Beauty
1/12

Konjski rep – jednostavna frizura koja ne izlazi iz mode

Konjski rep je frizura koju žene obožavaju. Lako ga je napraviti, većini žena dobro stoji, a ponekad može i zakamuflirati propušteno pranje. Sve o njemu otkrile su nam Vesna Gašparić iz salona Hair Concept i voditeljica Barbara Kolar.

Tko bi rekao da je jedna od najpopularnijih frizura današnjice nekada bila rezervirana samo za djevojčice ili čak muškarce posebnog statusa. Vesna Gašparić iz salona Hair Concept u Zagrebu otkrila nam je kako se konjski rep nosi praktički otkad se nosi i duga kosa – oduvijek.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Muška ili ženska frizura?

"Smatra se da je konjski rep jedna od najstarijih frizura u ljudskoj povijesti, a najraniji poznati zapisi  datiraju iz 1600. godine pr.n.e. Riječ je zapravo o antičkim freskama koje pokazuju kako su još stare Grkinje povezivale kosu u rep, a ovaj „antički trend“ su potom proširio te su ga s vremenom prihvatile i Rimljanke", kaže Vesna i dodaje da nije svuda rep bio rezerviran za žene.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Na drugom kraju svijeta u 6. st., konjski se rep razvio kao simbol socijalnog statusa. Rep su mogli nositi samo muškarci drevnih Maja, dok je ženama je bilo dopušteno tek plesti kosu u pletenice, a svi robovi su bili kratko ošišani", otkrila nam je. Napominje kako je u 18. stoljeću rep postao popularan i u Europi, ali među muškarcima te je tako prešao i u današnje Sjedinjene Američke Države. Tada počinje brzi uspon repa kojeg su počele nositi i djevojčice zahvaljujući popularnosti priča braće Grimm. Odrasle žene su, nažalost, još uvijek sputane okovima društva, nosile frizure koje su tražile više vremena za izradu, a rep je svoje mjesto mogao pronaći eventualno u spavaćoj sobi.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Tijekom 20. st. se konjski rep uglavnom smatrao frizurom za djevojčice, a pravi bum je doživio 1959. kada se na tržištu pojavila prva Barbie s kosom u repu što je do danas ostalo standard u svijetu lutaka. Tek su Sandra Dee svojom ulogom Gidget u istoimenom filmu te Hollywoodske dive poput Audrey Hepburn i Brigitte Bardot masovno popularizirale konjski rep kao frizuru za odrasle žene", napomenula je Vesna.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell

Frizura za sve

Praktičnosti konjskog repa nije odoljela niti voditeljica Barbara Kolar. Kaže kako rep nosi oduvijek i da ga smatra idealnom frizurom:

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell

"Kad sam na radiju stalno stavljam i skidam slušalice i možete zamisliti kako izgleda kada se zapetljaju u kosu! Upravo zato sam u studiju uvijek s repom jer mi kosa ne smeta. Osim toga, rep je brzo gotov pa čak i kada mi je frizura najgora, izgleda solidno, a moram priznati da mi se sviđa i kako mi stoji, kao da mi je lice mršavije s njim", objasnila je.

 | Autor: HA/The Hollywood Archive/PIXSELL HA/The Hollywood Archive/PIXSELL

Vesna napominje da bi žene s velikim nosom ili visokim čelom ipak trebale izbjegavati ovu frizuru, pošto naglašavaju te nedostatke. Bez obzira na sve, rep je poprilično česta frizura na crvenom tepihu i gotovo da nema zvijezde koja ga nije nosila.  Kao svoje favorite Vesna ističe Kim Kardashian i Blake Lively.

 | Autor: @ www.splashnews.com @ www.splashnews.com

"Kim Kardashian koja je nebrojeno puta pokazala kako konjski rep može biti lijep i elegantan odabir čak i za svečane prilike te crveni tepih.  Također ne smijemo zaboraviti niti mladu glumicu Blake Lively koja je u brojnim prilikama  dokazala kako rep nije samo rep već da se s njime može poigrati te na taj način dobiti nove i zanimljive forme", pojasnila je Vesna.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Osim njih svakako treba istaknuti i Beyonce koja, kada ne nosi neku glamuroznu frizuru punu valova i kovrča bira konjski rep. On može biti u stilu 60-ih, ili pak sleek savršeni rep – sve joj dobro stoji.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Katy Perry pak bira izrazito visoki rep, ukrašen nekim detaljem kao što su otkačene boje za kosu, dok Jennifer Lopez naginje jednostavnijim i ženstvenijim formama. Barbara pak kaže kako privatno ne posvećuje mnogo pažnje svom repu:

"Sasvim je druga priča kad ga radim sama i kad mi ga radi netko od frizera. Kad ga radim sama važno mi je da stoji, a kada frizeri izravnaju kosu, maknu frizz i sve lijepo dotjeraju, naravno da i moj rep izgleda bolje."

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Iako konjski rep nikada ne izlazi iz mode, neki trendovi ipak postoje. Nosi li se visoko, nisko ili sa strane, ravan ili uvijen?

"Nasuprot 2013. u kojoj su vladale velike kose i bujne kovrče, u 2014. se vraćamo nešto „urednijim“ frizurama te ravnoj kosi pripijenoj uz glavu, a apsolutni hit ovoga proljeća je niski rep povezan s malo duljom gumicom (kopčom) od kože, platna ili metala", otkrila nam je Vesna za kraj.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Konjski rep je često izlaz u zadnji čas, ali možda je vrijeme da ga počnete gledati na drugačiji način. On može biti pomalo neobičan odabir za vjenčanje, svečanu večeru ili neku drugu prigodu za koju smo navikli nositi komplicirane frizure. Njegova ljepota je upravo u njegovoj jednostavnosti, a pošto ima tisuću lica, sigurno ćete pronaći rep koji vam odgovara.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0