Beauty
Sredstva za ubrzavanje tamnjenja kože

Ubrzivači tamnjenja kože: 5 proizvoda s kojima ćemo brže dobiti toliko željenu brončanu boju

  • Želiš lijepu ljetno preplanulu kožu i to po mogućnosti što prije? Tada ti može pomoći ubrzivač tamnjenja kože
  • Riječ je o sredstvima koja potiču proizvodnju melanina u koži, a razlikuju se od krema za samotamnjenje. Između ostalog i po trajanju preplanulosti i prirodnijem tonu kože
  • Svi ubrzivači zahtijevaju izlaganje suncu i imaju zaštitni faktor, a otkrit ćemo ti koji su proizvodi najbolji i kako ih koristiti

Lijepa i ujednačena preplanulost na samom je vrhu mnogih naših ljetnih popisa želja. A usprkos brojnim sunčanim satima, učinak tamnjenja ponekad se ne pojavi onoliko brzo koliko bismo to željele. U tom slučaju možeš si pomoći s takozvanim ubrzivačem tamnjenja. Ovdje možeš pročitati što je to i kako proizvod djeluje.

Što je ubrzivač tamnjenja kože?

Ubrzivač tamnjenja kože je kozmetički proizvod namijenjen ubrzavanju prirodnog procesa tamnjenja kože. Postoje ubrzivači tamnjenja u obliku losiona, krema ili ulja. Akcelerator tamnjenja potiče proizvodnju melanina u koži koji je odgovoran za učinak tamnjenja. Međutim, također čini tvoju kožu osjetljivijom na svjetlost i UV zračenje. Kako bi izbjegla opekline, uvijek koristi zaštitu od sunca, čak i ako želiš potamniti! Za to su idealni ubrzivači tamnjenja s integriranim zaštitnim faktorom. Postoje i ubrzivači tamnjenja s učinkom samotamnjenja.

 | Autor: Unsplash/Apostolos Vamvouras Unsplash/Apostolos Vamvouras

Koja je razlika između ubrzivača tamnjenja i sredstva za samotamnjenje?

• Ubrzivač tamnjenja kože koristi se za ubrzavanje prirodnog procesa tamnjenja kože. Osigurava da koža proizvodi više melanina kada dođe u dodir s UV svjetlom i tako intenzivnije tamni. Ali, također čini kožu osjetljivijom na svjetlost i stoga ne bi trebala biti bez zaštite od sunca dok ga koristiš.

• Sredstvo za samotamnjenje tamni kožu bez izlaganja suncu ili UV svjetlu. Obično sadrži aktivni sastojak DHA, koji reagira s gornjim slojem kože i oboji je u smeđu boju. Preplanulost traje oko tjedan dana dok se gornji sloj kože ne obnovi.

Morska sirena proizvodi Možda vas zanima Morska sirena hrvatski je brend prirodnih proizvoda za sunčanje i njegu koje isprobavamo ovog ljeta Rubrika Beauty Beauty

Koji je ubrzivač tamnjenja najbolji?

Dry Spray Hawaiian Tropic

Hawaiian Tropic Dry Spray Oil jedan je od najbolje ocijenjenih ubrzivača tamnjenja na Amazonu. Brend nudi ubrzivače tamnjenja s različitim faktorima zaštite od sunca od SPF 6 do SPF 20. Svi ubrzivači tamnjenja obogaćeni su kokosovim uljem i papajom, vlaže kožu i osiguravaju predivan sjaj. Proizvod ima suptilan miris kokosa, brzo se upija i ne ostavlja osjećaj masnoće na koži. Preporučujemo ulje za sunčanje sa SPF 20. Cijena: 8,49 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/sredstvo za ubrzavanje tamnjenja

Piz Buin Tan & Protect

Tan & Protect ulje za sunčanje u spreju za pojačavanje preplanulosti pojačava prirodnu preplanulost te je otporno na znoj i vodu. Ulje se brzo upija i ne ostavlja osjećaj ljepljivosti na koži. Nudi učinkovitu zaštitu od UVA i UVB zraka sa SPF 30 ili SPF 15. Ovaj ubrzivač tamnjenja također ima dobre recenzije na Amazonu. Kupci hvale ugodan osjećaj kože i suptilan miris. Cijena: 13,54 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/sredstvo za ubrzavanje tamnjenja

Australian Gold Rapid Tanning Intenzivator 

Australian Gold's Rapid Tanning Intensifier ne sadrži zaštitni faktor. Stoga bi nakon toga trebala nanijeti i kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Ulje za sunčanje ima ljetni miris naranče, citrusa i kokosa te hrani kožu aloe verom, pantenolom, uljem čajevca, maslinovim uljem i shea maslacem. Kupci hvale prekrasan tamno smeđi ton koji se može postići uz pomoć ovog proizvoda. Cijena: 25,19 eura. 

 | Autor: Pr Pr Foto: pr

Amazing Oils akcelerator za tamnjenje

Eveline akcelerator za tamnjenje namijenjen je za sunčanje na plaži i u solariju. Zahvaljujući FAST TAN Accelerator™ kompleksu pruža brzi efekt osunčanog prirodnog tena te poboljšava proizvodnju melanina. Eveline Amazing Oils akcelerator za brzo tamnjenje sadrži DNA complex™, arganovo ulje, hijaluronsku kiselinu, ekstrakt juglona, ratania i amber, shea maslac, D-panthenol i vitamin kompleks A+E+F. Amazing Oils – za brži efekt prirodno osunčanog tena. Cijena: 4 eura.  

 | Autor: Pr Pr Foto: pr

NIVEA SUN Schutz & Bräune sprej za sunčanje

NIVEA SUN Schutz & Bräune trigger sprej pruža pouzdanu zaštitu od sunca i potiče prirodnu preplanulost. Ovaj vodootporan sprej sa zaštitnim faktorom 30 za sunčanje ubrzava stvaranje vlastitog melanina prirodnim biljnim ekstraktom te daje ujednačen i prirodan ten. NIVEA SUN Schutz & Bräune sprej sadrži iznimno laganu, hidratantnu i neljepljivu formulu te UVA i UVB filtere koji štite kožu odmah nakon nanošenja. Cijena: 16,10 eura.

 | Autor: Pr Pr Foto: pr

Kako koristiti ubrzivače tamnjenja?

Primjena ubrzivača tamnjenja nije komplicirana. Samo slijedi ove korake kad ga nanosiš:

1. Priprema: Prije nanošenja proizvoda potrebno je temeljito očistiti kožu. Prethodno možeš koristiti i blagi piling kako bi uklonila mrtve stanice kože. Tada se ulje za tamnjenje može ravnomjernije rasporediti.

2. Primjena: Proizvod ravnomjerno nanesi na kožu i pusti da se dobro upije. Ako ubrzivač tamnjenja ne sadrži zaštitu od UV zračenja, trebala bi naknadno nanijeti kremu za sunčanje s dovoljnim zaštitnim faktorom. Pričekaj najmanje 15 minuta prije izlaska na sunce.

3. Sunčanje: Nakon što se ubrzivač tamnjenja te (po potrebi) dodatna zaštita od sunca upiju, možeš izići na sunce. Unatoč zaštiti od sunca, izbjegavaj intenzivno izlaganje suncu tijekom podneva i ne izlaži predugo kožu suncu.

4. Njega kože: Nakon sunčanja kožu treba istuširati i nanijeti hidratantni proizvod za njegu. Losion za poslije sunčanja s aloe verom hladi i njeguje preplanulu kožu te sprječava dehidraciju i iritacije.

Jesu li ubrzivači tamnjenja štetni ili opasni?

Sredstva za ubrzavanje tamnjenja podupiru prirodni proces tamnjenja kože i općenito nisu štetna. Međutim, važno je da svoj ubrzivač tamnjenja koristiš prema uputama i uvijek zaštitiš kožu zaštitnim faktorom od štetnog djelovanja jakog sunca. Ako koristiš ubrzivač tamnjenja bez UV zaštite, trebala bi koristiti i kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Previše sunca ubrzava starenje kože, čak je oštećuje, a u najgorem slučaju može uzrokovati rak kože. Stoga općenito ne bi trebala provoditi previše vremena na suncu i svakako izbjegavaj podnevno sunce.

Kao i kod svakog kozmetičkog proizvoda, postoji rizik od alergijske reakcije ili iritacije kože ako je tvoja koža osjetljiva na određene sastojke. Ako želiš biti sigurna podnosiš li dobro proizvod, možeš nanijeti malu količinu ubrzivača tamnjenja na jedno područje kože prije upotrebe proizvoda po cijelom tijelu i promatrati 24 sata postoji li reakcija kože.

 | Autor: Unsplash/William Rouse Unsplash/William Rouse

Savjeti za brzo tamnjenje

Priprema: Dan do dva prije sunčanja možeš ukloniti mrtve stanice kože nježnim pilingom ili rukavicom za piling. Koža tada ravnomjernije tamni. Ali, piling ne smiješ raditi neposredno prije sunčanja jer u početku čini kožu osjetljivijom.

Ubrzivači tamnjenja: Kao što je gore objašnjeno, ubrzivači tamnjenja uzrokuju brže tamnjenje kože na suncu tako što potiču prirodnu proizvodnju melanina u koži. Budući da čine kožu osjetljivijom na svjetlost, svakako bi trebala primijeniti i UV zaštitu.

• Prehrana: Naša prehrana također utječe na naš ten. Nutrijent koji koži daje preplanuli dodir je beta-karoten. Najviše ga ima u mrkvi, ali i u slatkom krumpiru, špinatu, kelju, zelenoj salati i peršinu. Tu su i posebne kapsule za tamnjenje s beta-karotenom.

• Njega kože: Kako bi što dulje zadržala preplanuli ten, kožu trebaš dobro njegovati i hidratizirati. Ovdje je, na primjer, prikladan losion za poslije sunčanja s aloe verom. Također se pobrini da piješ puno vode kako bi ti koža bila hidratizirana.

• Zaštita od sunca: Ako kožu previše izlažeš suncu, neće poprimiti smeđu boju, nego će se zacrvenjeti i ljuštiti. Opekline od sunca nisu samo bolne i dugoročno uzrokuju bore, nego mogu potaknuti i rak kože. Stoga uvijek koristi kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF) i izbjegavaj intenzivno podnevno sunce.

Anthelios UVMUNE 400 Oil Control Fluidu SPF 50+ Možda vas zanima Ovaj novi proizvod sadrži najjefikasniji UV filter do sad, a još je namijenjen i masnoj i mješovitoj koži! Rubrika Beauty Beauty
Photo: Unsplash/Christopher Campbell

Komentari 0