Beauty

11 grešaka pri šminkanju zbog kojih možemo izgledati starije nego što jesmo. Kako ih izbjeći?

  • Šminka, kada ju nanesemo ispravno, može zaista pozitivno djelovati na naš izgled 
  • No, također je vrlo lako 'okliznuti se' i napraviti pokoju make up pogrešku koja nam baš i neće laskati
  • Na sreću, lako ih je detektirati pa smo u nastavku izdvojili neke od najčešćih grešaka pri šminkanju koje smo barem jednom učinili te kako ih ispraviti
  • Pročitaj također: 4 hidratantna korektora koji su spas za fine bore i podočnjake kada prijeđemo 35-u...

Iako nam šminka služi za prikrivanje sitnih nepravilnosti na koži i naglašavanje onog najboljeg na našem licu, ponekad se dogodi da njen učinak bude upravo suprotan. To se uglavnom događa kada koristimo krive proizvode, odnosno proizvode koji našem tipu i tonu kože ne odgovaraju po sastavu, teksturi i nijansi, ali i ako prilikom nanošenja primjenjujemo neke krive tehnike. Sve to čini da naša koža izgleda suho i beživotno te da nepravilnosti koje želimo prikriti budu još naglašenije. 

Srećom, takve se pogreške mogu lako prepoznati i izbjeći pa smo izdvojili one najčešće koje smo svi barem jednom napravili (možda još uvijek i radimo, ali nećemo više). 

Nanošenje korektora izravno ispod oka

Iako nam je, kada želimo prekriti tamne kolutove ispod očiju, prvi potez nanošenje korektora gotovo do samog ruba donjih trepavica, čini se da je to ipak pogrešno. Naime, nanošenje korektora na cijelo okoloočno područje uzrokovat će da se on uvuče u sitne bore oko očiju i tako učini da izgledamo starije. Stoga je najbolje korektor nanijeti na sam rub područja na kojemu započinju tamni krugovi te ga lagano, prstima utapkati na cijelo područje. 

Također, važno je pripaziti i na samu nijansu korektora, odnosno da ona ne bude presvijetla kako koža ne bi izgledala sivo i beživotno. 

Nanošenje crne olovke na vodenu liniju oka 

Crna olovka na donjoj, vodenoj liniji oka može stvoriti vizualni efekt kojim se naše oči doimaju manjima što dodatno naglašava podočnjake te sitne bore oko očiju, osobito ako se dogodi da se olovka malo razlije. No, to ne znači da se moramo odreći nanošenja olovke na vodenu liniju već samo da ne koristimo onu u crnoj boji već da se okrenemo svjetlijim nijansama kao što su bež, bijela, svijetlo smeđa i slično. 

Ravni rubovi obrva

U posljednjih nekoliko godina, iscrtavanje i precizno definiranje obrva podignuto je na sasvim novu razinu, a dugo su bile popularne obrve koje su imale oštrije, ravne rubove i bile nešto tamnije. No, takav tip obrva ponekad može učiniti da se naše lice doima starije nego što zaista jest.

Stoga se smatra da je puno bolje obrve ostaviti prirodnima, odnosno počupati tek one dlačice koje izlaze 'iz okvira', a ako je obrve potrebno popuniti, onda to učiniti olovkom koja odgovara boji obrva i tonu kože i pritom ne raditi oštre linije. 

 | Autor: Unsplash/Karolina Grabowska Unsplash/Karolina Grabowska Foto: Unsplash/Karolina Grabowska

Pogrešna nijansa ruža

Ponekad, čak i ako nam je cijeli makeup odličan i savršeno odgovara teksturi i tonu naše kože, pogrešna nijansa ruža može upropastiti cijeli dojam. Naime, ovisno o tonu naše kože, određene nijanse ruža mogu učiniti da izgledamo svježe i mladoliko dok nas neke mogu skroz postarati, učiniti da nam zubi izgledaju žuto i slično. 

Recimo, nijanse ruža koje imaju tople, odnosno narančaste i crvene podtonove, učinit će da nam zubi izgledaju žuto, a boje koje su u velikom kontrastu s tonom kože će nas postarati. Na primjer, ako smo vrlo svijetle kože, ne preporučuje se da se odlučimo na, recimo, tamno ljubičasti ruž. 

Mat ruževi

Iako su mat ruževi jako popularni jer su dugotrajni i satima ne mrdaju s usana, oni su ipak prilično isušujući što dodatno naglašava suhe dijelove usana, ali i borice oko njih što nikako ne izgleda svježe. Stoga, ipak se preporučuje korištenje kremastijih ruževa ili sjajila koji će usnama pružiti dodatnu hidrataciju. 

Nanošenje šminke bez prethodne pripreme kože

Ako šminku, osobito u većoj količini, nanesemo na kožu koju prethodno nismo pripremili, vrlo lako će se dogoditi da ta šminka nakon nekog vremena, pa čak i ubrzo, neće izgledati dobro. Naime, lice je prije šminkanja potrebno očistiti gelom za umivanje kako bi se uklonio višak sebuma, ulja i nečistoća koje su se tijekom dana nakupile na našem licu, a potom nanijeti hidratantnu kremu pa čak i primer kako bi kožu pravilno hidrirali.

Ove je korake potrebno učiniti kako bi makeup proizvodi ljepše 'sjedali' na kožu, odnosno učinili da ona izgleda glatko i svježe, ali i kako bi cijeli makeup bio dugotrajniji.

Previše shimmer sjenila i šljokica

Iako sjenila sa shimmerom, osobito u svjetlijim nijansama, mogu podići cijeli look i učiniti ga svježijim, a pogled otvorenijim, ako ih nanesemo previše, moglo bi se dogoditi upravo suprotno. Naime, sjenila sa shimmerom, ali i šljokičasta sjenila često se tijekom dana pomiču s naših očiju i nije rijetkost da nekoliko sitnih šljokica padne na lice što dovodi do toga da se one potom nakupljaju u boricama oko očiju i tako ih dodatno naglašavaju. 

Korištenje makeup pribora koji nije čist

S obzirom na to da s priborom za šminkanje svakodnevno dodirujemo lice te da se na njima nakupljaju proizvodi koje nanosimo, ali i stanice naše kože te brojne druge nečistoće, potrebno ih je redovito čistiti. Naime, ako svoje makeup četkice i beauty blendere ne operemo svako toliko, vrlo lako se može dogoditi da nam zbog njih izbiju prištići ili druge iritacije koje negativno utječu na izgled i teksturu kože. 

Previše rumenila

Iako pretjerano korištenje bilo kojeg proizvoda neće izgledati dobro, rumenilo se tu najviše ističe. Naime, ako nanesemo previše rumenila to će zaista izgledati neprirodno, a lako se može dogoditi i da se ono tijekom dana malo pomiče po licu pa dodatno naglasi teksturu kože. 

 | Autor: Instagram @sabrinacarpenter Instagram @sabrinacarpenter Foto: Instagram @sabrinacarpenter

Korištenje pogrešnog pudera

Ako koristimo tekući puder koji po svojoj teksturi, ali i nijansi ne odgovara tipu naše kože, odmah stvaramo podlogu za loš izgled cijelog makeup looka. Recimo, ako imamo suhu kožu na kojoj se već naziru sitne bore, nećemo koristiti mat puder koji će to sve dodatno naglasiti već ćemo se okrenuti puderima s hidratantnim formulama. 

Korištenje maskare kojoj je istekao rok 

Korištenje maskare kojoj je istekao rok, za početak se ne preporučuje iz zdravstvenih razloga jer se u njoj, ako je predugo otvorena, nakupljaju razni mikroorganizmi koji mogu uzrokovati pojavu konjunktivitisa i sličnih upala. No, s estetske strane, maskara kojoj je istekao rok trajanja koji je obično od 3 do 6 mjeseci nakon otvaranja, često postaje suha i grudasta pa se nerijetko događa da se trusi s trepavica i tako dodatno naglašava bore oko očiju, ali i potamnjuje okoloočno područje. 

Photo: Instagram @furkarakol

Komentari 0