Beauty
Zdrava kosa

Treba li mijenjati šampon ili stalno koristit isti, govori stručnjakinja

  • Za suhu, bez sjaja ili masnu kosu, šampon je ključan proizvod i pridajemo mnogo pozornosti njegovu odabiru
  • I kad pronađemo onaj pravi, kupujemo ga godinama, zar ne? Čak i kad nam se čini da više nije tako sjajan...
  • Onda, što je istina? Biti vjeran jednom proizvodu ili šampon treba češće mijenjati?

"Kosa se svojom kvalitetom, stupnjem suhoće i stanjem tjemena mijenja kroz život, objašnjava Valentina Tuđman, vlasnica Frizerskog salona "Valentina" u Zagrebu. "Ona stari zajedno s nama. Reagira čak i na promjenu godišnjih doba, a po svom svojstvu je jako higroskopna tj. upija vlagu i samim tim potreba za šamponima i proizvodima za njegu se mijenja čak i u različitom godišnjem dobu."

Neke žene robuju navici više od drugih pa su vjerne samo jednoj marki šampona i tipu njege te ne žele promijeniti šampon ili čak zastati na trenutak i razmisliti njeguju li možda cijelo vrijeme svoju kosu na krivi način.

"Najčešći primjer zasigurno je onaj kada mlade žene, čija se kosa i tjeme jako maste, upotrebljavaju šampon protiv masne kose i koriste ga duže vrijeme, a kosa se i dalje masti. No, svatko tko se pronalazi u ovom primjeru, mora shvatiti kako je to stvar žlijezda lojnica na koje utječe puno faktora", objašnjava frizerka Valentina Tuđman.

Trik za brzo pranje kose Možda vas zanima Ovaj trik za pranje kose savršen je za 'lijenčine' - sve je gotovo za nekoliko minuta Rubrika Beauty Beauty

"Tjeme se u tim slučajevima često isuši jer ti su šamponi agresivniji od drugih, kosa je po cijeloj dužini lomljiva i često suha i naelektrizirana jer mnoge žene s masnom kosom ne koriste regenerator budući da smatraju kako regenerator još više masti kosu. Tada u svakom slučaju treba promijeniti šampon koji će njegovati suho i osjetljivo tjeme te obratiti pažnju na regeneratore koji se ne ispiru i obično su u formi spreja, olakšavaju raščešljavanje čime kosu čuvaju i od pucanja vlasi", objašnjava ona.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Što je plavi šampon, i kako djeluje? I ne, nije rezerviran za plavuše

Svakako je najbolji savjet obratiti se stručnjaku i poslušati ga kada on kaže kakva je tvoja kosa i tjeme te koje preparate ti preporučuje. No, ako upotrebljavaš šampon i regenerator koji djeluju na tvoju kosu, bilo da je masna ili suha, kovrčava ili ravna, možeš ga koristiti dulje vrijeme. Možda ćeš ga odlučiti promijeniti ovisno o sezoni u kojoj se nalazimo, od zime do ljeta, vremenski uvjeti se mijenjaju pa tako i reakcija tvoje kose na njih, no u suštini, promjena šampona i regeneratora potpuno ovisi o tebi, tvojoj kosi, uvjetima života te razini volje za njegom kose.

Za kraj, važno je spomenuti kako kosu ne moraš prati prečesto! Ako voliš vježbati, vjerojatno ćeš doći u napast prati ju svaki dan, odnosno svakog puta kada ćeš nakon vježbanja ući pod tuš. To zapravo može imati suprotan učinak od željenoga. "Zapamti da je znoj voda, a ne prljavština, ulje je prljavština", kaže Paul Labrecque, vlasnik salona u New Yorku. "Umjesto toga, upotrijebi suhi šampon koji ostavlja na kosi nešto slično prahu koji upija ulje i produžuje lijep izgled kose bez čišćenja vlasišta."

 

Članak je izvorno objavljen na portalu missZDRAVA.
 

Photo: Shutterstock

Komentari 0