Beauty

Kako skinuti trajni lak kod kuće? Donosimo ti detaljan vodič s koracima!

  • Trajni lak odlično je praktično rješenje za lijepe i njegovane nokte
  • No, skidanje trajnog laka malo je zahtjevnije od njegovog nanošenja, pogotovo ako trajni lak želimo skinuti kod kuće bez da oštetimo nokte
  • Da bi postala prava stručnjakinja za trajni lak na rukama, pripremili smo ti vodič za pravilno skidanje trajnog laka kod kuće

Trajni lak izuzetno je popularna tehnologija njege i uređivanja noktiju u kojoj su spojeni lak i gel za nokte. Nakon što se nanese, trajni lak može ti potrajati i do tri tjedna, a boja će biti bez ogrebotina i savršeno sjajna kao i prvi dan.

Odlično je rješenje za djevojke koje se bore s ispucalim, slabim noktima koji se listaju jer zapravo štiti nokat od vanjskih utjecaja koji bi ga mogli oštetiti.

Trajni lak osim u kozmetičkom salonu, moguće je nanijeti i kod kuće te urediti nokte do zadnjeg detalja.

Neovisno o tome jesi li se upustila u tu avanturu uređivanja vlastitih noktiju kod kuće ili ipak više voliš otići u kozmetički salon na uslugu trajnog laka, dobro će ti doći da znaš kako skinuti trajni lak kod kuće. 

Skidanje trajnog laka može biti izazov

Trajni lak, ako je pravilno nanesen, na tvojim noktima bi trebao trajati oko dva tjedna. U tom periodu trajni lak trebao bi izgledati kao i kad je prvi put nanesen, bez pucanja i guljenje na vrhovima ili dizanja pri korijenu nokta.

Izrast se obično počinje nazirati nakon tog perioda, no ako ti ne smeta, s trajnim lakom možeš izdržati i do mjesec dana. Naravno, u tom slučaju trebala bi se suzdržati od diranja tog izrasta i grubog skidanja trajnog laka ili guljenje trajnog laka s tvojih noktiju.

Prilikom skidanja trajnog laka vrlo je bitno da trajni lak ne pokušavaš guliti jer ćeš na taj način oštetiti svoje nokte i uz sloj trajnog laka skinuti i slojeve prirodnog nokta.

Tako oštećeni nokti postaju iznimno osjetljivi na listanje i pucanje, što nikako ne želimo. Za skidanje trajnog laka na rukama potrebno je dosta pažnje i strpljenja kako bi nokti ostali zdravi i neoštećeni te pripremljeni za sljedeće nanošenje trajnog laka. 

Možda vas zanima U svijetu se počela raditi robotska manikura. Evo kako izgleda Rubrika Life&style Life&style

Kako skinuti trajni lak kod kuće otkrij u nastavku i nauči sva pravila za skidanje trajnog laka na noktima!

Kako se skida trajni lak?

Kako skinuti trajni lak na noktima kod kuće postalo je sve češće pitanje, stoga smo ti odlučili olakšati sve nedoumice! Skidanje trajnog laka svakako se može obaviti i kod kuće, a točan korak po korak postupak moraš slijediti kako ne bi oštetila svoje nokte.

Nakon što na svom trajnom laku primijetiš izrast ili da se počeo odizati kod korijena, svakako je vrijeme da ga skineš i zamijeniš novim, svježim slojem.

Za skidanje trajnog laka kod kuće bit će ti potrebno:

-    Rašpica
-    Drveni ili metalni štapić za potiskivanje kožice
-    100% aceton za skidanje trajnog laka ili odstranjivač trajnog laka s visokim postotkom acetona
-    Blazinice
-    Aluminijska ili plastična folija
-    Ulje za njegu kožice oko noktiju 
-    Krema za ruke

1. korak: Rašpanje noktiju kao početak skidanja trajnog laka kod kuće

Prvo što će ti biti potrebno je dobra, oštra rašpica. Polako i nježno sa svakog nokta izrašpaj površinski sloj trajnog laka. Poanta je u tome da ne skidaš sav trajni lak već samo početni sloj i sjaj. Nokte skrati i oblikuj u željeni oblik. Iako će samo skraćivanje i poravnavanje rubova trajati kraće, oblik svojih noktiju možeš i promijeniti iz primjerice kockastih u ovalne!

2. korak: Zaštita kožice oko noktiju prije skidanja trajnog laka

Sljedeće na što moraš obratiti pozornost prilikom skidanja trajnog laka je da zaštitiš kožu oko noktiju uljem ili masnijom kremom. Hranjivo ulje ili kremu možeš pronaći u svim trgovinama beauty proizvodima te izabrati i svoj omiljeni miris! Nanošenjem ulja za kožicu i kreme zaštitit ćeš svoje nokte od acetona koji dosta isušuje kožu. Aceton neće djelovati štetno na tvoje nokte, no kožica oko noktiju je dosta osjetljiva pa ju stoga moraš pažljivo zaštititi. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Kod skidanja trajnog laka, nokte je bitno zaštititi uljem za kožicu

3. korak: Umakanje noktiju u aceton za skidanje trajnog laka ili odstranjivač trajnog laka

Ključni korak kod skidanja trajnog laka kod kuće je da blazinice koje ćeš omotati oko noktiju dobro natopiš acetonom. Bitno je da u odstranjivaču trajnog laka imaš visoki postotak acetona jer oni slabiji neće toliko dobro djelovati pa ćeš nokte u odstranjivaču trajnog laka morati držati dulje. Vaticu natopljenu acetonom ili odstranjivačem trajnog laka stavi na svaki nokat i zatim nokat omotaj folijom.

Nokte umjesto omatanja folijom možeš i direktno umočiti u aceton ili odstranjivač trajnog laka. Nakon toga si mirna i čekaš 15-ak minuta dok aceton djeluje na trajni lak.

Kad je tih 15 minuta prošlo, provjeri je li se trajni lak odigao i namreškao na noktima. Skidanje trajnog laka sad bi trebalo ići dosta lakše. Ostatke trajnog laka sa svakog nokta blago poguraj drvenim štapićem za nokte ili metalnim odstranjivačem.

Može se dogoditi da trajni lak ipak ne možeš tako jednostavno „pogurati“ s noktiju. U tom slučaju potrebno je dulje djelovanje acetona pa će biti potrebno nokte još jednom omotati vaticom natopljenom acetonom za skidanje trajnog laka ili odstranjivačem trajnog laka i ponoviti postupak. Trajni lak nikako ne bi smjela uklanjati na silu ako je još čvrsto na tvojim noktima.

4. korak: Skidanje ostataka trajnog laka drvenim štapićem ili metalnim odstranjivačem

Ostatke trajnog laka trebaš ukloniti u potpunosti pomoću drvenog štapića ili metalnog odstranjivača, a zatim rašpicom za poliranje ispolirati nokte da njihova površina bude glatka i sjajna. Drvenim štapićem odnosno metalnim odstranjivačem trajnog laka nikako ne smiješ grubo rukovati jer ćeš tako oštetiti površinu svojeg nokta. Trajni lak trebao bi se pažljivo odguliti pomoću ovih alata. Rašpica za poliranje dolazi tek kad na noktu više nemaš ostataka trajnog laka te ga možeš neometano ispolirati do prirodnog i zdravog sjaja.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Skidanje trajnog laka

5. korak: Njega noktiju i ruku nakon skidanja trajnog laka

Završni korak je njega kožice oko noktiju i ruku jer ih je namakanje u acetonu vjerojatno dosta isušilo, uljem za njegu kožice i bogatom hiratantnom kremom koja će nahraniti kožu tvojih ruku. Tvoji nokti bit će savršeno spremni za novu boju i dizajn trajnog laka po želji!

Možda vas zanima Kosa, nokti, make up – trendovi koji će obilježiti godinu Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @manifakturanailbar

Komentari 0