Life&style

Retinol, reservatol, peptidi... Što znače svi ti sastojci u anti-age kremama

Napokon otkrijte koji sastojci imaju dokazanu učinkovitost, a koji nude samo prazna obećanja...

Kreme protiv bora nam nude razna obećanja: od borbe potiv slobodnih radikala, pa sve do stimuliranja kože kako bi prirodno proizvodila kolagen, koji će vas čarobno pomladiti. Prema American Academy of Dermatology, potrošači troše milijarde dolara svake godine na ovakve kreme i losione.

Nažalost, kreme i losioni koji tvrde da smanjuju bore ili usporavaju prerano starenje – jednostavno nisu dokazano uspješni. Iako su neki aktivni sastojci koji se koriste u ovim proizvodima dokazano sigurni i učinkoviti, trik je pronaći prave sastojke koji se slažu s vašom kožom, poručuju stručnjaci.

“Na tržištu postoji previše proizvoda i sastojaka koji obećavaju učinkovitost”, izjavila je dr. Elizabeth Hale, dermatologinja u New York University Medical Centeru. “To može biti porazno za pacijente i liječnike, teško je znati koji funkcioniraju, a koji ne.”

 | Autor: Getty Images Getty Images

Alfa-hidroksilne kiseline

Alfa-hidroksilne kiseline, poput mliječne, limunske kiseline i glikolne, prirodni su sastojci koji dolaze iz voća i mliječnih šećera.
“Oni se obično koriste zato što oslobađaju odumrle stanice kože, dopuštajući novim stanicama da rastu”, izjavila je dr. Hale. “Omogućuju dubljem sloju kože da brže dođe na površinu.”

Svaka kiselina ima malo drukčiji efekt. Mliječna kiselina, koja dolazi od kiselog mlijeka, pomaže pri uklanjanju odumrlih stanica kože. Glikolna kiselina, koja dolazi iz šećerne trske, može pomoći tako što smanjuje linije i bore, čineći da koža izgleda glatko i zategnuto. Ali tu su i nuspojave koje uključuju “peckanje” i osjetljivost na sunce, pa stručnjaci preporučuju – ako koristite kreme protiv starenja – onda koristite i kreme za sunčanje.

Peptidi
Peptidi su mali proteini koji pomažu u stimuliranju novih stanica na rast i na pomaganje stanicama kože da ozdravi.
“Još uvijek se raspravlja o tome jesu li korisni”, rekla je dr. Ivona Percec, plastični kirurg, specijalist za estetsku kirurgiju i njegu kože na Sveučilištu u Pennsylvaniji. “Mi još uvijek ne znamo koje su biološke prednosti peptida.”
Iako se peptidi nalaze u brojnim proizvodima, stručnjaci još uvijek nisu sigurni koja formula uistinu funkcionira. “Problem je taj da su peptidi velike molekule, a ovisno o njihovoj formulaciji i površini kože, oni ne mogu prodrijeti dovoljno duboko kako bi postigli svoj efekt,” dodala je dr. Percec.

Resveratrol

Resveratrol je spoj biljaka, on se nalazi u crnom vinu, te je također dostupan kao zaseban dodatak. Neki čak tvrde da spoj može spriječiti ili preokrenuti kronične zdravstvene probleme, poput dijabetesa ili srčanih bolesti. Iako postoje dokazi da vino u umjerenim količinama ima zdravstvene prednosti, pitanje može li resveratrol imati sličan učinak ostaje nejasno.

Istraživanje provedeno u 2008. godini, objavljeno u časopisu Cell Metabolism, otkrilo je da ovaj sastojak usporava starenje kod miševa. Ali u proučavanju 29 zdravih, sredovječnih žena, koje je objavljeno u listopadu u istom časopisu, istraživači su otkrili da žene koje su primale 75 miligrama resveratrola nisu imale nikakve metaboličke prednosti.

“U ovom trenutku, samo bih preporučila da povremeno popijete čašu crnog vina”, poručila je dr. Hale

 | Autor: Getty Images Getty Images

Antioksidansi

Za antioksidanse se obično tvrdi da pomažu u borbi protiv oštećenja stanica uslijed djelovanja slobodnih radikala, koji su molekule koje bi mogle ozlijediti stanice, povećati upale, i povećati rizik od raka. Supstancije s antioksidativnim svojstvima uključuju beta-karoten, likopen, selen, i vitamine A, C i E, prema National Institutes of Health. Ovi i drugi antioksidansi nalaze se u mnogim namirnicama, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, crno vino i neka jela. Što se tiče zdravstvenih beneficija, “postoje antioksidansi koji su uistinu učinkoviti, međutim, formulacija antioksidanasa je kritična”, rekla je dr. Percec. “Vitamini C i E se najčešće koriste, a najviše vremena provodi se upravo na njihovo testiranje.” Iako neki vitaminski proizvodi mogu tvrditi da su “prirodni”, dr. Percec poručuje da oni zapravo i ne moraju biti učinkoviti.

Retinol

Retinol, prirodni oblik vitamina A, djeluje tako što smanjuje pojavu bora i pojačava debljinu i elastičnost kože.

“Postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da retinol poboljšava izgled linija i bora,” tvrdi dr. Hale. Ipak, proizvodi puni retinola mogu izazvati više nuspojava nego pozitivnih efekata. Nuspojave mogu uključivati, toplinu, žarenje i peckanje. “Dok slabije formulacije imaju koristi”, rekla je dr. Percec, “postoje novije formulacije snage koje su podnošljive i učinkovite.” 

No, žene koje su trudne ili planiraju zatrudnjeti trebaju izbjegavati bilo kakav oblik vitamina A, jer on može povećati rizik porođajnih defekata.

Photo: Getty Images

Komentari 0