Beauty

Mučiš muku s vječito ispucalim usnama? Otkrij kako ih pravilno njegovati za lijepe i nahranjene usne

  • Ispucale usne mogu imati različite uzroke, na njih pogotovo može utjecati hladno i suho vrijeme
  • Nedovoljna hidratacija i nepravilna njega također mogu utjecati na zdravlje i izgled tvojih usana
  • Donosimo ti stručne savjete za lijepe i njegovane usne

Ako često imaš problema s ispucalim usnama, pogotovo zimi, ne brini jer nisi jedina. Upravo je zimski period i hladno, suho vrijeme, najčešći uzrok ispucalih usana. 

Suho zimsko vrijeme poznato je po tome da oštećuje osjetljivu kožu koju često izlažemo takvom vremenu. Usne gube hidrataciju te stoga postaju suhe, objašnjava dermatologinja dr. Robyn Gmyrek.  

Dermatolozi objašnjavaju i kako to stvara lančanu reakciju jer nam je većini prva reakcija da suhim usnama moramo odmah vratiti hidrataciju pa ih stoga obližemo. Time činimo još goru stvar jer je naša slina kisela te to može izazvati daljnju iritaciju.

 | Autor: Freepik/rawpixel.com Freepik/rawpixel.com

Dodatno, bilo kakva hidratacija koju privremeno dobiješ lizanjem usnica na suhom zraku odmah će nestati. Uz to, povući će i dodatnu vlažnost koja je bila u tvojim usnama i samo povećati problem.

“Lizanje usana postaje navika jer što više osjećaš da su ti usne suhe, više ćeš ih lizati, što će ih samo još više isušiti.”, upozorava dermatologinja dr. Orit Markowitz.

Zapravo bi trebala skroz prestati lizati usnice je rim to samo šteti. Najčešći  simptomi ispucalih i oštećenih usana su suhoća, perutanje, rane, oticanje, pukotine i krvarenje.

Prema Gymrek, još jedan uzrok ispucalih usana koji nije tako čest je i alergijska reakcija na određenu proizvode za usne ili hranu.

Možda vas zanima Izražajne usne su ponovno u trendu Rubrika Life&style Life&style

Također, ispucale usnice može uzrokovati i neuravnotežena prehrana s puno unosa slane ili začinjene hrane, ali i gljivična infekcija, određeni lijekovi i nezaštićeno izlaganje suncu.

Ako su ti usne često ispucane, to može biti i znak nedostatka vitamina B i C, željeza, cinka ili folne kiseline. Zdrava i uravnotežena prehrana puno ti može pomoći kod ovog problema i spriječiti nastanak suhih usana u budućnosti.

Liječenje ispucalih usana

Prvo što bi trebala je prestati lizati usnice, gristi ih i stalno dirati. Ako kidaš kožu s usnica, samo ćeš ih dodatno oštetiti, a mogla bi skinuti i kožu koju nisi namjeravala.

Dermatolozi preporučuju i korištenje hranjive masti ili balzama za usne tijekom dana. Pazi da balzam sadrži sastojke poput ceramida koji pomažu zacijeliti oštećenu kožu, dimethicona koji hidratizira i zaglađuje i shea maslaca, koji je iznimno hranjiv.

Povremeno korištenje nježnog pilinga za usne može koristiti da s usana skineš mrtve stanice i učiniš ih mekanijima, no pripazi da piling ne koristiš prečesto. Nakon pilinga, obavezno obilno namaži usnice hranjivim balzamom.

 | Autor: Pixabay/silviarita Pixabay/silviarita

Ako su tvoje usnice sklone pucanju, neke bi sastojke u proizvodima za njegu usana trebala izbjegavati. U te sastojke ubrajaju se eukaliptus, citrus, mentol, metvica i cimet.

Pretjerani mirisi ili okusi također mogu naštetiti tvojim usnama i izazvati daljnju iritaciju.

Postoji li najbolje vrijeme za korištenje tretmana za usne?

Dermatolozi savjetuju kako je za dodatnu njegu balzame i masti za usne najbolje koristiti prije spavanja da se što bolje upije ili ako izlaziš van na neku aktivnost poput tjelovježbe.

U slučaju da mnogo vremena provodiš na hladnom i suhom zraku, tad bi posebno trebala koristiti dodatnu zaštitu za usne i pravilno ih njegovati.

Jednako vrijedi i za provođenje vremena na suncu, čak i po zimi. Baš kao i na lice i  na usnice bi trebala svakodnevno nanositi kremu ili balzam s SPF-om kako bi ih maksimalno zaštitila od štetnih sunčevih zraka.

Najvažnije je da uvijek pravilno njeguješ svoje usne i paziš da su uvijek hidratizirane i nahranjene. Važno je da i ti sama unosiš dovoljno tekućine, posebno vode na dnevnoj bazi.

Beauty trikovi s olovkom za usne koje vrijedi isprobati Možda vas zanima Promijeni rutinu šminkanja - ovih 5 beauty trikova s olovkom za usne svakako vrijedi isprobati Rubrika Beauty Beauty
Photo: Pixabay/StockSnap

Komentari 0