Sve što si oduvijek željela znati o Tomu Cruiseu: I dobro i loše!

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Tom Cruise pamtimo po mnogim dobrim ulogama i odličnim filmovima, ali sigurno će nam svima ostati u sjećanju njegov impresvan nastup u Top Gunu
  • Nakon 23 godine snima se nastavak legendarnog filma o vojnim pilotima, a Tom Cruise ponovno ima glavnu ulogu
  • Ako postoji nešto što ste željeli znati o poznatom glumcu, siguno ćete pronaći u ovom tekstu...

Tom Cruise je velika zvijezda, među najvećima (iako niži od prosjeka, čak i za holivudske standarde). Kao filmska zvijezda čiji ime filmu gotovo garantira uspjeh, ako ne i status velikog komercijalnog hita na kino-blagajnama u Americi i u svijetu, nije nikad napravio doista bezvezan film - od osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je snimio poneki zaboravljeni, loše plasirani film.

Posve nevjerojatno, Tom Cruise napravio je čak 18 filmova sa zaradom iznad 100 milijuna dolara. To su zapanjujuće brojke, ali tko je doista čovjek koji se iza njih krije?

Koliko je Tom Cruise zapravo visok?

Često se spominje kako je Cruise nizak, no iako sigurno nije visok, nije niti najniži holivudski glumac. Njegovih 168 centimetara čine ga višim od Michaela J. Foxa (160 cm) ili Richarda Dryfussa (163 cm).

Stars Slavni glumac otkrio detalje vjenčanja! Schwarzenegger je dopratio kći do oltara, a ceremoniji prisustvovala i bivša supruga

Koliko uopće Tom Cruise ima godina?

Nije ”Rođen 4. srpnja (tako se samo zove jedan od njegovih uspješnih ranih filmova), već 3. srpnja 1962. godine, u gradu Syracuse, u državi New York. Znači, u nevjerojatnoj je formi za nekoga tko se približava šezdesetoj i u filmovima redovno sam snima fizički veoma zahtjevne scene i nastupa gol do pasa. Ne libi se pokazati svoje mišiće i pločice.

Za koga je Tom Cruise oženjen?

Ženio se tri puta. Prva mu je žena bila Mimi Rogers, koja ga je uvela u scijentološku crkvu. Oženili su se 1987. i u braku ostali samo tri godine, kad je susreo fatalnu Nicole Kidman, ženu koja će mu 1990. postati druga žena. Upoznali su se na snimanju filma Days of Thunder. Ostali su skupa kroz devedesete godine, ali su se rastali 2001. i ona se potom udala za zemljaka, australskog pjevača Keitha Urbana.

Kad se razveo od Nicole, Tom se počeo viđati s glumicom s kojom su zajedno snimali film Vanilla Sky (2001.). Bila je to Penelope Cruz, a kombinacija Cruise-Cruz osim što je zvučala čudno, nije profunkcionirala. Ubrzo, 2004. počeo je hodati s glumicom Katie Holms, koja će mu postati treća žena.

Šesnaest godina mlađa od njega, Katie je u tom braku provela šest godina, a onda i ona zatražila razvod. Njihove razmirice stalno su bile na naslovnicama tabloida, a nije pomoglo ni to što je u talk-showu Oprah napravio čudan ispad i ničim izazvan počeo u studiju skakati po kauču od oduševljenja.

SESTRINSKA LJUBAV Nicole Kidman objavila sliku s mlađom sestrom - pogledaj koliko su slične

Valja napomenuti da je Cruise prije braka s Mimi Rogers bio povezan s mnogim glumicama, redom starijim od njega, pa se prilikom snimanja filma Risky Business kao 21-godišnjak našao u vezi s Rebeccom de Mornay, koja je tad imala četrdeset i četiri godine. Također je izlazio sa sadašnjom ženom Brucea Springsteena, devet godina starijom i sedam centimetara višom Patti Scialfa. Hodao je i s holivudskom pramajkom Cher, koja je od njega starija 16 godina.

Je li Tom Cruise scijentolog?

Jest. Po tome je čuven skoro kao po svojim filmskim uspjesima. I dvoje djece koje je posvojio u braku s Nicole Kidman također su članovi te crkve. Priključio joj se sredinom osamdesetih i od tada je beskompromisno zagovara. Vođa te sekte David Miscavige bio mu je kum na vjenčanju s Katie Holmes. Cruise javno govorio o svojim religijskim uvjerenjima i toliko je važan za članove scijentološke crkve da je Miscavige izmislio odličje - Medalja slobode i krijeposti - koju mu je svečano dodijelio.

Godine 2008. pojavio se na internetu video koji je Cruise snimio samo za unutarnju upotrebu Scijentološke crkve. Montiran s glazbom iz filmova Nemoguća misija, on u tom videu iznosi kojekakve divlje ideje. Kasnije su scijentolozi ustvrdili da je sve to ”izvađeno iz konteksta” pa je Scijentolološka crkva tužila YouTube i oni su video morali maknuti, ali se još ponegdje može naći na internetu.

Inače, prije nego što je počeo glumiti, Tom Cruise je kratko pohađao sjemenište s nakanom da postane katolički svećenik, ali, završio je u Hollywoodu i posve drugačijoj crkvi.

Kako se Tom Cruise zaista zove?

Kad se rodio, dobio je ime – Thomas Cruise Mapother IV. To je po ocu s kojim se nije slagao dok je odrastao. Kad je pohađao šesti razred osnovne škole, još dok su živjeli u Ottawi u Kanadi, majka se razvela od oca i vratila u SAD. Ponovo se udala kad je Tomu bilo 16 godina. Thomas Cruise Mapother III umro je kad su glumcu bile 22 godine, upravo nakon što je dostigao zvjezdani status u Hollywoodu.

Bratić po očevoj liniji, William Mapother igrao je u seriji Lost, a pojavio se i u tri filma s Tomom Cruisom: Rođen 4. jula, Nemoguća misija 2 i Specijalni izvještaj.

Ima li Tom Cruise djece?

Troje. Dvoje je usvojio u braku s Nicole Kidman. Navodno je ona bila trudna u doba razvoda 2000. godine, ali je, na žalost, pobacila. Pisalo se da je jednom već imala spontani pobačaj na početku njihove veze.

Šest godina nakon razvoda s Nicole, tadašnja Cruisova djevojka Katie Holms, rađa njihovu kći Suri. Bilo je to 2006. godine. Tabloidi su poludjeli, zahvatila ih je prava groznica. Kad je časopis Vanity Fair objavio prve slike bebe, tiraža im je skočila 60 posto. Odnedavna, međutim, nema tu više idile – navodno Cruise ima vrlo malo ili uopće nema veza sa Suri.

Stars Slavni glumac šokirao priznanjem o svojoj prošlosti: Sramim se tog odvratnog čina

Kako se zovu Cruisova djeca?

Dvoje usvojene djece zovu se Isdabella Jane Cruise (rođena 1992.) i Connor Anthony Cruise (1995). Tu je još i Suri, koja je danas tinejdžerka.

Zašto se Cruise toliko razvodio?

S Mimi Rogers razišao se i razveo jer je susreo Nicole Kidman. Ni Kidman ni Cruise nisu nikad komentirali svoj razvod iz 2001. Zna se samo da su u Kaliforniji podnijeli zahtjev s uobičajenim povodom za sporazumni razvod – ”nepremostive prepreke u vezi”. Navodno je ipak uzork ležao u Scijentološkoj crkvi i čudnim pravilima koje Nicole nije željela slijediti. I njezini roditelji, naročito otac psihijatar čiju profesiju ta crkva zabranjuje, pticali su je da se razvede.

Isto tako, ni o razvodu s Katie Holms Cruise nije htio govoriti. Kako su se razvodili u New Yorku, gdje propisi oko razvoda i skrbi za dijete predviđaju najstrožu povjerljivost, o tome se ne može ništa doznati, a par je šutio. Zato nije bilo nikakve podloge za dalje glasine i tračeve.

Privatni život megazvijezde

Evo, to su praktično svi poznati detalji o Tomu Cruiseu i njegovom privatnom životu, što za nekoga tko je na naslovnim stranicama tabloida već gotovo 40 godina, doista nije puno. Iako poznat, ali posve privatan i skrovit, bez obzira na bljeskove publiciteta prilikom razvoda ili rođenja male Suri, Cruisea sad gotovo i nema u medijima.

Jedno je sigurno – i dalje je njegovo ime vrijedno kao platina na kino-blagajnama. Jedan je od doista malobrojnih holivudskih glumaca koji sam po sebi garantira veliku gledanost filmova u kojima igra. Sigurno se to neće promijeniti ni sa skorašnjim nastavkom megahita Top Gun, spektaklom Maverick, za kojim slijede novi nastavci Nemoguće misije u 2021. i 2022. godini.

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!
 

Posjeti Miss7.24sata.hr