Beauty

6 stvari će se dogoditi kad prestaneš koristiti makeup

  • Nevjerojatne stvari dogodit će se na koži ako se odrekneš make-upa (s vremena na vrijeme)
  • Koža će ti biti zahvalna i znat će to pokazati na mnogo načina
  • Vjerovala ili ne, makeup može imati veze i s krvnim tlakom i plodnošću

Makeup je za mnoge žene sastavni dio života – za neke više, za neke manje. Prekriva naše manje i veće nesavršenosti, ističe ono najljepše i sjajna je metoda da se osjećamo ljepše. 

Usprkos tome, makeup proizvodi imaju svoju tamnu stranu, jer mnogi od njih sadrže razne kemikalije koje mogu loše djelovati na tvoju kožu i zdravlje. Zbog toga nije loše povremeno maknuti šminku iz svakodnevice – kako bi koži priuštila stanku. Pogledaj što se tada događa…

via GIPHY

1. Pore na koži će se smanjiti

Podloga, četkica i bronzer dovoljni su da stvore ujednačen ten i lijepu sjajnu kožu. Međutim, kad čestice make-upa dođu u kontakt sa štetnim tvarima iz zraka kojima je naša koža svakodnevno izložena, stvara se prljavština koja začepi pore – koje pak tako tijekom vremena postanu veće. Ako ne koristiš makeup, koža će sve nanovo regulirati te će se pore smanjiti. Osim toga: smanjit će se i nastajanje bora. 

Možda vas zanima Zašto nikada ne bi trebala prati lice prije spavanja? Zato jer te to postaruje Rubrika Beauty Beauty

2. Imat ćeš manje prištića 

Osim povećanih pora, makeup može uzrokovati i nastanak prištića. Što više makeupa koristiš, više toksina dolazi do tvoje kože. Ali, osim samih proizvoda, za to mogu biti krive i četkice i kistovi. Ako ih ne čistiš redovito, na njima se stvaraju bakterije koje svaki puta nanovo nanosiš na kožu. Sve to uzrokuje upale koje potom potiču nastanak prištića. Makeup je često uzrok nastanka akni i problema s kožom – dakle, manje makeupa = manje prištića. 

via GIPHY

3. Manje upala očiju

Oči te peckaju, svrbe, često su suhe, natečene ili crvene? I za to uzrok može biti makeup. Na primjer, maskara ili tuš mogu biti odgovorni za širenja bakterija koje pak mogu izazvati neugodan osjećaj na očima. U ekstremnim slučajevima može patiti i tvoja rožnica, što je jako neugodno. Zbog toga trebaš biti jako oprezna…

4. Do viđenja suhoj koži! 

Makeup pogoduje suhoj koži jer sprječava prirodno obnavljanje stanica kože. Umjesto toga mrtve stanice se sakupljaju te koža postaje suha. Ako na licu imaš jako suhu kožu, onda bolje nemoj nositi makeup ili pažljivo biraj kod ne pronađeš neki koji odgovara tvojoj koži i ne isušuje je. Obavezno imaj noću kožu čistu od bilo kakvog make-upa kako bi se prirodna obnova stanica mogla nesmetano odvijati. Ako se potpuno odrekneš make-upa, krajnji učinak će biti sljedeći: tvoja koža će „oživjeti“, lakše će bit zdrava i hidrirana! 

Možda vas zanima 13 namirnica koje te čine lijepom (jer su pravi su borci protiv bora) Rubrika Life&style Life&style

5. Manje alergijskih reakcija 

U mnogim makeup proizvodima nalaze se parabeni, sulfati i metali. Nažalost, oni spadaju među 3700 supstanci za koje se zna da izazivaju alergijske reakcije na koži. Primjerice, te alergijske reakcije mogu se pojaviti u obliku crvenih i suhih mrlja. U tom slučaju je moguće da makeup ne odgovara tvom tipu kože. Ili tvoja koža jednostavno treba stanku od tih supstanci. 

via GIPHY

6. Bit ćeš zdravija

Nakon što smanjiš nečistoće na koži, dobiješ finu i lijepu strukturu te imaš manje alergijskih reakcija, tvoja će se koža osjećati zdravije bez makeupa. Ako se možeš odreći makeupa na dva ili tri dana tjedno, onda to može pozitivno djelovati na tvoje lice, ali i na tvoje cijelo tijelo. Naime, karcinogene tvari koje se nalaze (na primjer) u ruževima za usne, mogu povećati i rizik od visokog tlaka ili čak djelovati na tvoju plodnost. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0