Beauty

Peptidi ili retinol: Koji od ova dva čarobna sastojka za uklanjanje bora je bolji?

  • Kada je riječ o uklanjanju bora, mnogi raspravljaju o tome jesu li bolji peptidi ili retinol
  • Naime, oba sastojka djeluju protiv starenja, ali na prilično različite načine
  • Dakle, što je najbolje za tvoju kožu? Otkrit ćemo ti prednosti i nedostatke oba

Odabir pravih sastojaka za njegu kože postaje sve važniji kako starimo, jer koža zahtijeva malo više održavanja. Kako se proizvodnja kolagena usporava, pojavljuju se bore ili postaju izraženije, ali možeš ih 'sakriti' odabirom najboljih proizvoda za njegu za svoj tip kože.

I peptidi i retinol mogu usporiti i ublažiti pojavu bora, a mogu se pohvaliti i drugim prednostima. Retinol je dugo bio hvaljen kao ultimativno sredstvo protiv bora, ali primijetili smo polagani pomak od marki za njegu kože prema prijateljskijim, malo manje poznatim peptidima. Ali, tko je zapravo bolji, peptidi ili retinol, osobito kada gledamo detalje? 

Peptidi protiv retinola

Što su peptidi i retinol i koje su njihove prednosti?

Kako bismo u potpunosti razumjeli oba aspekta rasprave o peptidima i retinolu, vjerojatno bismo znati što svaki sastojak radi. 

Peptidi su građevni blokovi koji čine proteine kao što su kolagen i elastin. Odgovorni su za održavanje strukture tvoje kože, kao i za održavanje njezine teksture, tonusa i elastičnosti. Kako stariš, razine kolagena i elastina u koži opadaju. Peptidi, kada se nanose na kožu, potiču proizvodnju kolagena i pomažu da dobiješ glatkiju i čvršću kožu.

 | Autor: Unsplash/pmv chamara Unsplash/pmv chamara Foto: Unsplash/pmv chamara

Retinol je oblik vitamina A i zlatni je standard kada je u pitanju usporavanje starenja. Ne samo da povećava proizvodnju stanica unutar kože, pružajući učinak pilinga, nego također sprječava začepljenje pora, ujednačava pigmentaciju i smanjuje fine bore stimulirajući proizvodnju kolagena.

Imaju li loših strana?

Što se tiče retinola, iritacija je jedna od glavnih smetnji koje se spominju, čak i kada je riječ o najboljim kremama s retinolom, a stručnjaci potvrđuju to mišljenje. Naime, retinol može izazvati iritaciju kože ako se koristi prebrzo. U početku trebaš krenuti polako, s manjim dozama, kako bi izgradila toleranciju na retinol prije nego što povećaš korištenje na svakodnevnu upotrebu. Ako se pitaš koliko često trebaš koristiti retinol kao početnica, preporučuje se da ga koristiš jednom ili dva puta tjedno.

Peptidi su, s druge strane, prilično neproblematični, bez nedostataka - osim njihove malo sporije produktivnosti (više o tome kasnije). Malo je vjerojatno da će izazvati iritaciju i neće doći u sukob s drugim aktivnim sastojcima poput kiselina za njegu kože.

Razlike između peptida i retinola

S obzirom da oba, na prvi pogled, rade isti posao, tj. potiču proizvodnju kolagena, sastojci su prilično različiti. Stručnjaci objašnjavaju:

Retinol ima veći raspon i snažnije učinke na kožu u usporedbi s peptidima. Retinol povećava proizvodnju stanica i bori se s ranim znakovima starenja kao što su pigmentacija, oštećenja od sunca i bore, ali često na račun suhoće kože, crvenila i osjetljivosti na sunce.

• Peptidi potiču proizvodnju kolagena, ali s druge strane imaju manje snažan učinak na kožu. Oni su nježniji prema koži i mogli bi biti prikladni za one s osjetljivijim tipom kože.

Možda vas zanima Garnierov serum za posvjetljivanje ima vojsku obožavatelja jer blistava koža i brzi rezultati koštaju samo 11 eura Rubrika Beauty Beauty

Jesu li peptidi bolji od retinola?

Premda nisu iritantni kao retinoidi, peptidi nisu tako učinkoviti kao retinol. U cjelini, kada su u pitanju klinička ispitivanja, retinol daje impresivnije rezultate, ali i brže. Postoji više dokaza za retinoide kao zlatni standard sastojka protiv starenja.

Međutim, ako za tebe 'bolje' znači 'nježnije', peptidi se mogu smatrati superiornijima u raspravi peptidi protiv retinola. Ako imaš iznimno osjetljivu kožu i retinoidi su potpuno isključeni, peptidi bi bili bolji od retinola u tom scenariju. Ali, kada se radi o stvarnoj transformaciji kože, poboljšanju izgleda bora i liječenju površinskih problema poput pigmentacije i akni, retinol je superioran sastojak.

Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi | Autor: shutterstock shutterstock Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi

Mogu li se koristiti peptidi i retinol zajedno?

Da, možeš ih koristiti zajedno. Zapravo, oni se nadopunjuju. Iskorištavanje snage obaju sastojaka protiv starenja moglo bi otključati jednu od najboljih kombinacija za njegu kože za tretiranje finih linija i bora.

Dakle, zapravo, rasprava o peptidima i retinolu ne mora biti velika bitka - oni najbolje djeluju kao pratioci. Za maksimalne rezultate zaglađivanja i učvršćivanja kože, trebala bi uključiti i retinol i peptide u svoju dnevnu rutinu. Retinol može uzrokovati iritaciju i suhoću kože, dok peptidi pomažu u smirivanju i jačanju kože. Ove sastojke možeš koristiti zajedno u noćnoj rutini ili koristiti peptide ujutro, a retinol navečer.

Peptidi protiv retinola: Ocjena stručnjaka

Nakon detaljnog istraživanja o peptidima i retinolu, retinol zauzima prvo mjesto. Snažniji je i učinkovitiji, a čini se da je mišljenje industrije da postoji puno više dokaza koji podupiru učinkovitost retinoida. Reakcija iritacije kože doduše je loša strana, ali korist to nadmašuje, a ako ideš polako i postojano, učinci ne bi trebali biti previše ekstremni.

Ako imaš jako osjetljivu kožu ili ako si alergična na retinoide, peptide svakako možeš smatrati alternativom. Apsolutno mogu utjecati na bore ubrzavajući proizvodnju kolagena i 'zapunjuju' kožu, samo malo sporije. Ako retinoide zamisliš kao concord - brze, snažne, učinkovite, onda zamisli peptide kao komercijalni let. Dovest će te tamo, ali možda ne tako brzo ili učinkovito kako bi to željela.

 | Autor: Tamara Bellis/Unsplash Tamara Bellis/Unsplash

Mogu li peptidi zamijeniti retinol?

Ne bismo preporučili prestanak zamjene retinola peptidima osim ako tvoja koža ne reagira dobro na prvi. Međutim, retinol bi mogla zamijeniti peptidom ako imaš vrlo osjetljivu kožu ili imaš intenzivnu rutinu. Peptidi također dobro funkcioniraju s mnogim drugim sastojcima, ne ometajući niti smanjujući učinke niti jednog. Peptidi su sami po sebi izvrstan izbor za osjetljivu kožu i za osjetljiva područja kao što su kapci.

Možda vas zanima Koža o kakvoj ljeti svi sanjamo dobila je i ime. 'Sun Bask' skin novi je veliki beauty trend Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram@retinolskincare

Komentari 0