Beauty

Oprez! Uz ovih 13 modnih komada mogla bi izgledati mnogo starije nego što jesi

  • Oprez, ova odjeća pod nekim okolnostima može biti modni promašaj
  • Kakva je korist od mladolikog izgleda ako odjeća čini da izgledaš deset godina starije? 
  • Trendovska moda od 40. godine nadalje vrlo je jednostavna - ako slijediš ove savjete…

Zdrava prehrana, dobra njega, prikladna šminka i dovoljno sna čine kreme za pomlađivanje potpuno nepotrebnima. Ali, posezanje u ormar ponekad nas učini prilično starima. Premda većina odjeće i pribora nije ograničena na određenu dob, nekima bi dobro došli savjeti kako se mladalački stilizirati – a da ne izgledaš smiješno. Neke komade odjeće najbolje je ostaviti u ormaru…

1. Tvid

Čak i ako postoji toliko mnogo varijanti i uzoraka tkanine: tvid je bio možda hit u doba naših baka, a danas daje starački izgled. Materijal je razvijen u Velikoj Britaniji te se zbog tamošnje oštre klime prvenstveno koristio za odjeću za jahanje, gađanje, ribolov i lov. Stoga, ako te kraljica ne pozove u lov na njezino seosko imanje, trebala bi izbjeći ovaj staromodni izgled.

2. Twinsetovi

Twinsetovi od tvida izgledaju još staromodnije. Ali, čak i dvostruki kompleti od svjetlijih tkanina i svježijih boja rijetko podmlađuju nositeljicu. Kombinaciju džempera i kardigana također možeš učiniti pomalo trendi: nosi ležerne traperice uz nju i umjesto kardigana nosi ležerni oversize kardigan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna (@annasislandstyle)

Ovih 13 aktualnih trendova možemo bez problema nositi i s 40, a i s 50! Pogledaj...

3. Kratki kardigani

Kad smo već kod kardigana: možeš, ali i ne moraš, učiniti izgled više trendi. Kratki kardigani osobito ne pristaju svakoj ženi i rijetko laskaju figuri. Zatim tu su dosadne boje i trendi moda je gotova. Opet je bolje otići na dužu verziju i kombinirati je s bezvremenskim, mladim materijalima - poput trapera.

4. Bolje stiliziraj crnu boju

Mnoge žene pribjegavaju crnoj odjeći jer „varaju“ kako bi siluetu učinile malo vitkijom, a i mogu je nositi u raznim prilikama. Ali, osobito u starijoj dobi, tamna boja čini nas blijedima, bore i sjene su naglašene. Stoga, ako voliš nositi crno, uvijek bi trebala opustiti izgled nečime što hvata pogled - poput šala ili ogrlice – a to pomlađuje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chicatanyage (@chicatanyage)

5. Najlonske čarape u boji kože

One zapravo nikome ne odgovaraju: najlonske čarape i tajice u boji kože. Varijante koje svjetlucaju su još gore - trend iz 80-ih koji, na sreću, nije doživio preporod. Ako bi to trebale biti tajice, onda je bolje da se vratiš drugim bojama ili trendi čarapama s pletenim izgledom. 

6. 'Bakine cipele' i nespretne potpetice

Misliš li da su svjetlucave najlonske čarape boje kože jedna od najvećih modnih promašaja? Da, ali u kombinaciji s „bakinim cipelama“ još su super. Niske pete i uglate cipele ne doprinose pomlađujućem izgledu. Jednako kao i nespretne debele štikle.

Možda vas zanima Odjeća nas može itekako pomladiti: ne trebaš kupovati sve iznova nego samo naučiti jedan trik Rubrika Moda Moda

7. Mom jeans

Postoji razlog zašto se traperice s visokim strukom i širokog kroja nazivaju „mom jeans“: udobne su, ali podsjećaju na mrkva hlače iz 80-ih i 90-ih. A bile su sve samo ne moderne. Brendovi poput Zare i Topshopa oživljavaju trend mom jeans traperica, ali mnogi ne znaju kako ga najbolje stilizirati. Pravilo broj jedan: gornji dio spada u hlače i ne bi trebao labavo padati preko njih. Ako bluza ili košulja nisu za pojasom, ne samo da nositeljica izgleda deformirano, nego i starije. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gail (@is_this_mutton_)

8. Neonske boje i majice s tiskom

Majice s tiskom nisu nužno dio modnog trenda za žene starije od 40 godina, premda postoji nekoliko iznimaka. Često se želiš odjenuti mlađe nego što jesi - ali ne moraš se osloniti na sadržaj ormara tinejdžerke, 15-godišnjakinje. Premlado, previše seksi, previše u trendu? Hm, radije ne. A što je s retro komadima bez kojih jednostavno ne možeš? Neonske boje dopuštene su za gornje dijelove odjeće, ali tajice i tenisice ostavi u ormaru. Umjesto toga, kombiniraj modni fenomen 80-ih s uskim trapericama, ležernom suknjom i gležnjačama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna (@annasislandstyle)

9. Tisak životinja

Da, to zaista postoji: ljubitelji tiska životinja. Uzorak može izgledati ležerno, bez obzira radi li se o žirafi, zebri, leopardu ili zmiji. Ali, samo ako se koristi vrlo, vrlo, vrlo umjereno. Inače brzo izgledaš kao prodavačica sa specijaliziranih TV kanala. Odjeća ne smije biti previše pompozna, a životinjski dio radije bi trebalo kombinirati s neutralnim priborom i cipelama. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gail (@is_this_mutton_)

10. Tunike s divljim uzorkom

To se odnosi i na tunike i ne samo na varijante sa životinjskim printom, nego i na najluđe kombinacije boja i uzoraka - često dodaju nekoliko godina. Dugo u trendu su tunike u folklornom stilu sa sofisticiranim vezom ili čipkom, po mogućnosti u bijeloj ili krem boji. U kombinaciji sa širokom lepršavom suknjom ili uskim trapericama, izgled može pružiti romantični hipi stil, ali i elegantan večernji look.

11. Nemoj nositi ovesize!

Preveliki topovi i ležerne široke hlače nisu samo u trendu kod poznatih osoba (poput pjevačice Rihanne), nego ovesize izgled ne pristaje svima. Osobito kod starijih žena izgleda kao da žele nešto sakriti. Ogromni kardigani bez dugmadi mogu se pomladiti u pravoj kombinaciji, ali vrećasti džemperi i sakoi ne mogu. Čak i ultra dugačke suknje mnogim ženama starijima od 40 godina daju osjećaj da se osjećaju prestaro kako bi pokazale noge. Ne mora to biti najuža mini suknja, ali uvijek ide malo ispod ili iznad koljena. Vruće hlače, na primjer, u kombinaciji s tunikom u romantičnom izgledu, osiguravaju svjež, mladalački izgled. Dakle: ne previše opušteno, ne preusko - uvijek pazi da ti odjeća dobro pristaje.

12. Pogrešan grudnjak

Ako ti grudnjak ne pristaje kako treba, čak ni najbolja odjeća ne može učiniti ništa. Osobito kod žena starijih od 40 godina vezivno tkivo slabi, pa je pravi grudnjak bitan za lijep dekolte. 

Možda vas zanima 4 komada odjeće koji uistinu lijepo stoje SVAKOJ ženi – hoćeš se kladiti?! Rubrika Moda Moda

13. Modni dodaci i nakit

Ne samo odjeća i obuća, nego i modni dodaci i nakit doslovno nas mogu učiniti starima. Evo nekoliko primjera:

Broševi su nekad bili obavezni na bluzama i vestama, a danas često izgledaju staromodno. Ako ne želiš bez svog omiljenog komada, možeš ga upotrijebiti za zatvaranje golemih džempera ili s njim ukrasiti torbu od tkanine.

Svileni šalovi u jarkim bojama naglašavaju, osobito kod jednobojnog izgleda. Ali, budi oprezna: brzo izgledaš poput stjuardese iz 1960 -ih. Također privlači pažnju na vrat. Ako ne želiš staviti bore na vratu u središte pozornosti, bolje ti je bez šala.

Biserne naušnice i ogrlice su često prikladne za plemenitu i svečanu prigodu - ali teško nas čine mlađima. Osobito u kombinaciji s kostimima i pletenim jaknama. Ako se koriste biseri, nosi ih kao naglasak te radije s ležernijom odjećom. 

Naočale već dugo nisu samo nužno vizualno pomagalo, nego i trendi modni dodaci. Ali, zbog nekih naočala odjednom izgledamo deset godina starije. Tamni i debeli okviri osobito ističu neželjene bore ili vrećice ispod očiju. Bolje je uzeti nešto svjetlije, također u boji ili s malim dragim kamenjem - to osigurava svježe područje oko očiju!

Photo: Instagram@ milena.lasic

Komentari 0