Beauty

Slaba kosa i nokti, blijedo lice i čest umor znak su da ti nedostaje jedan važan mineral

  • Deficit željeza je najčešći nutricijski poremećaj diljem svijeta, a češće pogađa žene
  •  Igra mnogo različitih uloga u organizmu, a ujedno je i ključni nutrijent za zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju
  • Ženama je potrebno oko 15 miligrama željeza dnevno, a za vrijeme trudnoće gotovo dvostruko toliko

Zdravlje i ljepota nedvojbeno dolaze iz tanjura. Sigurno si dosad već naučila da su problemi na koži, krhki nokti i lomljiva kosa najčešće rezultat unutrašnjih čimbenika, a ne vanjskih. Možeš se svakodnevno mazati kremama i izbjegavati grube tretmane koji mogu ošteti kosu i nokte, ali ako tvoja prehrana nije odgovarajuća, teško da će se stanje popraviti. Za zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju ključni su proteini, ali i željezo - važan nutrijent koji igra mnogo različitih uloga u organizmu.

Željezo je značajno za stanični metabolizam i sintezu hemoglobina koji prenosi kisik u stanice. Niski hemoglobin rezultira smanjenom sintezom crvenih krvnih stanica, eritrocita i u konačnici dovodi do anemije. Matične stanice kože, noktiju i kose imaju velike potrebe za kisikom i nutrijentima zbog svog brzog rasta, pa se manjak navedenog očituje slabim rastom. Uz vitamin C, željezo je važno i za sintezu kolagena - najrasprostranjenijeg proteina u tijelu, vezivnog tkiva koje utječe na kvalitetu i zdravlje kože, kose, noktiju i zglobova.

 | Autor: Pexels / Andrea Piacquadio Pexels / Andrea Piacquadio

Manjak željeza utječe na zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju

Nedostatak željeza u organizmu vrlo je čest problem, a podaci svjetske zdravstvene organizacije govore da je ono najčešći prehrambeni deficit današnjice. Osobito je čest u žena reproduktivne dobi. Prema nekim pokazateljima 1/3 do čak 1/5 zdravih žena reproduktivne dobi ima smanjene zalihe željeza, dok 10% ima anemiju uzrokovanu manjkom željeza. Taj esencijalni element sudjeluje u transportu i isporuci kisika tjelesnim stanicama, rastu i diobi stanica te ostalim biokemijskim procesima. Sastavni je dio hemoglobina, molekule koja prenosi kisik u krvi.

Uzroci i simptomi nedostatka željeza

Najčešći uzrok nedostatka željeza u žena je menstruacija (gubitak krvi vodi ka nedostatku željeza), stoga su žene posebno ugrožene. No, nedostatak željeza mogu uzrokovati i miomi, endometrioza, čir na želucu, hemeroidi, tumori u probavnom traktu pa čak i darivanje krvi. Osim trudnica i dojilja, i vegetarijanke i veganke često pate od nedostatka željeza, zato jer je meso važan izvor željeza. Također su ugrožene sve osobe čije tijelo ne može dobro apsorbirati željezo iz hane – jer pate od proljeva ili su imale operaciju želuca. 

 | Autor: Pexels / Ella Olsson Pexels / Ella Olsson

Najčešći simptomi nedostatka željeza su bljedilo, umor, iscrpljenost, smetnje pri koncentraciji, osjetljivost na upale, ali i suha koža, ispadanje kose te slabi nokti. Koža, kosa i nokti će osjetiti manjak opskrbe kisikom, stoga ćemo primjetiti da je koža postala suha, kosa opada i beživotna je, a nokti postaju krhki i listaju se.

Kako organizmu osigurati dovoljnu količinu željeza?

Ženama je potrebno oko 15 miligrama željeza dnevno, a za vrijeme trudnoće gotovo dvostruko toliko. Ako se potreba za željezom ne pokrije, dolazi do nedostatka željeza, a može nastupiti i anemija. Da bi tijelu osigurala dovoljnu količinu željeza, može ti pomoći prehrana bogata željezom koja će pokriti potrebe organizma za željezom. Postoje dva oblika željeza: hem (vezano za hemoglobin) i non-hem (vezano za slobodni proteinski nosač). Hem željezo nalazimo u crvenom mesu, piletini, teletini, morskim plodovima, jetricama. Non-hem željezom obiluju tamnozeleno povrće, žitarice, orasi, sušeno voće, crveno vino, kakao. Organizam bolje apsorbira hem željezo, stoga su vegetarijanci u većoj opasnosti za deficit željeza. Stoga je meso najvažniji izvor željeza. 

No, valja napomenuti da je regulacija prehranom svakako dobar, ali često nedovoljan put kada je pomoć odmah potrebna. U tim je situacijama, ali i preventivno, najbolje posegnuti za dodacima prehrani. Želiš li održati normalnu razinu željeza u organizmu, naša preporuka je Floradix® dodatak prehrani za djecu i odrasle. Preporučuje se kao nadopuna željeza za žene, osobito trudnice i dojilje, djecu i mlade, a pogodan je i za starije osobe te vegetarijance.

 | Autor: Dietpharm Dietpharm

Floradix® je tonik koji uz organsko željezo sadrži vitamin C, vitamine B skupine i biljne ekstrakte. Vitamin C je poželjno uzimati uz željezo jer je poznato da povećava apsorpciju željeza. Također, željezo i vitamin C doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, a vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 i B12 doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije. 

Ne sadrži alkohol, konzervanse, bojila, umjetne arome ni laktozu te je pogodan i za vegetarijance. Više saznajte na Dietpharm.com.

Photo: Shutterstock

Komentari 0