Beauty

Vlaga u kosi lako će pokvariti frizuru - imamo nekoliko trikova kako pobijediti ovaj problem

  • Vlaga u kosi uzrokuje razne probleme kao što su frizz ili lomljenje vlasi, ali rješenje postoji 
  • Kosa je sastavljena od proteina keratina koji sadrži vodikove veze, a vlaga u zraku može oslabiti te veze što dovodi do neatraktivnog izgleda 
  • Pravilnom brigom i korištenjem adekvatnih proizvoda loša frizura uzrokovana vlagom je stvar prošlosti

Lijepa i njegovana kosa jedan je od najvećih beauty imperativa svake žene, ali ipak, koliko god se trudili, kosa katkad jednostavno „ne sluša“. Srećom, na tržištu postoji mali milijun proizvoda i trikova pomoću kojih možete riješiti svaki problem, a složit ćemo se kako je vlaga kosi jedan od najučestalijih. 

Zamisli ovu situaciju, tvoja  kosa izgleda sjajno i svilenkasto nakon pranja, ali kako dan odmiče, vlaga u zraku zadaje ti probleme. Rezultat? Frizura postaje neposlušna, kosa se kovrča i na kraju izgledaš kao da nisi prethodno stilizirala kosu. Ipak, kao što smo spomenuli, razloga za brigu nema jer je ovaj problem rješiv u svega nekoliko koraka, ali prije svega, upoznajmo se s pojmom vlage u kosi, odnosno zašto do toga dolazi. 

 | Autor: Foto: Instagram @pollyhey

Vlaga se u kosi nakuplja iz okoline tako da ulazi u kosu i apsorbira vodu iz zraka, a to posljedično uzrokuje bubrenje vlakana kose. Kao rezultat, kosa postaje blago valovita ili kovrčava, napuhana i slamnata na dodir. Kako bi izbjegla takav izgled kose, prilikom sušenja važno je biti nježan prema vlasima. To znači da ju netom nakon pranja nježno obriši ručnikom ili pamučnom majicom. Naime, grubo trljanje može oštetiti kutikule kose i doprinijeti povećanju upijanja vlage.

Možda vas zanima 7 trikova uz koje će tvoja kosa uvijek biti glatka i sjajna poput svile Rubrika Beauty Beauty

Kada je tvoja kosa suha, prilikom stiliziranja pripazi da aparati koje koristiš (sušilo, pegla za kosu i sl.), budu kvalitetni i opremljeni tehnologijom koja maksimalno čuva kosu. Isto tako, nabavi četke od prirodne dlake te svakako izbjegavaj plastiku i slične materijale. 

 | Autor: Foto: Instagram @pollyhey

Nadalje, prehrana također može doprinijeti smanjenju vlage u kosi jer hidratacija iznutra je jednako važna kao i izvana. Jedi hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, a pripazi i na vlažnost u prostoriji. To ćeš lako učiniti pomoću ovlaživača zraka koji kontrolira razinu vlažnosti u prostoriji, a osim za kosu, odličan je i za zdravlje. 

 | Autor: Foto: Instagram @jannaaaeeee

Ključnu ulogu igraju i proizvodi koje koristiš. Odaberi šampon i regenerator za suhu kosu jer takvi proizvodi sadrže hidratantne sastojke poput arganovog ulja, shea maslaca ili kokosovog ulja koji će pomoći vlagu držati pod kontrolom. Također, predlažemo da nabaviš i anti frizz serum, ulje za kosu ili sprej s termalnom zaštitom i formulom koja je namijenjena suzbijanju vlage u kosi.

 | Autor: Foto: Notino, Olaplex No 6 Bond Smoother Styling Creme (29,50 eura)  | Autor: Foto: Notino, Moroccanoil Luminous Hairspray (10,00 eura)  | Autor: Foto: Notino, L’Oréal Professionnel Tecni.Art FIX Anti-Frizz (22,10 eura)  | Autor: Foto: Notino, John Frieda Frizz Ease Dream Curls SLS/SLES Sulphate Free Shampoo (14,60 eura)  | Autor: Foto: Notino, AVEDA Smooth Infusion Perfectly Sleek (36,20 eura)  | Autor: Foto: Notino, Kérastase Discipline Fluidissime (37,70 eura)

 

Photo: None

Komentari 0