Beauty 29. travnja 2022.

Znaš li koliko bi često trebala šišati kosu ovisno o tvom tipu kose?

Shutterstock. šišanje
  • Kako stiliziraš kosu i kakvu frizuru želiš također igraju ulogu u tome koliko bi često trebala šišati svoju kosu
  • Kad je idealno vrijeme za šišanje trebala bi znati kako bi tvoja kosa mogla izgledati najbolje te još zdravije rasti!
  • Ako je između dva šišanja predugo vremensko razdoblje, to bi zapravo moglo naštetiti tvojoj kosi

Osim redovitih posjeta frizeru ako na svoju kosu stavljaš boju ili pramenove, također bi ju redovito trebala i šišati. Iako se čini kontraproduktivno, šišanje i skraćivanje kose zapravo može pomoći očuvanju njene duljine. Koliko često trebaš šišati kosu ovisi dakako o tipu tvoje kose.

Zašto je važno koliko često šišaš svoju kosu?

Svoju kosu možeš osvježiti na nekoliko načina, samo skraćivanjem vrhova koji su oštećeni, šišanjem kose koje održava tvoju postojeću frizuru ili šišanjem kose koje će stvoriti potpuno novu frizuru.

I u slučaju da ti promjena frizure nije u planu te želiš pustiti svoju kosu da raste, redovito održavanje frizure ili šišanje oštećenih dijelova ključni su za zdravlje tvoje kose, smatraju profesionalni frizeri.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock šišanje kose

Iako neće ubrzati rast kose iz korijena, redovito šišanje kose pomoći će održati zdrave vlasi, posebno vrhove, koji su najstariji i najkrhkiji dio tvoje kose. Šišanje ispucalih vrhova spriječit će daljnja oštećenja te će dati tvojoj kosi uređeniji i svježiji izgled.

Koliko bi često trebala šišati kosu?

Tekstura tvoje kose, kako ju i koliko često stiliziraš i željeni oblik frizure je ono što utječe na to koliko bi zapravo često trebala šišati svoju kosu.

Ako često koristiš toplinske alate za stiliziranje kose, ali i pojedine četke za kosu to na tvoju kosu, posebno osjetljive vrhove, može utjecati jako loše te učiniti tvoju kosu podložnom pucanju. S obzirom na to, ako se ne odvajaš od primjerice svoje pegle za kosu, frizera bi trebala posjetiti nešto češće, posebno ako je tvoja kosa kraća.

Općenito, znak da je vrijeme za posjet frizeru i šišanje je kad ti postane teško stilizirati kosu, a tvoji vrhovi su beživotni.

Koliko često šišati kratku kosu?

Budući da kratke frizure obično služe da se lice “ukoviri” određenom formom, to znači da u tom slučaju kosu trebaš šišati češće kako bi održala točan oblik željene frizure. Za ultra-kratku frizuru to bi značilo svakih 4-6 tjedana, za kratke frizure do uha 6-8 tjedana, a za bob dužine do brade 8-10 tjedana.

Koliko često šišati dugu kosu?

Ravna kosa

Ravna kosa općenito zdravije izgleda kad je cijela iste duljine, a takva frizura i vrhove čini punijima. Zbog toga, ako imaš ravnu kosu trebala bi šišanje planirati svakih 8-12 tjedana kako bi održala frizuru i kosi dodala volumen. 

Idealno, uz to bi trebala pratiti i jesu li ti vrhovi ispucali i stanjeni te ih na vrijeme skratiti. 

Valovita ili kovrčava kosa

Kod valovite ili kovrčave kose potrebno je doista biti pažljiv kod šišanja, budući da je ovaj tip kose zahtjevniji od ravne. Između dva šišanja može proći i više vremena, što znači 12-16 tjedana, kako bi kovrče i sami vrhovi bili definiraniji i ljepše padali. 

Baš kao i ravna kosa i kod kovrčave i valovite kose vrhovi se mogu skratiti po potrebi, kad osjetiš da se jako petljaju ili su dosta suhi.

Redoviti odlasci frizeru i šišanje trebali bi biti sastavni dio brige o kosi budući da joj pomažu da raste zdravija, a svakim novim odlaskom frizeru i pravilnom njegom bit ćeš bliže ostvarenju svoje kose iz snova!

Trik profesionalaca za savršeno lijepu kosu Možda vas zanima... Pravilo 60/180 za savršeno njegovanu kosu: Trik profesionalaca za lijepu i zdravu kosu Rubrika Beauty Beauty


 

Komentari 0