Beauty

Pojava sijedih vlasi može se usporiti, stručnjaci kažu da imaju rješenje

  • Pronaći prve sijede vlasi u kosi - nije nam baš svejedno kad se to dogodi
  • No, sijeda je kosa kao i drugi oblici starenja, prirodna i neizbježna, a kod nekih žene može se pojaviti vrlo rano
  • Naravno, u svijetu u kojem su riječi poput "anti-age" ispisane po brojnim kozmetičkim proizvodima, ne ostajemo ravnodušne ni na prve bijele vlasi, pogotovo ako se pojave u 20-ima ili ranim 30-ima

Kako se nosiš sa sijedima, potpuno je osobna stvar, bez obzira odlučiš li ih prigrliti ili u potpunosti sakriti. Ali, za sve žene koje žele barem malo odgoditi pojavu sijedih, postoje neke preventivne mjere koje mogu poduzeti. Studije su pokazale da snižavanje razine stresa može usporiti pojavljivanje novih sijedih. Znači li to da je promjenom prehrane i svakodnevnom meditacijom zapravo moguće i zaustaviti proces? Četiri dermatologa i trihologa dijele svoja razmišljanja.

Ovo nas posebno veseli: Sijedi pramenovi nisu bauk, već novi proljetni trend!

Što uzrokuje da kosa posijedi?

"Postoji nekoliko glavnih razloga zbog kojih kosa posijedi - prije svega rezultat je to starenja", kaže dermatologinja dr. Michele Green. „Kako starimo, enzimi koji sudjeluju u oksidacijskom stresu, poput katalaze i MSR A i B, ne djeluju jednako učinkovito kao kad smo mladi. U konačnici, to dovodi do smanjena sinteze melanina. Kao rezultat, u kosi je manje pigmenta." Zbog činjenice da je sijedenje gotovo uvijek rezultat prirodnog starenja, ne postoji pravi način da se to u potpunosti spriječi.

Možda vas zanima 6 namirnica koje bi trebala jesti ako želiš spriječiti rast sijede kose Rubrika Beauty Beauty

"Međutim, u ne tako uobičajenim okolnostima, sijeda kosa može biti posljedica nekih bolesti poput nedostatka vitamina B12, poremećaja štitnjače i vitiliga", kaže ona. Uz to, dermatolog Hadley King ističe da, iako je brzina starenja, a time i pojava sijedih, u velikoj mjeri određena genetikom (proučavanje kada su stariji članovi obitelji počeli sijediti može biti dobar pokazatelj), stvari poput pušenja, anemije, loše prehrane i razine stresa također mogu ubrzati proces.

“Uobičajeno se smatra da stres uzrokuje sijedu kosu. Svakako stres ne može uzrokovati da kosa posijedi preko noći, ali može ubrzati propast melanocita to jest stanica koje proizvode melanin koji pigmentira našu kosu. Hormoni stresa mogu utjecati na aktivnost melanocita, ali nije utvrđena jasna veza između stresa i sijede kose.

Oksidativni stres i pojava sijedih

No, imajući gore navedeno na umu, može li snižavanje razine oksidacijskog stresa pomoći usporiti pojavu sijedih? Triholog Penny James smatra da je to moguće, pozivajući se na studiju iz 2020. godine u kojoj pojačano prerano sijedenje nije povezano samo s oksidativnim stresom, već je zaključeno da će povećani unos antioksidanata vjerojatno donijeti koristi. "Kako starimo, tako će naša tijela prirodno prolaziti kroz već oksidativni stres", kaže Green. "Da bi spriječila daljnji oksidativni stres, možeš smanjiti izloženost stresu, istovremeno ograničavajući konzumaciju hrane koja ima veće stope proizvodnje slobodnih radikala, poput crvenog mesa i hrane s roštilja." Predlaže da se umjesto toga odlučiš za zdrave masnoće, orašaste plodove i avokado. Bogati su vitaminom E i C, poput bobičastog voća, paprike i agruma.

Pored prehrambenih i okolišnih čimbenika, King kaže da izbjegavanje pušenja, liječenje problematičnih stanja štitnjače i upravljanje razinom stresa mogu pomoći. Ipak, važno je imati na umu da je većina oksidativnog stresa neizbježna. "Ove mjere neće u potpunosti spriječiti prirodni proces starenja kose jer se oksidativni stres javlja s prirodnim starenjem", kaže Green. Ne možeš učiniti ništa da spriječiš prirodni proces starenja, ali smanjenjem jednog oksidativnog stresa možeš smanjiti svaki sljedeći te tako usporiti proces pojave sijedih na duži period.

Počele su prve sijede? Što se doista događa kad iščupaš sijedu vlas?

Može li uzimanje vitamina usporiti pojavu sijedih?

U svijetu koji je opsjednut dodacima za zdravlje, prirodno je zapitati se postoji li čarobna tableta ili prah koji sprječava sijede? Bi li bilo korisno povećati unos antioksidansa, vitamina i minerala u borbi protiv slobodnih radikala putem dodataka prehrani, umjesto da se jednostavno oslanjaš na prehranu? Mišljenja su različita.

Iako je studija koju je James naveo zaključila da dodaci mogu biti korisni, King nije u potpunosti uvjeren. "Općenito bih preporučio prehranu biljnog porijekla bogatu antioksidansima." Studije o ljudima koji uzimaju velike doze antioksidativnih dodatka često završavaju povećanom smrtnošću, vjerojatno zato što naša tijela na neki način imaju koristi od slobodnih radikala - našem imunološkom sustavu trebaju slobodni radikali koji pomažu u ubijanju stanica karcinoma.

"Međutim, James preporučuje dva različita dodatka koja mogu imati obećavajuće učinke: kompleks vitamina B i aminokiselinu L-tirozin. "Vjerujem da smanjenje stresa zajedno s unosom dodatka L-tirozina i kompleksa vitamina B može biti od pomoći i moglo bi zaustaviti pojavu sijedih." Ono što će ovi dodaci učiniti jest smanjiti edem na vlasištu, uz smanjenje unutarnje razine stresa. Oni će pomoći održati kosu i vlasište zdravim, zajedno s poboljšanim protokom krvi.

Marka za kosu Arey nedavno je lansirala svoj prvi proizvod, Not Today, Grey, dnevni dodatak formuliran s vitaminima, mineralima, antioksidantima i biljem za specifično rješavanje problema sijedih i odgađanja procesa. Iako ne postoji način za promjenu genetike, proizvođači kažu da sastojci ovog proizvoda djeluju na poticanje proizvodnje melanina i poboljšanju proteinske strukture kose.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arey (@areygrey)

Suprotno tome, Green nije toliko uvjerena da bi uzimanje određenih vitamina uopće spriječilo sijede. Kod sijedih dlačica problem je manja aktivnost katalaze odnosno enzima. Poput antioksidansa, vitamin B5 može se obraniti od stvaranja slobodnih radikala, ali nije nužno povezan s povećanjem aktivnosti katalaze. "Drugim riječima, dlake će i dalje postajati sijede", kaže ona.

L-tirozin je s druge strane aminokiselina koja se prirodno nalazi u tijelu i koja je odgovorna za proizvodnju melanina. Osim što pomaže u regulaciji rada štitnjače, smatra se da uzimanje dodatka L-tirozina poboljšava raspoloženje i poboljšava kognitivne funkcije, zbog čega ga James preporučuje za rješavanje prerane pojave sijedih. Uzimanje dodatka L-tirozina smanjit će svaku upalu, pomoći u smanjenju stresa, a i dokazano pomaže kod gubitka kose.

Vrijede li aktualne mogućnosti?

Većina stručnjaka kaže da ne postoje lokalni tretmani za zaustavljanje sijedih dlaka, iako dermatolog iz New Yorka dr. Joshua Zeichner vjeruje da upotreba šampona koji sadrže cink pirition može imati neke koristi. Šamponi koji sadrže cinkov pirition mogu imati razne prednosti za vlasište i kosu jer je za ovaj sastojak dokazano u studijama da pruža antioksidativne blagodati i sprječava oštećenja od UV svjetla. Ti se šamponi obično koriste za liječenje suhog vlasišta, peruti i stanja poput seboroičnog dermatitisa. “ Dakle, iako nema jamstava, Joshua vjeruje i da usporava proces pojave sijedih, samo treba biti oprezan jer ovaj sastojak može ukloniti boju na obojenoj kosi.

Možda vas zanima Jesi li već čula za 'grombre' trend koji slavi sijedu kosu? Da, postoji i izgleda sjajno! Rubrika Life&style Life&style

Zdrav način života

U konačnici, borba protiv oksidacijskog stresa može pomoći usporiti proces pojave sijedih, ali ne postoji način da se to u potpunosti spriječi, barem ne genetski. Svi se slažu da je najbolji pristup prirodan: prehrana puna korisnih hranjivih tvari, smanjenje razine stresa (vježbanje, meditacija i dovoljna količina sna) i izbjegavanje pušenja. Iako su dostupni neki dodaci koji mogu biti korisni, na njih se ne treba oslanjati kao na jedino rješenje.

No, ako si stvarno zabrinuta zbog svojih sijedih, najbolje je posjetiti trihologa ili dermatologa za neki tretman, poput tretmana PRP odnosno plazma bogata trombocitima. PRP je sjajan i učinkovit način stimuliranja matičnih stanica vlastitim faktorima rasta, zbog čega se oni probude i rastu, kaže Green. "Također će osigurati da sve prave hranjive tvari i protok krvi dođu do tog područja, stvarajući savršeno okruženje za katalazu i omogućujući enzimima potrebnim za boju kose da djeluju." Međutim, ona ističe da PRP treba promatrati kao preventivnu mjeru, jer bi imao učinak samo na kosu koja još uvijek ima pigment i koja još nije skroz posijedila.

Osim toga, uvijek možeš posegnuti za privremenim rješenjima poput prekrivanja bojom ili jednostavno naučiti voljeti i prigrliti svoje sijede. Neizbježno je da će svačija kosa na kraju posijedjeti, a pronalazak prvih sijedih u mlađoj dobi nije nešto čega se trebaš sramiti. Zapamti: S godinama dolazi i mudrost, jednako kao i bore i sijede.

Photo: Shutterstock

Komentari 0