Beauty

Što je tamanu ulje i može li ono uistinu izbrisati ožiljke od prištića i akni?

Tamanu ulje trenutno je trending sastojak na TikToku s 84.5 milijuna pregleda hashtaga #tamanuoil. Ono se može pohvaliti nekim impresivnim prednostima kad se radi o njezi kože, ali je relativno nepoznato u usporedbi s mnoštvom drugih moćnih prirodnih ulja poput ulja jojobe, sjemenki grožđa i čajevca, koja se već nalaze u brojnim kozmetičkim proizvodima. Kao i kod mnogih ulja dobivenih iz biljaka, tamanu su stoljećima koristile populacije u područjima gdje prirodno raste, a to uključuje Mauricijus, Samou i Maleziju. Međutim, moderni kreatori formulacija za njegu kože još ga nisu počeli koristiti u mnogim proizvodima za njegu lica koje kreiraju, a možda bi trebali. Obožavatelji njege kože na TikToku ga hvale kao čudotvoran tretman za širok raspon problema, poput ublažavanja rozaceje i psorijaze te smanjenje pojave ožiljaka od akni - no, je li to tako?

Možda vas zanima Kreiran je prvi puder s kojim možemo i spavati! Ima formulu seruma, odlično prekriva i traje cijeli dan Rubrika Beauty Beauty

Što je tamanu ulje?

Tamanu ulje dobiva se iz orašastih plodova stabla Calophyllum inophyllum, zimzelenog pantropskog stabla koje se nalazi u zemljama od istočne Afrike do jugoistočne Azije, Oceanije i južnog Pacifika. Sasvim slučajno ga često zovu "stablom lišća ljepote". Hladno prešano tamanu ulje je tamnozelene boje s izrazitom orašastom, zemljanom aromom, a dobiva se iz sjemenki stabla i stoljećima se koristi u medicini zbog svojih antioksidativnih, antibakterijskih i protuupalnih svojstva. Međutim, sok i zreli plod stabla Calophyllum inophyllum mogu biti otrovni za ljude i životinje ako se progutaju. Ipak, tamanu ulje je iznimno korisno zahvaljujući visokom sadržaju masnih kiselina koje pomažu u hranjenju kože.

Prednosti korištenja tamanu ulja

Glavne tvrdnje o tamanu ulju su da je protuupalno, antibakterijsko, bogato antioksidansima te uspješno obnavlja zaštitnu barijeru kože i zacjeljuje rane. Ipak, u ovom trenutku, nijedno istraživanje o tamanu ulju nije provedeno na ljudima niti je ono prošlo kontrolirana ispitivanja, koja su zlatni standard u znanstvenoj zajednici. Dok se ne provede takva vrsta rigoroznog istraživanja tamanu ulja, ne možemo biti 100% sigurni u tvrdnje koje prate ovaj sastojak, kao što možemo biti kad se radi o sastojcima kao što su retinol i vitamin C, usprkos tome što je ulje možda pomoglo mnogim ljudima postići ljepšu kožu lica. Ipak, u nastavku ćemo detaljnije zaroniti u njegove prednosti na temelju onoga što znamo o ovom ulju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nina (@silkonme)

  • popravak zaštitne barijere kože

Kao što je spomenuto, tamanu ulje je bogato masnim kiselinama koje su iznimno korisne za obnavljanje zaštitne barijere kože. Naime, oleinska kiselina, linolna kiselina i kalofilna kiselina koje se nalaze u tamanu ulju su slične onima koje se prirodno nalaze u našoj koži, što je dobra stvar ako želimo poraditi na hidraciji i oporavku naše barijere. To je ono što mnogi stručnjaci smatraju najprivlačnijim u vezi ovog trending sastojka.

  • antibakterijska svojstva

Provedeno je nekoliko istraživanja koja pokazuju da tamanu ulje može imati značajne antibakterijske učinke. Jedna studija iz 2004. pokazala je da tamanu ulje pokazuje visoko antibakterijsko djelovanje protiv infekcija rana izazvanih bakterijama. Ista je studija također pokazala da tamanu ulje može inhibirati rast bakterija koje su povezane s aknama. Ovo bi moglo ukazati na to da se radi o potencijalnom tretmanu protiv akni, ali potrebno je provesti više istraživanja kako bi se donio konačni zaključak.

Možda vas zanima Kate Hudson obožava ovu okoloočnu kremu protiv natečenosti i podočnjaka Rubrika Beauty Beauty
  • protuupalna svojstva

Povijesno gledano, ljudi su koristili tamanu ulje za ublažavanje opeklina od sunca i uboda insekata, očito s dobrim razlogom. Tamanu ulje sadrži molekulu zvanu kalofiloid, za koju je jedna studija iz 1980. otkrila da ima moćna protuupalna svojstva. Kako ovo pomaže tvojoj koži? Može smanjiti crvenilo i upale povezane s nekim stanjima kože.

  • brže zarastanje rana

Potencijalna protuupalna svojstva tamanu ulja razlog su zašto su znanstvenici obratili pozornost na njegovu sposobnost zacjeljivanja rana. Vjeruje se da potiče stvaranje novog tkiva, što ga čini popularnim za liječenje ožiljaka, strija i manjih iritacija kože. Jedno istraživanje iz 2017. provedeno na miševima bilo je prvo koje je otkrilo da bi kalofiloid mogao biti dobar za ubrzavanje zacjeljivanja rana, zahvaljujući svojim protuupalnim učincima. Ova molekula ubrzava zatvaranje rana i dovodi do povećanja proizvodnje kolagena. Postoji i drugo istraživanje iz 2016. koje je provedeno na kulturama stanica ljudske kože, a koje je istraživalo ulje tamanua i njegova svojstva zacjeljivanja rana. Ovim istraživanjem je utvrđeno da stanice tretirane tamanu uljem zacjeljuju brže nego stanice tretirane vitaminom C.

Foto: Instagram @valerialipovetsky Možda vas zanima TikTok trend koji nas je... iznenadio? Zašto kremu za bebinu guzu stavljati na lice? Rubrika Beauty Beauty
  • antioksidativna zaštita

Preliminarni podaci sugeriraju da bi tamanu ulje moglo biti učinkovit antioksidans i UV filter, potencijalno pomažući u zaštiti kože od UV oštećenja, što bi moglo pružiti dodatne prednosti koži. Naravno, ono ne može zamijeniti našu kremu za zaštitu od sunca.

Pomaže li upotreba tamanu ulja kod ožiljaka od akni?

Istraživanja su još uvijek vrlo ograničena, ali početni podaci dokazuju da tamanu ulje ima sposobnost smanjiti upalu, zacijeliti rane i potaknuti proizvodnju kolagena i glikozaminoglikana (molekule koja veže vodu i daje koži vlažnost te održava kolagen i elastin u dobrom stanju) što znači da bi moglo smanjiti pojavu svježih tragova i ožiljaka od akni te pomoći ujednačiti ten. Starije ožiljke nažalost neće izliječiti.

Rizici korištenja tamanu ulja

Ako nemaš alergiju na orašaste plodove, osjetljivu kožu ili neko drugo kožno stanje, tada je rizik od dodavanja tamanu ulja u skincare rutinu minimalan. Kao i obično, preporučuje se patch test na ruci prije nanošenja novog proizvoda na lice. Potom je važno pričekati dan ili dva da vidiš hoćeš li razviti reakciju. Ipak, oni koji pate od alergija na orašaste plodove trebali bi izbjegavati tamanu ulje jer se ono dobiva iz orašastih plodova. I dok su mnogi na TikToku istaknuli da je ovaj sastojak lijek za rozaceju, psorijazu i ekcem, stručnjaci savjetuju svima koji imaju bilo koju vrstu osjetljive kože da ga se klone.

Možda vas zanima Najbolji losioni za tijelo s retinolom: 10 proizvoda za glatku i lijepu kožu, od vrata nadolje Rubrika Beauty Beauty

Kako koristiti tamanu ulje?

Tamanu ulje se najčešće nalazi u izvornom obliku, kao ulje, samostalno ili u kombinaciji s drugim masnim i/ili eteričnim uljima. No, također se može miješati u serume, kreme i losione za njegu kože i kose. Ako ćeš ipak isprobati čisto tamanu ulje, najbolji način na koji ga možeš koristiti je kao okluzivni sloj, preko hidratantne kreme, koji stvara zaštitnu barijeru. Na taj se način vlaga zadržava u koži dok istovremeno uvlači vlagu iz svoje okoline.

Photo: Instagram @alisobeauty

Komentari 0