Beauty
1/12

Kratka kosa je uvijek u modi

Kratka kosa na ženi nije skandalozna kao nekada, ali i dalje izaziva oprečna mišljenja. Dok neki u njoj vide praktičnu stranu, drugi smatraju kako je manje ženstvena i lijepa. Glumica Bojana Gregorić i Mario Cerovac iz frizerskog salona Trilab otkrili su nam zašto oni vole kratku kosu.

Kratka kosa jamči svakoj ženi da će privući pažnju. Takva frizura otkriva lice u potpunosti i ističe oči, stoga su lijepe crte lica nužne, ali usprkos tome, nikada nije postala odabir većine. Kratka kosa na ženi je još uvijek na neki način kontroverzna.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Još od doba prvih civilizacija, žena je nosila dugu kosu. Ljepota žene i snaga muškarca mjerili su se duljinom njihove kose, stoga je očekivano da je jedna od najvećih kazni za ženu bila šišanje. Osim u slučajevima kada se radilo o bolesti poput gube, religijski tekstovi navode slučaj Izraelita, koji su porobljene žene šišali kako bi ih podčinili, a povijesni renesansni spisi njemački običaj da prostitutke nose jako kratku kosu koju u javnosti pokrivaju velom. Nije ni čudo da kratka kosa ima 'zao' glas.

Mario Cerovac iz frizerskog salona Trilab ipak se slaže kako je danas kratka kosa manje diskutabilan odabir nego nekada. Za to je zaslužna Twiggy koja je 1960-ih napravila modnu i beauty revoluciju.

 | Autor: Jean Cummings Jean Cummings

"Njezina pixie frizura pokrenula je revoluciju, kratka kosa nije bila samo frizura već i odraz osobnosti, stila te načina života. Kratka frizura i suknja postali su simboli samopouzdanih žena. Kada se 1966. pojavila slika Twiggy frizure na izlogu čuvenoga frizerskog salona Leonardo, milijuni djevojaka već su drugog dana nosile upravo tu frizuru. Nakon 50 godina njezina jednostavnost i lako održavanje ponovno osvajaju. Zvijezde poput Emme Watson i Carey Mulligan svakako to dokazuju", objasnio je Mario.

Za njom su slijedile filmske dive poput Mie Farrow za čiji pixie je bio zaslužan veliki Vidal Sassoon, ali i Liza Minelli. Kratkoj kosi nije odoljela ni glumica Bojana Gregorić koju je posao nagnao na promjenu frizure. Do tad poznata po dugoj i tamnoj kosi, sve je iznenadila pojavivši se prije nekoliko godina s kratkom kosom:

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

"Glumački posao često traži određene žrtve i promjene izgleda, a tako je bilo i sa mnom. Dugo vremena sam bila na sceni i poznata baš po dugoj tamnoj kosi, a onda je došla uloga u seriji 'Dolina sunca' za koju su željeli potpunu transformaciju. Ošišala sam se u salonu Ruža koji i inače brine o mojoj kosi i mogu iskreno reći kako sam doživjela veliko olakšanje i oduševljenje kada sam se vidjela u ogledalu."

Kome pristaje?

Praktična, zahvalna i uvijek trendi, pixie frizura ipak ne pristaje svima. Mario kaže kako je ona idealna za žene ravne i blago valovite kose jer je njima najlakše promijeniti formu i održavati frizuru.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Trenutno su vrlo popularne kratke frizure koje su kraće sa strane dok je gornji dio dosta duži. Ta frizura je zanimljiva zbog toga što je vrlo prilagodljiva obliku lica i svakoj prigodi, no najčešće žene koje odaberu ovu popularnu frizuru gornji dio nose razbarušen s volumenom. Frizura je jednostavna za održavanje, potrebno je nanijeti samo malo pjene ili gel-kreme za definiciju i volumen. Osim toga popularne su kratke frizure s dužim prednjim dijelom, oko lica, šiške daju ženstvenost i opušteni look. Popularna je i pixie kratka frizura, često ravnih, geometrijskih linija, koja se također može modifcirati, obično se nosi prirodno, samo da pada a može se za večernji look nositi i potpuno zalizana s razdjeljkom ili unatrag", otkrio nam je Mario.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Kratku kosu u posljednje vrijeme uglavnom nose trendeseterice poput Emme Watson, Carey Mulligan, Anne Hathaway, ali i zrelije žene poput Jamie Lee Curtis. Ovakva frizura lako se uklapa u sve stilove, stoga nije čudno da je omiljena među ženama svih generacija, ali nameće se pitanje je li seksi i ženstvena.

Seksepilni potencijal

Baš kao što mnogi misle da je duga kosa simbol ženstvenosti i ljepote, nekima je kratka kosa simbol emancipacije i ženske snage. Čak i ako je većina uvjerena da kratkoj kosi manjka ženstvenosti, ne može se poreći da na vrhovima ljestvica najseksepilnijih žena na svijetu najčešće završe upravo žene kratke kose. S tim se slaže i Bojana koja ne voli predrasude:

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

"Ne volim generalizacije i vjerujem kako predrasuda da žene kratke kose nisu seksi jednostavno ne drži vodu. Trebate li dokaz, dovoljno je da pogledate Halle Berry koja najbolje izgleda baš s jako kratkom kosom. Osobno se nikad ne bih vratila na jako dugu kosu kakvu sam imala prije, ali je zbog jednog angažmana ponovno puštam!"

S njom se slaže i Mario koji otkriva kako klijentice najčešće traže frizuru kakvu nosi Charlize Theron čije promjene budu inspiracija mnogim ženama, a ni malo ne zaostaju ni frizure Agyness Deyn ili Michelle Williams. A ako one mogu biti seksi s kratkom kosom, zašto ne biste i vi?

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0