Beauty 10. lipnja 2021.

Muku mučiš nakon svake depilacije: evo kako se riješiti bolnih uraslih dlačica

shutterstock. Depilacija u toploj kupki
  • Vječna borba s uklanjanjem dlačica posebno dolazi do izražaja ljeti kada želimo lijepu, glatku kožu
  • Između alata koji su ili ekstremno oštri ili izuzetno vrući, depiliranje može biti prilično neugodno
  • Urasle dlačice tak su jedna neugodna nuspojava

Svi priželjkujemo lijepu i glatku kožu, posebice sada kad nam se bliže dani na plaži. Od spomena na bolno depiliranje, a onda još bolniju posljedicu, urasle dlake, diže nam se kosa na glavi. Osim očitog potencijala za oderanu koži i porezorine, još je gore kada dođemo do bikini zone gdje je tanka, hipersenzibilna koža sklona iritaciji - i uraslim dlačicama, možda najvećoj pošasti depilacije. 

 | Autor: shutterstock shutterstock Depilacija nogu

Što su urasle dlake i što ih uzrokuje?

Urasla dlaka u osnovi je upalna reakcija naše kože na ponovno probijanje dlake kroz kožu. Urasle dlake često su posljedica uklanjanja dlaka ili ako je dlaka čvršća predodređena je da se ponovo uvije u folikulu. Razlog zašto se urastanje često pojavljuju na stidnim dijelovima tijela je taj štosu dlačice na tom dijelu tijela guste i kovrčave te brzo rastu, a koža je na tom području posebno tanka i nježna.

Kako izgleda urasla dlaka?

Može izgledati poput malene kvrge u boji kože, ponekad s vidljivom dlakom u sebi. Ako je područje upaljeno, kvržica može biti crvena, osjetljiva i natečena, a može biti i gnoja.

 | Autor: shutterstock shutterstock Hidratiziranje kože

Brijanje nogu Možda vas zanima Muke po depilaciji: 5 trikova s kojima ćeš morati brijati noge mnogo rjeđe Rubrika Life&style Life&style

Hoće li urasla dlaka nestati sama od sebe?

Ponekad, da - ako područje nije inficirano, može se postupno povući. "Ako imate uraslu dlaku koja nije bolna i nema gnoja, možete nastaviti nježno pilingirati to područje", kaže dr. King. "Kako se stanice kože prevrću, dlaka će se na kraju osloboditi."

Kako se riješiti uraslih dlačica?

Ako tražiš najbrži način da zauvijek i u potpunosti eliminiraš urasle dlačice, lasersko uklanjanje dlaka zapravo je najefikasniji tretman jer potpuno uklanja dlačice pa više nema ni depilacije.

Sve o depilaciji šećernom pastom i zašto je bolja od depilacije voskom

 | Autor: shutterstock shutterstock Laserska depilacija

Budući da ti laserko uklanjanje dlačica itekako košta, druga je preporuka da tretiraš svoju uraslu dlaku odmah kad je zapaziš. Ako vidiš jednu ili dvije urasle dlake, možeš je liječiti glikolnom kiselinom ili benzoil peroksidom. Te sastojke možeš pronaći u ljekarnama, ali na bilo koji znak iritacije, odaberi aloe veru i hidrokortizon. Preporučen je nježni umirujući gel za umirivanje s aloe verom za područje bikini zone.

Kako možeš spriječiti urastanje dlačica?

Urasle dlake mogu se smanjiti ako se ne brijete "do kože" već upotrijebiš električni brijač, a ne oštricu britvice tako da se dlaka, čak i najkraća, nalazi iznad površine kože. Kad dlaka prijeđe ranu fazu rasta, problem bi se trebao smanjiti.

 | Autor: shutterstock shutterstock Depilacija u kadi

Možda vas zanima Starenje kože ne možeš zaustaviti, ali ga možeš usporiti - evo kako Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

I, baš kao što nježni piling može pomoći da se riješiš uraslih dlaka, može  pomoći i da ih se spriječi. Piling smanjuje rizik da će se koža upaliti tamo gdje dlaka raste. Ako se briješ britvicom, redovito koristi losione kako bi koža ostala hidratiziranom i zdravom. Depilaciju radi u toploj kupki ili nakon tuširanja, jer topla voda priprema kožu i dlaku za lakše brijanje, a potom isperi noge hladnom vodom i osuši. Postupak prevencije nije osobito glamurozan, ali puno je manje dosadan od posjeta liječniku svaki put kad vidiš čudnu kvrgu ovog ljeta.

Komentari 0