Beauty

Kosa ti je počela pojačano ispadati? Stručnjakinje su nam otkrile kako riješiti taj problem

  • Ispadanje kose pojačano je tijekom proljeća i jeseni
  • Pitali smo stručnjake kako spriječiti "proljetno" opadanje kose
  • Otkrili su koji nam proizvodi mogu pomoći u tome

 

Jesi li primijetila da ti je kosa počela više opadati dolaskom toplijih dana? Ne, ne čini ti se. Riječ je o sezonskom opadanju kose - točnije, proljetnom. To je normalna pojava koja se javlja na prijelazu iz jedne sezone u drugu, a karakteristična je za kraj zime i za kraj ljeta.

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

No, promjena vremena nije jedini uzrok opadanja kose. Kosa može pojačano ispadati i zbog hormonalnih promjena, stresa, neuravnotežene prehrane, a na posljetku i iz zdravstvenih razloga. U slučaju da ti kosa počne pretjerano opadati, obavezno je javi svome liječniku. Važno je znati da je normalno da izgubimo oko 70 do 100 vlasi dnevno, dok gubitak 300 i više vlasi na dan može biti alarmantan. 

Možda vas zanima Je li stvarno teško raditi s prijateljicom? Rubrika Život Život

U normalnim su okolnostima rast i opadanje kose u ravnoteži - vlasi opadaju, a istovremeno nove počinju rasti. Ako se ta ravnoteža naruši, može doći do pojačanog ispadanja kose. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Stručnjakinje za kosu i vlasište otkrile su nam što možemo poduzeti po tom pitanju i kako možemo li spriječiti, odnosno ublažiti ispadanje kose

"U ovom prijelaznom razdoblju smatram da je jako dobro njegovati vlasište šamponima bez sulfata, silikona i parabena. Takvi šamponi poboljšavaju cirkulaciju vlasišta. Sulfati, parabeni i silikoni u šamponima talože se na vlasištu i uzrokuju lošiju cirkulaciju. Zbog toga kosa sporije raste, a dolazi do pojačanog opadanja vlasi," savjetuje frizerka Lucija Andrejić iz frizerskog salona 'Teuta' u Zagrebu. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucija Andrejič (@luckaalu) on

 | Autor: Miss7/PR Miss7/PR S lijeva na desno: Alverde (dm - 18,90 kn), Nature Box (Bipa - 39,90 kn)

Lucija nam je preporučila i proizvode koji potiču rast kose: "Za to su jako dobre ampule koje u sebi sadrže molekulu stemoksidin. Riječ je o tehnologiji koja oslobađa vlasište od kisika i automatski potiče rast kose. Ta je tehnologija genijalna i za žene kojima nakon poroda pojačano opada kosa. Vlasište se tretira na isti način - kosu je potrebno dobro očistiti sa što manje štetnih proizvoda kako bi vlasište procirkuliralo. Također savjetujem i masažu vlasišta, koja će potaknuti cirkulaciju i omogućiti da vlas puno bolje prodire kroz tjeme."

 | Autor: Miss7/PR Miss7/PR S lijeva na desno: Vichy DERCOS AMINEXIL CLINICAL 5 (ljekarna.hr - 472,60 kn), Kérastase Densifique (notino.hr - 962,90 kn)

Dr. sc. Ivana Nola, specijalistica dermatovenerologije, ističe kako ovaj problem nije povezan samo s promjenom godišnjeg doba: "Na ovu pojavu može utjecati i uzimanje pojedinih lijekova, kriva prehrana, stres... No, na bujnost naše kose ne može se utjecati, broj folikula kose je genetski određen. Jedino tretman transplantacije kose omogućava preraspoređivanje broja korijena kose s više obraslog na manje obrasli dio."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Smatra i kako se ovaj problem može riješiti pomoću različitih terapija: "Ovisno o tipu prorjeđenja vlasi, što će pregledom utvrditi dermatolog, provode se terapije losionima, intralezionalna injekcija kortikosteroida, terapije inhibitorima 5 alfa reduktaze, terapija matičnim stanicama, karboksi terapija, tretman matičnim stanicama iz tkiva kao i mezoterapije. Mezoterapija predstavlja direktno unošenje u kožu vlasišta minerale, vitamine, hijaluronsku kiselinu i aminokiseline koje djeluju na regeneraciju korijena dlake i tkiva oko korijena. Vitamini potiču mikrocirkulaciju u predjelu korijena dlake i potiču stvaranje pigmenta u vlasi. Aminokiseline su važne za stvaranje keratina dlake, dok hijaluronska kiselina aplicirana u vlasište hidratiziran i regenerira vezivno tkivo kože vlasišta. Osim na porast kose, mezoterapija djeluje na reguliranje masnoće vlasišta, nastajanje prhuti i seboreje. Izbor tretmana se provodi na temelju kliničke slike i anamnestičkih podataka, no vrlo često se navedeni tretmani kombiniraju i nadopunjuju."

Možda vas zanima Radiš li ovo dok se gledaš u zrcalo? Psihologinja objašnjava koliko samokritičnost može biti opasna i kako je pobijediti Rubrika Život Život

 

Dakle, trebaš pametno birati šampone! Prije kupovine pročitaj sastav šampona i biraj one bez štetnih tvari za tvoju kosu. Ako si spremna izdvojiti i više novca za rješenje ovog "proljetnog" problema, ampule su odličan izbor. U slučaju da želiš saznati pravi uzrok ispadanja kose, napravi pregled vlasišta kod dermatologa i ustanovi problem.

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0