Beauty

Kako je strogo čuvana formula "čarobnog mirisa" osvojila svijet - pod znakovitim nazivom 4711

  • Kultna Eau de Colone 4711 promijenila je svijet parfema do te mjere da danas toaletnu vodu po njoj često zovemo kolonjskom. No ona prava, izvorna, slavi 200 godina i ima moderne inačice
  • Martina Petrović donosi nam priču o ovoj kultnoj kolonjskoj vodi

Kultna originalna kolonjska voda 4711 je univerzalan miris koji potječe iz davne 1792. godine kad je Köln neimenovani kartuzijanski redovnik trgovcu Wilhelmu Mülhensu za svadbeni poklon uručio strogo čuvanu formulu „čarobnog mirisa“. Trgovcu se njegov vjenčani poklon toliko svidio da je na temelju njega odlučio pokrenuti obiteljski posao i otvoriti  prodavaonicu mirisa. Kada su Köln dva desetljeća kasnije okupirale francuske trupe, veliki dio grada bio je razrušen pa su vojnici radi lakšeg snalaženja sve preostale građevine numerirali. Tako je. Prema legendi, kući u nekadašnjoj Glockengasse dodijeljen broj 4711. 

Možda vas zanima Jesenski broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

Ponukani uspjehom ovog mirisa brojni su tadašnji trgovci odlučili na tržištu predstaviti svoju verziju „Eau de Colone“ što je Mülhensa nagnalo na odluku da zaštititi svoj proizvod te se otada njegova prava, originalna kolonjska voda prodavala pod imenom 4711. Danas, dva stoljeća kasnije, lokacija njegove nekadašnje parfumerije postala je jedna od najpoznatijih kölnskih turističkih atrakcija. Svaki dan točno u podne na vrhu kuće u kojoj je smještena izvodi se igra zvona u kojoj se 20 zvona oglašava s tri različite melodije, a godišnje ju obiđe oko 120.000 posjetitelja. Također, brend se uspješno proširio te je danas dostupan u 65 zemalja, a navodno se svakih pet sekundi u svijetu proda jedan proizvod iz te mirisne kolekcije.

 | Autor:

Unatoč svim promjenama koje su se događale u svijetu mirisa, 4711 je uspio zadržati i opravdati svoj legendarni status. Među njegovim slavnim poklonicima našla se i operna diva Montserrat Caballé, za koju je 1920. godine izrađena posebna pozlaćena bočica s inicijalima. Bočica Molanus, nazvana prema dizajneru Peteru Heinrichu Molanusu, postala je nadaleko prepoznatljiv primjer kvalitetnog dizajna u kojem se umjetnost stapa s funkcionalnošću. Prepoznatljiva etiketa je, osim kao jasan vizualan znak proizvoda, služila i kao zaštita od svjetla i vrućine koji mogu naštetiti eteričnim uljima. Točna formula 4711 Original Eau de Cologne i danas je strogo čuvana tajna. Njegov tipični mirisni akord zauzima mjesto u klasičnom repertoaru kreacije mirisa. Bergamot, limun i naranča čine glavnu notu kojoj 4711 duguje svoj revitalizirajući učinak, dok srčane note lavande i ružmarina pridonose opuštanju i stvaranju osjećaja blagostanja. 

 | Autor:

U svojoj 227 godine dugoj povijesti brend mirisa je nekoliko puta mijenjao vlasnike, a od 2006. godine u posjedu je tvrtke Mäurer & Wirtz. Nakon više desetljeća stagnacije, kolonjska voda je danas opet jak parfumerijski trend, a svoj uspjeh zahvaljuje novom imidžu koji su tradicionalnim mirisnim vodicama udahnule velika kreatorska imena. Ovim putem odlučili su krenuti i novi vlasnici slavnog 4711 te su na tržištu odlučili predstaviti inačice ovog poznatog mirisa. Za svaki od sedam glavnih sastojaka kolonjske vode pripremili su ograničeno “remiksirano” izdanje, a zvijezda prve edicije iz 2018. godine bila je sočna naranča. Ovogodišnje izdanje temelji se na osnažujućem i aromaterapijskom djelovanju drugog poznatog sastojka - lavande. Svježi i hrabri mirisi šalju snažnu mirisnu poruku kojom žele proslaviti čistu radost življenja. Dileme nema, Kolonjska voda se vratila u velikom stilu i pravo je vrijeme da ovaj klasik pronađe mjesto i u vašoj mirisnoj kolekciji. 

Možda vas zanima Od tabua do mainstreama: Kako su steznici mijenjali žene prema društvenom poimanju ljepote Rubrika Life&style Life&style
Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0