Beauty

Od novog skincare proizvoda ti izbijaju prištići? Evo kako razlikovati čisti li se koža ili je to znak iritacije

  • Često isprobavamo nove prizvode za njegu kože, a neki od njih nam mogu napraviti nered na licu
  • Neki sastojci poput AHA i BHA kiselina ili retinola mogu uzrokovati pročišćavanje kože lica koje je poželjno jer će nakon toga koža biti ljepša no ikad prije, a neki drugi mogu uzrokovati tolika problema na licu da bismo ih trebali prestati koristiti odmah
  • Kako prepoznati razliku? I kako si pomoći rijekom faze pročišćavanja? Doznaj u nastavku...
  • Pročitaj više: Svi najbolji Black Friday beauty popusti na jednom mjestu - potraži svoje favorite!

Korištenje novog proizvoda za njegu kože može istovremeno u nama probuditi veselje, ali i potencijalni oprez. Tanka je linija između toga da smo možda konačno pronašli serum koji će našoj koži omogućiti onaj najljepši dewy izgled ili ćemo se možda probuditi s ne toliko lijepim crvenilom, prištićima i iritacijom. Međutim, te dvije stvari nisu nužno međusobno isključive, kao u slučaju pročišćavanja kože. Ponekad se stvari moraju pogoršati prije nego što postanu bolje, stoga u tim situacijama samo trebamo biti strpljivi i dati našem serumu vrijeme koje mu je potrebno da učini svoju čaroliju.

 | Autor: Foto: Instagram @makingitup_byisa

S druge strane, ako nam neki proizvod uistinu iritira lice, nastavak njegove upotrebe nije dobra ideja. Ali kako možemo znati uzrokuje li proizvod pročišćavanje kože lica ili zapravo iritira našu kožu i začepljuje pore? Iako se mogu činiti sličnima, postoje neke razlike između ove dvije pojave.

Možda vas zanima Kako se riješiti grube kože, prištića i uraslih dlačica s tijela? Svi kupuju ovaj proizvod jer pruža impresivne rezultate Rubrika Beauty Beauty

Pročišćavanje kože vs. izbijanje prištića

Pročišćavanje se može dogoditi kada počnemo koristiti novi proizvod za njegu kože koji povećava brzinu stanične izmjene. Budući da se naše stanice kože brže mijenjaju, već prethodno začepljene pore kojima bi možda trebali tjedni (ili čak mjeseci) da isplivaju na površinu pojavljuju se sve odjednom. Ukratko, ubrzavamo izbijanje prištića koji su se već ionako trebali dogoditi u nekom trenutku. Shvati to kao "čišćenje" pora. Što god je već bilo unutra, moralo je izaći.

 | Autor: Instagram @hannah.yandow Instagram @hannah.yandow Foto: Instagram @hannah.yandow

S druge strane, nepoželjno izbijanje prištića se događa kad nam skincare proizvod ili loše navike uzrokuju stvaranje novih začepljenih pora. To bi moglo biti uslijed korištenja hidratantne kreme koja je prebogata za našu kožu, neredovitog čišćenja lica, hormonske neravnoteže ili bilo koje druge, slične stvari.

Znakovi pročišćavanja:

Pročišćavanje ćemo primijetiti samo prilikom uvođenja proizvoda sa sastojcima koji povećavaju brzinu obnove stanica. Najčešći 'krivci' za to su kiseline koje obavljaju piling lica te uklanjaju stanice kože kojima je istekao rok trajanja, potom retinol kojem je zadaća ‘izvlačenje’ novih stanica kože na površinu. Što god da se skriva u našim porama, bit će gurnuto prema gore puno brže kada koristimo ove sastojke.

Još jedno dobro pravilo je obraćanje pozornosti na mjesta gdje nam se prištići pojavljuju. Ako izbijaju na istim područjima kao i inače, vjerojatnije je da koža pročišćava postojeće začepljene pore. Također, ovisno o jačini proizvoda koji koristimo i ozbiljnosti naših začepljenih pora, čišćenje bi trebalo trajati samo četiri do šest tjedana. Ako nakon tog roka ne vidimo nikakvo poboljšanje stanja, možda bismo trebali iznova procijeniti proizvod koji koristimo ili se posavjetovati s dermatologom.

Možda vas zanima Ovo je jedan od najguglanijih sastojaka za njegu kože u 2023. i proizvodi koji ga sadrže Rubrika Beauty Beauty

Znakovi izbijanja:

Ako u svoju skincare rutinu nismo uveli proizvode s bilo kojim od gore navedenih sastojaka (kao što su kiseline za piling lica ili retinol), malo je vjerojatno da su prištići koje vidimo zaista pročišćavanje kože. Još jedan važan trag - ako se prištići pojavljuju na nekim novim područjima na našem licu na kojima ih dotad nije bilo, također je manja vjerojatnost da je došlo do čišćenja. U tom slučaju našoj koži ne odgovara taj proizvod i trebali bismo ga prestati koristiti prije nego stvari postanu još gore.

 | Autor: Instagram @cajmel Instagram @cajmel Foto: Instagram @cajmel

Kako pročišćavanje kože učiniti podnošljivijim?

Pročišćavanje može biti frustrirajuće, ali krajnji rezultat je itekako nagrađujući. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti kako bismo proces učinili podnošljivijim. Ako smo u skincare rutinu uveli kiselinu za obavljanje nježnog pilinga lica ili proizvode s retinolom, možemo ih pokušati koristiti rjeđe, samo nekoliko puta tjedno. To će usporiti čišćenje, ali potrebno je imati na umu da će i malo produžiti cijeli proces.

Također, možemo koristiti i proizvode kao što su hidratantne maske za njegu kože lica koje su dovoljno nježne da se mogu koristiti svaki dan ako je potrebno, a koje će nam pomoći u borbi protiv pojave prištića uslijed pročišćavanja kože, smiriti crvenilo i upalu. Kao bonus, možeš odabrati masku koja sadrži sastojke koji se bore protiv prištića, poput ulja čajevca i salicilne kiseline. Donosimo nekoliko prijedloga takvih maski za lice u nastavku:

MALIN + GOETZ Detox Face Mask 

 | Autor: Cult Beauty Cult Beauty Foto: Cult Beauty (33,18 €)

​​CAUDALIE Instant Detox Mask 

 | Autor: Douglas Douglas Foto: Douglas (26,40 €)

The Body Shop Tea Tree Skin Clearing Clay Mask 

 | Autor: The Body Shop The Body Shop Foto: The Body Shop (14,00 €)

Beauty Of Joseon Centella Asiatica Calming Mask 

 | Autor: Beauty Garden Beauty Garden Foto: Beauty Garden (2,50 €)

Možda vas zanima Njega kože koja manipulira mikrobiomom je budućnost Rubrika Beauty Beauty

Dr. Andrew Weil for Origins Mega-Mushroom Relief and Resilience Soothing Face Mask 

 | Autor: Fabuspot Fabuspot Foto: Fabuspot (49,00 €)

Photo: Instagram @cajmel

Komentari 0