Beauty

Što je sve potrebno znati o retinolu i koji su proizvodi trenutno najpopularniji

  • Ako do sada nisi uvela retinol u svoju rutinu njege lica, možda je savršeno vrijeme da se upoznaš s ovim magičnim sastojkom i glavnim beauty vojnikom u borbi protiv bora
  • Odgovaramo ti na sva pitanja i nedoumice koje imaš u vezi retinola kako bi mogla donijeti što informiraniju odluku o proizvodu
  • A ako ne znaš odakle bi krenula u moru proizvoda predlažemo ti neke od najpopularnijih na tržištu

Retinol je već neko vrijeme sastavni dio rutine njege lica i glavni saveznik u borbi protiv starenja kože beauty influensericama, dermatolozima i generalno entuzijasticama njegovane i sjajne kože. Herojski sastojak u borbi protiv finih linija i bora, retinol je postao neophodan u režimima ljepote žena jednako kao i najbolja krema za oči ili najbolja SPF hidratantni krema – i nije teško shvatiti zašto.

Ako se retinol još nije našao u tvoj rutini njege kože i želiš znati više o tom magičnom sastojku koji usporava starenje kože, nastavi skrolati - imamo odgovore na sva pitanja koja će te zanimati!

Što je retinol?

"Retinol je čisti vitamin A i koristi se za liječenje specifičnih problema s kožom kao što je koža sklona velikim porama (koža sklona aknama) i zrela kož", objašnjava Linda Blahr, nacionalna voditeljica obuke i znanosti u SkinCeuticalsu. "Reaktivira proces obnove kože i može biti izvrstan tretman za pripremu kože za kemijski piling i druge medicinske postupke."

Djeluje li zaista?

Ukratko – da. Retinol je jedan od najcjenjenijih sastojaka u industriji ljepote i dokazano je učinkovit u borbi protiv ranih znakova starenja kao što su pigmentacija, uključujući oštećenja od sunca, fine linije i bore.

Osim što ima učinak pilinga koji zaglađuje teksturu kože i daje prirodan sjaj, ima i antioksidativna svojstva i smanjuje pojavu smeđih mrlja. Dr. Hayot objašnjava da retinol 'stimulira fleksibilnost i elastičnost kože, kolagen i također pomaže u stvaranju svijetlog tena, kao i regeneraciji melanina u borbi protiv pigmentacije.'

Ipak, potrebno je provjeriti sadrži li proizvod  pravi oblik retinola. Kao i uvijek, provjeri popis sastojaka kako bi bila sigurna da sadrži 'retinol ili retinaldeyhe, a ne jedan od manje učinkovitih derivata kao što je retintipalmitat', preporučuje dr. Stefanie  Williams, dermatologinja i direktorica klinike Eudelo.

Možda vas zanima TikTok je opsjednut ovim rolerom za lice koji uklanja sjaj u sekundi, a sad smo i mi Rubrika Beauty Beauty

Kako i kada koristiti retinol?

Važno je zapamtiti da je svačija koža različita, ali općenito se kao dobro vrijeme za početak korištenja retinola spominje 25 godina, jer se tada razina kolagena u našoj koži počinje smanjivati. "Počnite najkasnije kada primijetite prve znakove smanjene elastičnosti kože, finih bora i nepravilne pigmentacije", savjetuje dr. Williams.

Prilikom prve uporabe retinola možda ćeš osjetiti iritaciju kao što su suhoća, crvenilo, pa čak i koža koja se ljušti. Dakle, ako ga prvi put koristiš, olakšaj si primjenom niskog postotka i koristi ga samo dva puta tjedno u intervalima, postupno povećavajući na svakodnevnu upotrebu ako vidiš da ti ga koža dobro podnosi.

Kako se koža prilagođava i, ako ne patiš od prevelike osjetljivosti, možeš i povećati postotak. 'Čak i ako ne možete produžiti na više od dva dana tjedno, to je još uvijek učinkovito i vrijedi to učiniti, kaže dr. Stefanie.

Kada prvi put naneseš retinol, koristi samo količinu veličine graška. Dr. Eleanor Bradley, mendžerica No7 brenda, za Marie Claire  odgovorila je na pitanje o tome što bi trebali primijeniti nakon upotrebe retinola.

'Kada koristite retinol, jako je važno koristiti hranjive proizvode koji mogu pomoći hidratizirati, smiriti i podržati barijeru kože kao dio vašeg noćnog režima. To je zato što vaša koža može biti sklona suhoći i crvenilu zbog djelovanja retinola na kožu, posebno pri većoj jačini.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Koji je postotak retinola najbolji?

Ovisi, kako o stanju tvoje kože tako i o njenom iskustvu s retinolom. Što je veća koncentracija, koža će jače reagirati vidljivim ljuštenjem i crvenilom', objašnjava Blahr. 'Ali, jednako je važno napomenuti da je upravo to reakcija koju želimo za optimalne rezultate – nema nikakve iritacije.

'Međutim, kod kože bez iskustva s retinolom uvijek bi trebala početi s niskim postotkom (s 0,3%) i povećati razinu (na 0,5%, a zatim 1%) sa svakom bočicom. Ako je koža prilično osjetljiva, ostanite s 0,3%. 1% je optimalno za vidljive znakove starenja ili fotooštećenja (hiperpigmentacije) i ožiljke od akni, no to ćete dobiti samo na recept.'

Koliko je vremena potrebno da bi retinol počeo funkcionirati?

Kao i sa svim proizvodima za njegu kože, treba biti strpljivi s rezultatima. 'Koža se u prosjeku obnavlja nakon 28 dana, što znači da nove stanice migriraju na površinu kože nakon čega biste trebali početi vidjeti rezultate', kaže dr. Hayot.

Koji su proizvodi s retinolom najpopularniji

Sljedeće, bitno je nabaviti najbolje proizvode s retinolom na tržištu. U nastavku pogledajte naše prijedloge koji slove za najbolje proizvode na tržištu.

Optimum Retinol Serum Extra Strength 0.3%

Kao i većina proizvoda s retinolom, trik za postizanje najboljih rezultata s ovim serumom s retinolom je svesti nanošenje na minimum. Ovo trebaš primijeniti samo dva puta tjedno kako bi vidjeli provjerene rezultate. 

Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum

Možda je to jedan od najnovijih proizvoda s retinolom, ali ovaj moćni Kiehl's serum bio je vrijedan čekanja. Precizno formuliran za sprječavanje starenja, s dnevnom dozom čistog retinola za vidljivo smanjenje izgleda bora i pročišćavanje teksture kože, ovaj  serum je pokazao da daje nevjerojatne rezultate bez tipičnih znakova nelagode kao što su crvenilo, suhoća i ljuštenje. 

Selfless by Hyram Retinol & Rainbow Algae Repair Serum

Ovaj nježni retinol serum koji se sporo otpušta opravdava svoju popularnost. Dugine alge bogate hranjivim tvarima i traneksamična kiselina kombiniraju se kako bi umanjile pojavu tragova nakon izbijanja i hiperpigmentacije, dok tvoj ten izgleda ujednačeniji, glatkiji i blistaviji. Oh, i jesmo li spomenuli da je također veganski? 

 | Autor: Screenshot Screenshot S lijeva na desno: Optimum Retinol oko 138 kn, Kiehl Retinol oko 538 kn, Selfless by Hyram Retinol & Rainbow Algae Repair Serum oko 242 kn

La Roche-Posay Retinol 0.3% + Vitamin B3

Ako si se do sada bojala isprobati ovaj herojski sastojak protiv starenja, pogotovo ako imaš osjetljivu kožu, ovo je pravi proizvod za tebe. La Roche-Posay je formulirao retinol s postupnim otpuštanjem u kombinaciji s umirujućim vitaminom B3 kako bi tvoja koža bila glatka i hidratizirana. 88% ljudi reklo je da im je koža nakon upotrebe čvršća.

Paula’s Choice 0.3% Retinol + 0.2% Bakuchiol

Posljednje izdanje Paula's Choice kombinira početnu koncentraciju retinola s 0,2% bakuchiola, snažnog biljnog ekstrakta koji pomaže u poboljšanju rezultata retinola. Marka također nudi mnogo jači tretman retinolom od 1%, ako si iskusna korisnica retinola i želiš nešto što je još snažnije.

Elizabeth Arden Retinol Ceramide Capsules

Elizabeth Arden odlučila je da će retinol fizički inkapsulirati u biorazgradive kapsule kako bi se osiguralo da je retinol najmoćniji. Kažu da je u svakom od njih formula 76% snažnija nego da je samo u tekućem obliku u boci. Unatoč svojoj snazi, super je nježan i oni s osjetljivom kožom mogu ga koristiti jer je u kombinaciji s ceramidima koji obnavljaju kožu.

 | Autor: Screenshot Screenshot S lijeva na desno: La Roche-Posay Retinol oko 330 kn, Paula’s Choice Retinol oko 478 kn, Elizabeth Arden Retinol oko 668 kn

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0