kulinarskim kreacijama. Zato donosimo pet brzih recepata koji će ti omogućiti da maksimalno iskoristiš žumanjke koji su ti ostali nakon kuhanja i pečenja.
Zašto se koriste žumanjci prilikom pečenja kolača?
Jaja su uključena u gotovo svaki recept za pečenje. Često se jaje odvaja, tj. potreban je samo žumanjak ili bjelance. Žumanjci igraju posebnu ulogu u pečenju: vežu vodu i masnoću. To je zbog lecitina u žumanjku. Žumanjci djeluju kao prirodno vezivo, držeći sve sastojke zajedno te osiguravajući glatko tijesto. Nadalje, žumanjci su puni važnih hranjivih tvari poput vitamina A i D te zdravih masti.
5 recepata gdje možeš super iskoristiti preostale žumanjke
1. Crème brûlée – omiljeni klasični desert
Créme brûlée je savršen izbor ako želiš impresionirati svoje goste. Nježna aroma vanilije i hrskava karamelizirana korica čine ga klasičnim desertom.
Sastojci:
• 4 žumanjka
• 100 g šećera
• 500 ml vrhnja za kuhanje
• 1 mahuna vanilije
• 50 g smeđeg šećera
Priprema:
1. U zdjeli miksaj žumanjke i šećer dok ne postanu lagani i pjenasti.
2. Ostruži srž mahune vanilije i lagano zagrij zajedno s vrhnjem u loncu, ali nemoj dopustiti da zavrije.
3. Postepeno umiješaj toplo vrhnje u smjesu žumanjaka.
4. Smjesu ulij u vatrostalne posudice i peci u vodenoj kupelji na 160 stupnjeva oko 40 minuta ili dok se krema ne stisne.
5. Nakon što se ohladi, pospi tanki sloj smeđeg šećera preko kreme i karameliziraj je kuhinjskim plamenikom.
Foto: Pexels/Valeria Boltneva
2. Vanilin kiflice – savršeni kolačići za iskorištavanje žumanjaka
Nježni i nebesko slatki: kiflice od vanilije su zvijezda svakog tanjura za kolačiće!
Sastojci:
• 2 žumanjka
• 200 g brašna
• 100 g mljevenih badema
• 150 g maslaca (hladnog)
• 100 g šećera
• srž jedne mahune vanilije
Priprema:
1. Zamijesi brašno, mljevene bademe, maslac, šećer i srž vanilije u tijesto. Zatim dodaj žumanjke i nastavi mijesiti dok tijesto ne postane glatko.
2. Stavi tijesto na najmanje 30 minuta u hladnjak.
3. Zatim podijeli tijesto na komadiće, oblikuj ih u rolice i savij u male polumjesece, tj. kiflice.
4. Peci na 180 stupnjeva oko 12 do 15 minuta, dok kiflice ne postanu zlatno smeđe.
5. Pospi vanilin šećerom dok su još tople i ostavi da se ohlade.
3. Pita od limuna – svježa i voćna
Ova pita od limuna kombinira slatku kremoznost s osvježavajućom notom limuna – savršen desert za svaku prigodu!
Sastojci:
Za biskvit:
• 2 žumanjka
• 200 g brašna
• 100 g maslaca
• 50 g šećera
Za nadjev:
• 4 žumanjka
• sok i kora od 3 limuna
• 150 g šećera
• 200 ml vrhnja za šlag
Foto: Pexels/ Daniel & Hannah Snipes
Priprema:
1. Zamijesi sastojke za tijesto pa ga razvaljaj. Tijesto potom stavi u kalup za pitu i peci na 180 stupnjeva oko deset minuta (prekrij papirom za pečenje i otereti). Zatim ukloni papir za pečenje i peci još pet minuta.
2. Za nadjev umuti sok od limuna, koru od limuna, šećer i žumanjke, zatim dodaj vrhnje za šlag i dobro promiješaj.
3. Nadjev izlij na prethodno pečeni biskvit pa peci na 150 stupnjeva oko 25 minuta ili dok ne postane čvrst. Ostavi da se ohladi prije posluživanja.
4. Brioche – prozračan i zlatnožut zahvaljujući žumanjcima
Prozračan brioche savršen je dodatak doručku ili brunchu – zlatno smeđ izvana, nebeski mekan iznutra!
Sastojci:
• 4 žumanjka
• 500 g brašna
• 80 g šećera
• 250 ml mlakog mlijeka
• 1 kocka svježeg kvasca (ili jedna vrećica aktivnog suhog kvasca)
• 100 g otopljenog maslaca
Priprema:
1. Zagrij mlijeko, otopi kvasac u njemu i ostavi da kratko odstoji. Stavi brašno i šećer u zdjelu te dodaj smjesu kvasca i žumanjke. Sve umijesi u glatko tijesto te postupno umiješaj otopljeni maslac. Pokrij tijesto i ostavi da se diže na toplom mjestu oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
2. Stavi tijesto u namašćen lim za pečenje ili ga oblikuj u rolice. Ponovno pokrij i ostavi da odstoji oko 30 minuta.
3. Peci na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta, dok brioche ne postane zlatnosmeđe boje.
Foto: Pexels/Pixabay
5. Quiche – slani klasik sa žumanjcima
Quiche je pravi kuhinjski favorit kada su u pitanju slana jela – i to s dobrim razlogom: svestran je, jednostavan za pripremu i može se savršeno prilagoditi vlastitim preferencijama.
Sastojci:
Za biskvit:
• 2 žumanjka
• 200 g brašna
• 100 g maslaca
• 50 g šećera
Za nadjev:
• 3 žumanjka
• 200 ml vrhnja
• 300 do 400 g povrća po svom izboru, poput špinata, rajčica, tikvica ili brokule
• začini poput soli, papra i muškatnog oraščića
Priprema:
1. Pripremi biskvit za pitu kao što je gore opisano za limunsku tortu i peci je dok pripremaš nadjev.
2. Sitno nasjeckaj povrće i kratko ga poprži, a zatim pomiješaj s vrhnjem, začinima i žumanjcima.
3. Izlij nadjev na koru i peci na otprilike 175 stupnjeva oko 25 minuta, dok ne porumeni.
Foto: Pexels/Alesia Kozik
Kako pravilno čuvati preostale žumanjke?
Ostalo ti je žumanjaka i pitaš se koliko ih dugo možeš čuvati? Evo kako održati žumanjke svježima i dulje ih koristiti.
Koliko dugo se žumanjci mogu čuvati u hladnjaku?
Ako želiš žumanjke čuvati dulje vrijeme, zamrzavanje je najbolje rješenje. Stavi žumanjke u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Kako bi održala njihovu konzistenciju, žumanjke prethodno lagano umuti pjenjačom ili ih pomiješaj s prstohvatom šećera ili soli - ovisno o tome planiraš li žumanjke kasnije koristiti za slatke ili slane recepte.
Žumanjci se mogu čuvati u zamrzivaču do tri mjeseca. Prije upotrebe, jednostavno ih polako odmrzni u hladnjaku kako bi zadržali konzistenciju i mogli se jednako lako prerađivati kao i svježi žumanjci.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.