Beauty

Ovo je 5 najboljih šampona za rast kose, prema mišljenju dermatologa i frizera

  • Ako se boriš s gubitkom kose, vjerojatno te zanimaju proizvodi za rast kose i mogu li proizvodi poput šampona za rast kose doista pomoći
  • Dobra je vijest da se neki jako dobri šamponi mogu kupiti bez recepta, a nisu ni basnoslovno skupi
  • Ovih 5 proizvoda, koji se nalaze u slobodnoj prodaji, doista mogu pomoći 

Svatko tko se suočio s gubitkom kose zna da to može biti psihički stresno iskustvo. To je doista emocionalno za ljude, a osobito je šokantno kada gledaš kako ti kosa opada (ili kada jednog dana shvatiš da imaš manje kose nego prije), jer ne postoji jedinstveno rješenje koje odgovara svima. Ono što jednoj osobi pomaže, ne mora pomoći drugoj. 

Postoji i polemika među stručnjacima o tome djeluju li proizvodi koji se kupuju bez recepta, poput šampona za rast kose. Međutim, neki se ljudi zaklinju u ove proizvode, pa bi ih svakako vrijedilo dodati u svoju rutinu njege kose ako tražiš moguće rješenje za zdrav, brži rast kose - premda nemoj imati prevelika očekivanja.

Šamponi za rast kose dobra su polazna točka za većinu ljudi, tvrde stručnjaci, te preporučuju ovih 5 najboljih.  

Najbolji šampon za tanku kosu: 'Argan Oil & Aloe Shampoo', Artnaturals

Ovaj proizvod izvrstan je za obnovu tanke, lomljive i oštećene kose, zbog moćne kombinacije sastojaka. Sadrži arganovo ulje koje vlaži i umiruje suho vlasište i pramenove kose; Vitamin E, “snažan antioksidans koji štiti kosu od oštećenja slobodnih radikala”; ružmarin, koji smiruje nadraženo vlasište; aloe veru, koja revitalizira i jača kosu; i vidio (ili saw) palmetto, koji se može boriti protiv gubitka kose smanjenjem pretvorbe testosterona u DHT (Dihidrotestosteron je endogeni androgeni spolni steroid i hormon uključen u proizvodnju sebuma i sastav dlaka na tijelu).

Stručni savjet: Odaberi između tri mirisne opcije: avokado, aloe vera ili ružmarin.

Istaknuti sastojci: bez parabena, veganski
Miriše na: avokado, aloe veru ili ružmarin
Sigurno za obojenu kosu: da
Veličina: 473 ml
Tip kose: pogodan za sve tipove kose
Cijena: 32,33 eura

 | Autor: PR PR Foto: PR/Argan Oil & Aloe Shampoo, Artnaturals

Najbolji pristupačni šampon: 'Bare Pure Clean Shampoo', Head & Shoulders

Ovaj proizvod ne sadrži parabene i ftalate, dva konzervansa za koja je poznato da remete hormonalni sustav. Ovaj proizvod, koji sadrži samo devet sastojaka i dermatološki je akreditiran od strane Skin Health Alliance (organizacije sa sjedištem u Londonu koja neovisno testira sigurnost i učinkovitost proizvoda), namijenjen je osnovnoj njezi koja potiče rast kose.

Stručni savjet: prema proizvođaču, trebalo bi koristiti proizvod najmanje dva puta tjedno za optimalne rezultate.

Posebni sastojci: bez parabena i ftalata
Miriše na: aloa veru, orhideju
Sigurno za obojenu kosu: da
Veličina: 400 ml
Tip kose: pogodan za sve tipove kose
Cijena: 11,28 eura

 | Autor: PR PR Foto: PR/'Bare Pure Clean Shampoo', Head & Shoulders

Najbolji šampon za rast kose s biotinom: 'Anti-Hair Thinning Biotin Shampoo', Pura D'Or

Ako želiš ubrzati rast svoje kose, razmisli o ovom šamponu Pura D’Or. Sadrži puno onoga što se traži u šamponu za rast kose, uključujući sastojke poput biotina i pile palme, prirodnog biljnog ekstrakta koji potencijalno može usporiti gubitak kose. Također sadrži antioksidanse poput ulja ružmarina, koji mogu umiriti nadraženo vlasište.

Stručni savjet: Šampon i regenerator marke formulirani su u jačini 1,5 x, stoga koristi samo malu količinu za početak.

Istaknuti sastojci: bez parabena
Miriše kao: prirodni šampon
Sigurno za obojenu kosu: da
Veličina: 473 ml
Tip kose: pogodan za sve tipove kose
Cijena: 24,79 eura

 | Autor: PR PR Foto: PR/'Anti-Hair Thinning Biotin Shampoo', Pura D'Or

Najbolji šampon za obojenu kosu: 'K18 Peptide Prep'

Ovaj proizvod izvrstan je ako se boriš protiv ljuskavog vlasišta i želiš uravnotežiti pH razine kose—potonje može poboljšati veličinu folikula dlake i pospješiti gustoću kose. Osim toga, prikladan je za sve tipove kose.

Stručni savjet: Ovaj šampon se jako dobro pjeni.

Istaknuti sastojci: bez silikona
Miriše na: čisti citrus
Sigurno za obojenu kosu: da
Veličina: 250 ml
Vrsta kose: pogodan za sve teksture kose
Cijena: 35,20 eura

 | Autor: PR PR Foto: PR/K18 Peptide Prep

Najbolje za svilenkastu, sjajnu kosu: 'Absolut Repair Molecular Shampoo', L’Oréal Professionnel

Ne samo da jako dobro miriše (ima zemljani, parfemski ton), nego također sadrži peptidno vezivo i aminokiseline koje popravljaju molekularnu strukturu kose i vraćaju joj snagu i elastičnost. 

Stručni savjet: Ovaj šampon se jako dobro pjeni, pa počni s malo proizvoda.

Istaknuti sastojci: veziva peptida i aminokiselina
Miriše na: vaniliju, cvijeće
Sigurno za obojenu kosu: da
Veličina: 300 ml
Vrsta kose: najbolje za izrazito suhu, oštećenu kosu
Cijena: 33,30 eura

 | Autor: PR PR Foto: PR/'Absolut Repair Molecular Shampoo', L’Oréal Professionnel

 

Možda vas zanima Šamponi za suho pranje kose dobili su novi oblik, dolaze u prahu koji je jednostavniji za nanošenje Rubrika Beauty Beauty

Djeluje li šampon za rast kose?

Kao što je već spomenuto, stručnjaci se ne slažu u potpunosti oko toga djeluju li šamponi za rast kose. Neki liječnici vjeruju da doista čine razliku te da su šamponi za rast kose izvrstan način za promicanje cjelokupnog zdravlja kose, održavanje kose i rast kose. Drugi su skeptični, navodeći nedostatak znanstvenih dokaza koji podupiru njihovu učinkovitost.

Treći se pak kolebaju između toga, vjerujući da određeni sastojci mogu pomoći kao dio rutine njege kose, ali samo do određene mjere i sigurno ne za svakoga. Oni tvrde da su šamponi za rast kose „pogodak ili promašaj“: rezultati ovise o uzroku gubitka kose.

Dakle, kako shvatiti proturječna mišljenja? Šamponi za rast kose moguće su rješenje. Ako tražiš način za borbu protiv stanjivanja i gubitka kose kod kuće, možda ih vrijedi isprobati. Samo imaj na umu da će trebati nekoliko pokušaja da pronađeš onaj koji ti odgovara i da rezultati nikada nisu zajamčeni.

Što trebaš tražiti kod šampona za rast kose?

Ako se odlučiš koristiti šampon za rast kose, stručnjaci preporučuju da odabereš proizvode sa sljedećim sastojcima:

Minoksidil: Ovo je lijek koji poništava smanjenje strukture folikula dlake. Međutim, kako bi minoksidil bio učinkovit, mora prodrijeti u vlasište, što možda neće biti slučaj ako se nanese šamponom i ispere. U tom slučaju dermatolog može propisati lijek minoksidil koji može pomoći.

Biotin: Ovaj vitamin može podržati proizvodnju keratina za povećanje volumena i gustoće kose te ojačati vlas kose. 

 | Autor: Unsplash / Caspar Camille Rubin Unsplash / Caspar Camille Rubin Foto: Unsplash / Caspar Camille Rubin

Niacin: Ovaj antioksidans ima protuupalna svojstva i jača folikule dlake za promicanje ukupnog zdravlja vlasišta i kose.

Kokosovo ulje i arganovo ulje: Ova ulja sadrže masne kiseline koje vlaže i štite kosu. Osim toga, arganovo ulje sadrži antioksidanse koji štite kosu od oštećenja od slobodnih radikala, dok kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu, masnu kiselinu koja štiti vlasište od bakterija i iritansa.

Saw palmetto: Ovo je prirodni biljni ekstrakt koji bi mogao usporiti gubitak kose i pantenol, vitamin B koji može pospješiti i ojačati rast kose.

Ulje ružmarina i ulje paprene metvice: Ovi antioksidansi pomažu smanjiti stres na površini vlasišta.

Izbjegavaj proizvode koji sadrže parabene i ftalate, dva konzervansa koji mogu poremetiti funkciju endokrinog sustava, dodatno savjetuju stručnjaci. 

Možda vas zanima “It” brend brojnih hairfluencerica sada je kreirao i šampon za suho pranje koji je poput maglice za kosu Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram

Komentari 0