Beauty

10 savjeta koji će pomoći da ti kosa brže raste

Ako je pravilno njeguješ, možeš iz kose izvući njen maksimalan mjesečni rast - no to podrazumjeva dobru rutinu!

Ima li išta iritantnije od čekanja da šiške izrastu? Ponekad nam se čini i da cijela kosa raste - ali one stoje na mjestu! U posljednje vrijeme sličan problem imaju i cure koje su silno htjele bob prije ljeta, a sad ne mogu dočekati da imaju prekrasne duge valove ili da svežu punđicu povrh glave. Iako se rast kose ne može ubrzati puno više od onoga što je očekivano (oko centimetar po mjesecu), njeguješ li je vrlo pravilno, pritom i hraniš, možeš dobiti punih centimetar i pol po mjesecu. Uz ove savjete u naumu ćeš i uspjeti.

Možda vas zanima Tanka kosa? S ovim savjetima ćeš lako složiti pristojnu frizuru Rubrika Beauty Beauty

1. Pravilna prehrana

Trebala bi prehranu fokusirati oko vitamina i ostalih mikronutrijenata - dobro je jesi losos, ali i skromniju srdelu jer su bogati omega masnim kiselinama i antioksidansima koji pomažu kod gustoće kose i smanjuju njeno ispadanje. Uz losos, izvrstan je grah!  | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric

2. Ojačaj vlasište

Zna se da zdravo vlasište znači i prekrasna kosa. Bilo bi dobro da se svaki put kad pereš kosu fokusiraš na to da masiraš vlasište barem pet minuta, jer tako pospješuješ cirkulaciju i radiš na gustoći kose.

3. Prolongiraj šišanje

Otkrili smo kako je šišanje svakih šest do osam tjedana čisti mit pa preporučujemo da odužiš šišanje koliko možeš koristeći dobre proizvode za njegu, poput tretmana, maski i seruma za oporavak i zaštitu. Također, prije svakog sušenja kose iznimno je bitno staviti zaštitu od topline!

4. Spavaj na svili

Ne želimo zvučati bespotrebno rastrošno, ali spavanje na svili je u stvari dobra ideja za kožu i kosu. Dok spavaš često se okrećeš, a kosa ti tako zapinje za pamučnu posteljinu i gužva se čime lako dolazi do pucanja. Kod svile, vlasi samo klize po jastučnici pa su oštećenja puno manja.

5. Imaj pravilo "jednoga"

Nikada nemoj isti dan i sušiti kosu i oblikovati je uređajem koji je ponovno grije jer što manje koristiš toplinu na njoj, više će rasti. 

6. Daj joj odmora

Kosa je najzdravija kada je najmanje diraš, što znači da bi trebala izbjegavati uređaje za oblikovanje kose, četke, sušilo pa i nošenje repa. Neke dane je jednostavno pusti da je takva kakva je, a kada je opereš neka se osuši na zraku.

7. Mijenjaj poziciju repa

Rep je možda najnezahvalnija frizura kad je u pitanju održavanje dužine kose jer gumice navlače kosu što s vremenom dovodi do pucanja, posebice ako se svaki dan rep veže na istom mjestu na glavi. Ako već voliš nositi repove, trudi se mijenjati između repa sa strane, konjskog, klasičnog i niskog repa.  | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric

8. Bolje četkaj kosu

Najbolja investicija za dugu kosu je četka od veprove dlake, koja se koristi još od 19. stoljeća za sjaj i glatkoću. Četkanje stimulira cirkulaciju u vlasištu pa tako ojačava dlaku, između ostaloga i raspoređuje ulje s vlasišta na cijelu kosu pa je tako održava nahranjenom. Četkati bi trebala od vrhova prema vlasištu, dio po dio, inače ćeš sigurno pridonijeti njenom pucanju - nepravilnim četkanjem ili češljanjem je najlakše strgati ili iščupati vlasi.

9. Potamni kosu

Druga opcija je vratiti se u svoju prirodnu boju, posebice ako si vrlo svijetla plavuša. One imaju najoštećeniju kosu koja je najsklonija pucanju radi korištenja izbjeljivača. 

Možda vas zanima 5 frizura za dane kada ti se ne da prati kosa Rubrika Beauty Beauty

10. Isperi je octom

Osim što je, navodno, hladna voda dobra za sjaj i poticanje rasta kose, pomiješaš li je s jabučnim octom, pomoći ćeš joj zatvoriti kutikule i tako je učiniti čvršćom i sjajnijom.

Photo: None

Komentari 0