Beauty

U čemu je fora s novim šamponima za kosu?!

Jesi li primijetila kako odjednom svi promoviraju "zdrave" šampone za kosu, bez parabena, silikona, sulfata... ma u čemu je fora s tim?! Istražili smo!

Do prije nekoliko mjeseci nitko se nije zamarao time ima li im šampon za kosu sulfate ili ne - svi su ih imali, nismo znali što rade i naravno, svejedno smo s njima prali kosu. No kako je posljednjih nekoliko godina trendi okrenuti se prema prirodni (a nećemo se lagati i zdravije je), i beauty industrija potrudila se stvoriti proizvode koji će biti što manje štetni za organizam. 

Skoro svi šamponi koji se trenutno reklamiraju na tržištu dolaze s porukama kako ne sadrže parabene, sulfate i/ili silikone, pa prije nego li se odlučite na kupnju nekoga, dobro je upoznati se s tim što on u stvari nudi.

Možda vas zanima Isprobala smo prvi micelarni šampon za kosu na našem tržištu i evo što mislim.... Rubrika Beauty Beauty

1. Bez parabena

Bez parabena označava da proizvod ne sadrži konzervans, što znači da je njegova trajnost vjerojatno kraća od uobičajene. Naime, parabeni se nalaze u 90% beauty proizvoda i služe za produljivanje roka trajnosti. Ujedno su i najjeftiniji konzervans. Problem je taj što se oni iz tijela ne mogu izlučiti, a djelomično je i dokazano da uzrokuju karcinom. Svakako ih je bolje izbjegavati, čak iako to znači da ćemo češće trošiti na beauty potrepštine.

 

A post shared by Lene wakefield (@klippecafeendk) on

2. Bez sulfata

Sulfati su jaki čistači stvoreni na bazi mineralnih soli koje sadrže sumpor, a funkcioniraju kao molekula čiji dio privlači vodu, a drugi ulje. Oni su zaslužni za osjećaj čišćenja kose, kao i za stvaranje pjene kod pranja. No većina ne zna kako sulfati nisu nužni za njegu ili čišćenje kose; oni toliko dobro čiste vlasište da ga sasvim očiste od prirodnih masnoća čime s vremenom dolazi do disbalansa vlasišta i brojnih upala. Posljednice? Sporiji rast kose, češće opadanje kose, svrbež vlasišta... Kako za kosu, tako i za kožu - izbjegavajte ih u svim proizvodima jer naprosto čiste previše dobro!

3. Bez silikona

Silikoni se u šampone dodaju da bi de facto zakamuflirali pravi izgled i stanje kose. Oni su najčešće sintetski polimeri koji stvaraju zaštitni sloj oko kose, daju joj instant mekoću i jaki sjaj, no pritom ne pomažu zacijeliti kosu ili joj poboljšati sveopće stanje. Pritom, nisu topivi u vodi pa se teško ispiru s kose, a s vremenom dovode do upala vlasišta radi kojega ponovno dolazimo do slabijeg rasta kose, češćeg pucanja i slično. Francuskinje ga mrze jer s vremenom kosu čine bez volumena i beživotnom, tako da je to jedan dobar razlog više da ih se odreknete!

Možda vas zanima Nećeš vjerovati: SVI ponovno nose obične 'špangice' Rubrika Beauty Beauty

Postoji pregršt skupljih i jeftinijih brendova koji su se odlučili okrenuti proizvodnji prirodnijih šampona, dok istovremeno nude i one koji imaju sve navedeno. Tu su u formulu upali i tzv. micelarni šamponi koji služe za svakodnevno čišćenje kose jer su vrlo blagi i nisu prikladni za vrlo masne kose jer ih neće uspjeti dobro oprati na prvu. Najčešća greška na koju nailazimo je da bi micelarni šampon trebao očistiti kosu bolje od drugih šampona - ne, on je samo namijenjen za čestu uporabu koja pritom neće imati nuspojave. U nastavku pogledajte koje ovakve šampone trenutno možete kupiti u Hrvatskoj.  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

1. Schwarzkopf Schauma Nature Moments Indonesian Coconut Water & Lotus Flower Shampoo - 24,90 kn (Bipa); 2. Kerastase Aura Botanica Bain Micellaire - 175 kn (U frizerskim salonima); 3. Nivea Micellar Shampoo - 22 kn (dm); 4. L'Oreal Botanicals Coriander Strength Cure Shampoo - 66,56 kn (Bipa)

Photo: PR/WhatsApp
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • betikkae2

    šamponi bez sulfata - https://iherb.co/mFZqw8D iskreno PREPORUČAM svakome! Evo i od mene kod za 5% popusta: AID8235