Beauty

Kako se uspješno riješiti mrskih nam brčića

Mnogim ženama brčići su tabu-tema. Mi želimo napokon raščistiti (sasvim nepotrebne) tajne i informirati te o raznim metodama otklanjanja dlačica na licu

Nekoliko dlačica iznad usne nisu neki veliki problem – uglavnom se čak ni ne vide. Međutim, mnoge se žene osjećaju nelagodno već pri samoj pomisli da bi netko mogao primijetiti da imaju brčiće. Stoga donosimo nekoliko savjeta kako se uspješno riješiti nepoželjnih dlačica na licu… 

1. Čupanje (ili depilacija koncem)

Čupanje jedne po jedne dlačice iznad usne bolna je, ali učinkovita strategija rješavanja brčića. Kod izbora pincete vrijedi sljedeće pravilo: upotrebljavaj što je moguće plosnatiju i ravniju, jer tako ćeš lakše uhvatiti sitne dlake. Za vrijeme čupanja preporučuje se prstima napeti kožu. Kako bi postupak bio manje bolan, najbolje je s čupanjem krenuti nakon tuširanja (topla voda raširi pore pa dlačice lakše „izlaze“) te poslijepodne (tada su živčani završeci kože manje osjetljivi). 

Dlačica se možeš riješiti i depilacijom koncem. Tu se konac brzo vrti prstima te vuče po koži. Dlačice konac „smota" i tako iščupa. Depilaciju koncem ne preporučuje se raditi kod kuće, nego u kozmetičkim salonima koji je nude. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Brijanje 

Velika prednost brijanja jest da je jednostavno, brzo i bezbolno. Ali kad jednom obriješ brčiće, možeš biti sigurna da će se sljedeći dan ponovno vidjeti. Dapače, tek niknute dlačice bit će nešto tamnije od onik koje si obrijala i koje su možda već malo posvijetlile od sunca, a onako ravno "odrezane" djelovat će i jače. Dakle, ako nisi spremna ući u konstantni pakleni krug brijanja, izaberi neku drugu metodu. 

3. Vosak 

Što funkcionira kod intimnog područja, moralo bi i kod brčića!? Istina, dosadne dlačice mogu se otkloniti s pomoću hladnog ili vrućeg voska. Za to je dobro otići u kozmetički salon jer postoji nova generacija voskova baš za depiliranje lica čija je prednost da se ne lijepe za kožu već samo za dlačice te tako ne nastaje crvenilo, iritacija ili oštećenje nausnice - raspitaj se kod kozmetičarke. No, možeš nabaviti i praktični set s voskom i za „domaću upotrebu“. Oprez: ako kod kuće radiš s voskom, moraš dobro paziti na temperaturu voska prije nego ga staviš na lice – da se ne opečeš.

Kad otkloniš dlačice, mirna si najmanje dva, a možda i četiti tjedna. Depiliraš li se sama, vjerojatno ćeš morati pričekati da dlačice niknu koji milimetar prije sljedećeg depiliranja. Kozmetičarka će s voskom uspjeti iščupati i one sitnije.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. Laser 

Dobre i nadasve dugotrajne rezultate pokazala je metoda uklanjanja dlačica laserom. Doduše, nije jeftina – obično je potrebno više tretmana laserom, a jedan košta od nekoliko stotina kuna do više od tisuću kuna. Ovisi to o tome gdje ideš na tretman, kakav aparat koriste, tko radi epilaciju... U svakom slučaju treba ići u polikliniku, dermatološku ordinaciju ili salon koji je provjeren i ima dobru reputaciju. Lošim laserom i lošim rukovanjem laserom mogu se napraviti i opekline. Bolji rezultati se postižu na tamnim dlačicama, a iako se ova metoda smatra trajnom, dlačice se mogu ponovno pojaviti za nekoliko godina. U svakom slučaju rezultati epilacije laserom su vrlo dugotrajni. 

Možda vas zanima Smetaju li moje dlake meni... ili nekome drugome? Rubrika Stars Stars

5. Izbjeljivanje 

Žene s tamnim dlakama najčešće pate od primjetnih brčića. Ako ih ne želiš ukloniti, možeš otići u kozmetički salon na izbjeljivanje (a možeš to obaviti i sama kod kuće). Prednosti: nema čupanja, boli, brijanja. Mane: dlačice su još uvijek tamo mada mnogo manje vidljive i kemikalije koje se koriste za izbjeljivanje mogu izazvati iritaciju kože (isprobaj kremu prvo na ruci). Ova je metoda idealna za žene koje imaju slabije brčiće - postat će neprimjetni, a ti se nećeš izlagati boli. No i izbjeljivanje treba ponavljati svakih nekoliko tjedana jer kao i sve dlake i one na licu stare i otpadaju pa na njihovom mjestu rastu nove. I tamnije.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

6. Kreme za uklanjanje dlačica 

Kreme za uklanjanje dlačica mogu biti rješenje za sve koje se boje boli, a mrska im je ideja da se briju (poput muškaraca). Kreme jednostavno “unište“ dlačice – samo sve spereš s lica vodom. OPREZ: obavezno najprije testiraj kremu na ruci – da vidiš da nisi slučajno alergična. Ideja o kremi koja doslovno spali dlake pomalo je odbojna - kakva je to paklena kemija.

Možda vas zanima Kako zapravo brijati noge: 7 profi-savjeta Rubrika Beauty Beauty

7. Elektroepilacija

Izvodi se tako da se tanka metalna "igla" uvodi se u folikulu dlačice te se kroz nju pušta točno određena vrsta i jačina električne energije. U korijenu dlačice ona se pretvara u toplinsku te se dlačica na taj način uništi. I to trajno. Naravno, sve se izvodi u kozmetičkom salonu, koža se prilikom elektroepilacije ne oštećuje te se može javiti samo blaže crvenilo. Ovo je jedna od najstarijih metoda uklanjanja dlačica, primjenjuje se više od 120 godina i zbog svoje uspješnosti opstaje unatoč novim tehnologijama . Kako se uništava jedna po jedna dlaka nije najspretnije rješenje za velike površine, ali za nausnicu je odlična metoda.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0