Horoskop

Znaš li koji se dragi kamen veže uz mjesec tvog rođenja? Evo koji je tvoj zaštitnik!

  • Dragi i poludragi kameni te kristali povezuju se s horoskopskim znakovima, ali i mjesecom rođenja
  • Mnogi im pridaju simbolična svojstva i vjeruju da šire pozitivnu energiju
  • Donosimo ti pregled kamena rođenja koji pripadaju određenom mjesecu. Pogledaj koji je to "tvoj" kamen!

Svaki horoskopski znak, točnije, mjesec rođenja, povezan je s nekim dragim kamenom i bojom. A znaš li koji su tvoji?

Neki ljudi vjeruju da kamenje ima i posebne moći i da donosi sreću, a za neke je čak i dokazano da su povezani sa širenjem energije. Bez obzira je li tvoj interes za drago kamenje povezan sa simbolikom ili ti se samo sviđa kako izgledaju, donosimo ti pregled svih povezanih s 12 mjeseci u godini i tvojim - rođenjem.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Što je kamenje rođenja?

Dok se često drago kamenje povezuje i sa svakim znakom zodijaka, postoji i ono koje se tradicionalno veže uz određeni mjesec, dakle tvoj mjesec rođenja. Praksa nošenja dragog kamena seže još u davnu prošlost, a oni koji se veže uz tvoje rođenje može se razlikovati i među kulturama. Ipak, u svakoj je on simbol zdravlja i moći zaštite koju daje svojem nositelju. Tako primjerice dijamanti predstavljaju nevinost i čistoću dok smaragdi donose ljubav i sreću.

Drago kamenje povezano s rođenjem

Dok je lista tradicionalnog dragog kamenja postojala od davnijih vremena, izgleda da je sada ona ponešto drugačija. Novi je poredak ustanovljen 1912. godine, s nekoliko kasnijih izmjena. Danas je postao ustaljena praksa, a konačni mu je cilj zapravo uskladiti kamen s određenim mjesecom. Osim toga, svrha je samoga kamenja da onoga tko ga nosi podsjeti na sve dobre stvari u životu, koje se uvijek mogu pronaći!

Planete koje vladaju horoskopskim znakovima Možda vas zanima Otkrivamo koji je planet tvog horoskopskog znaka, a i što to znači za tebe Rubrika Life&style Life&style

Ovaj podsjetnik naravno je oblik zabave, ali i simpatičan način kako da se poveže snaga prirode s mjesecom u kojem si rođena i kako bi ti (barem fiktivno) dalo dodatnu snagu. Ako mu pridaš značenje, kao i svemu drugome u životu, na tebe će imati jak i, pozitivan, utjecaj.

Siječanj - granat

Ako si rođena u siječnju, tvoj je kamen granat. Najčešće je crvene ili tamnosmeđe boje, a dolazi u raznim oblicima i veličinama. On predstavlja vjeru, istinu, vječnost i prijateljstvo, a mnogi vjeruju da štiti od noćnih mora i pojačava razinu energije.

Veljača - ametist

Za sve rođene u veljači, ametist je kristal koji će im dati dodatnu snagu jer vjeruje se da predstavlja mir, spokoj i kraljevski položaj. Njegova je najprepoznatljivija boja nježna ljubičasta. U 19. stoljeću bio je jednako cijenjen kao i smaragd ili rubin, a nakon što je u Brazilu otkriveno veliko pronalazište, postao je ipak uobičajeniji. Riječ ametist potječe od grče riječi amethystos što znači neintoksiniran. Naime, stari su Grci vjerovali da sprječava opijenost.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ožujak - akvamarin i krvavi kamen

Ako si rođena u ožujku, zaštitu možeš pronaći u akvamarinu, kamenu zelene boje koji, kad se izvadi iz zemlje na topliju temperaturu, postaje nježnoplav. Rimski su ribari vjerovali da će im pomoći uhvatiti ribe, a drugi su pak bili uvjereni da štiti trudnice. Ipak, on predstavlja mladost, zdravlje i sreću, a priča se i da pomaže u vezama. 

Uz njega, za ožujak se veže i krvavi kamen, odnosno heliotrop. Ovaj mineral zelene je boje, a po sebi ima i crvene točkice. Asteci su vjerovali da pomaže u regulaciji krvi, a Egipćani da im daje snagu u borbi. Povezuje ga se i s kreativnošću, mudrošću i pravdom.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Travanj - dijamant i kvarc

Za sve rođene u travnju, dijamant, najskuplji dragi kamen, njihov je zaštitnik. Najčešće je bijele boje, a obrađen postaje proziran, no postoje i njegova žuta, zelena i ružičasta verzija. Riječ dijamant potječe od grčke riječi adamas što znači "nepobjediv". Predstavlja snagu, nepobjedivost i vječnu ljubav. Neki vjeruju i da pomaže pri bistrijem razmišljanju i emocionalnom zacjeljivanju.

Osim dijamanta, uz travanj se veže i kvarc koji je puno pristupačniji, a vjeruje se da upija i otpušta energiju zacjeljivanja i duhovnog rasta.

Svibanj - smaragd

Smaragdi najčešće potječu iz Kolumbije, Brazila ili Zambije, a iskapali su ih i stari Egipćani pa ih je obožavala i kraljica Kleopatra. Dolaze u raznim nijansama zelene, a predstavlja rast, plodnost i prosperitet. Mnogi čak vjeruju da utjelovljuje intuiciju, prijateljstvo i bezuvjetnu ljubav!

Lipanj - biser, aleksandrit i mjesečev kamen

Dragi kamen koji nije kamen, već zrnata tvorevina koju proizvode školjke povezuje se sa šestim mjesecom u godini. Predstavlja čistoću, nevinost i odanost, a mnogi vjeruju i u njegov smirujući efekt.

Uz lipanj se veže i aleksandrit, najskuplji kamen na svijetu kojeg nazivaju i kameleonom budući da ima svojstvo mijenjanja boja, od zelenkaste pa sve do crvene, sve ovisno o svjetlosti. Donosi sreću i blagostanje, a često predstavlja i novi početak.

Mjesečev kamen je treći koji se veže uz lipanj, a poznat je po svojim mističnim svojstvima jer ga povezuju i s Mjesecom. Dolazi u nekoliko nijansi, od plave do boje breskve. Vjeruje se da ima zaštitna svojstva i donosi sreću.

Srpanj - rubin

Rubin je vladar svih rođenih u srpnju, Ovaj crveni dragi kamen simbolizira strast, vitalnost i zaštitu, a vjeruje se da donosi sreću i ljubav u živote.

Kolovoz - olivin i spinel

Kolovozom vlada olivin. Pronaći se može u raznim nijansama zelene, a najčešća je ona žuto-zelena. Poznat je i kao noćni smaragd jer njegova boja svjetluca pod mjesečinom. Predstavlja rast i dobru sreću, dok mnogi vjeruju i da privlači nove prilike i poboljšava komunikaciju, a da osim toga i štiti od negativne energije.

Uz njega, uz kolovoz se veže i spinel, mineral koji možeš pronaći u nekoj od nijansi ružičaste, crvene ili ljubičaste. Predstavlja nadu, mladost i vitalnost, a mnogi vjeruju i u njegovu moć pomlađivanja.

Horoskopski sestrinski znakovi Možda vas zanima Znaš li koji je tvoj sestrinski horoskopski znak i što znači? Rubrika Life&style Life&style

Rujan - safir

Ako si rođena u rujnu, tvoj je kamen safir. Pronaći se može u ružičastoj i žutoj boji, ali je ipak najpopularniji u plavoj. Uz dijamante, rubine i smaragde smatra se jednim od četiri draga kamena. Safiri su izuzetno cijenjeni bili u starome Rimu i Perziji te tijekom srednjega vijeka. Predstavljaju mudrost, znanje i istinu, a vlasnicima, vjeruje se, donose mir i spokoj te štite od zavisti.

Listopad - opal i turmalin

Listopadom vlada nježan kamen, opal, prema kojem se treba odnositi s posebnom pažnjom. Jedna od najvažnijih karakteristika ovog kamena je njegova igra boja. Naime, pod svjetlom opal pokazuje raznovrsne kristale od kojih je sastavljen što ga čini podatnim za mijenjanje boja. Upravo zato mnogi su ga smatrali glavnim i najznačajnijim kamenom, jer u sebi sadrži sve kristale koji se nalaze u ostalima. Vjeruje se da je to kamen sreće i često se nosi da je privuče. Također je znak intuicije i kreativnost, a simbol je nade, ljubavi i čistoće.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Turmalin je pak alternativni kamen za rođene u listopadu. On je najbogatiji mineral u prirodi, kristal koji ima najjača ljekovita djelovanja, a dolazi u raznim bojama, poput ružičaste, crvene, plave, zelene i crne. Predstavlja harmoniju i ravnotežu, a promiče kreativnost i samoekspresiju

Studeni - topaz i citrin

Topaz je kamen koji se veže uz mjesec studeni. Pojavljuje se u različitim bojama kao što su crvena, ružičasta i smeđa, no najpopularnija je njegova boja plava. Najčešći oblik je ipak bijeli, a to je ujedno i njegova najmanje cijenjena varijanta. Zlatni topaz je pak rijetki oblik koji se najčešće pronalazi u Brazilu. Vjeruje se da topaz poboljšava sposobnost komuniciranja i povećava kreativnost, a simbol je istine, iskrenosti i prijateljstva.

Citrin je vrsta kvarca, a ovaj kristal dolazi u nizu različitih nijasni, od žute do smeđe. Vjeruje se da pomaže privući financijsko obilje i blagostanje, a privlači i samopouzdanje.

Prosinac - tirkiz, tanzanit i cirkon

Ako si rođena u prosincu, tvoj je kamen tirkiz. Dolazi s područja američkog jugozapada te Meksika i Egipta. Vjeruje se da donosi sreću i zdravlje te štiti od ružnih snova i negativne energije. Simbol je mudrosti, povjerenja i komunikacije, a mnogi vjeruju da pomaže otvoriti srce i um. 

Uz prosinac se veže i kristal tanzanit, poznat po predivnoj plavoj boji. Otkriven je relativno nedavno, 1967. godine, a njegovi rudnici uglavnom su smješteni u Tanzaniji, u blizini Kilimadžara. Vjeruje se da pomaže poboljšanju percepcije i smanjuje negativnost.

Cirkon je mineral koji je star više od 4 milijarde godina- Najčešće se pojavljuje u žutoj, crvenoj, blagoj smeđoj i plavoj nijansi, a najrjeđa je zelena. Povezuje se s kreativnošću, maštom i inspiracijom, a pomaže i tijekom vremena promjena u nečijem životu. 

Koji je tvoj kamen?

Posebno značenje dragog i poludragog kamenja te kristala seže daleko u povijest.

Boja aure tvog horoskopskog znaka Možda vas zanima Svaki horoskopski znak ima svoju auru, znaš li kojom bojom ti sjajiš? Rubrika Life&style Life&style

Osim što kamen možeš birati prema mjesecu rođenja, možeš se odlučiti i za onaj koji će tebi osobno nešto značiti, bilo da je riječ o simbolu koji predstavlja, vrline koje zagovara ili pak boji u kojoj se nalazi.

Photo: Shutterstock

Komentari 0