Evo što se zapravo krije iza kraljičinog odgovora Meghan i Harryju. Jedna stavka je uistinu simbolična

Doug Peters/Press Association/PIXSELL; nph / AlterphotosNordPhoto/PIXSELL
Vidi originalni članak
  • Kraljica Elizabeta II. ipak se odlučila oglasiti o intervjuu u kojem su njezin unuk Harry i njegova supruga Meghan iznijeli niz optužbi na račun britanskog dvora
  • U kratkom priopćenju izraženo je žaljenje zbog cjelokupne situacije, a iskazana je i zabrinutost zbog izrečenih optužbi za rasizam
  • Kraljevski eksperti ističu kako je ova situacija iznimno teška za kraljicu koja je "sukob" željela riješiti privatno, a u prilog tome ide i ovo pomirljivo priopćenje

Palača je ipak prelomila, a kraljica Elizabeta II. u službenom se priopćenju osvrnula na šokantan intervju kojeg su dali njezin unuk Harry i njegova supruga Meghan.

"Cijela obitelj je tužna nakon saznanja koliko je proteklih nekoliko godina bilo izazovno za Harryja i Meghan. Problemi koji su se iznijeli, ponajviše oni rasni, su zabrinjavajući. Premda neka sjećanja mogu varirati, smatraju se vrlo ozbiljnima i adresirat će ih obitelj privatno. Harry, Meghan i Archie će uvijek biti voljeni članovi obitelji", navedeno je u spomenutom priopćenju.

Life&style Vrijeme je da analiziramo govor tijela Meghan i Harryja: u kakvim su zapravo odnosima

Obiteljske razmirice

Danima prije nego što je intervju uopće ugledao svjetlo dana lomila su se koplja oko toga hoće li Elizabeta II. ikada reagirati na informacije koje su svjetskoj javnosti podastrijeti vojvode od Sussexa. Premda su mnogi zazivali burnu reakciju kraljice, britanska javnost većinski je bila uvjerena kako će se članovi uže kraljevske obitelji voditi poslovicom "šutnja je zlato".

No, 94-godišnja vladarica iznenadila je mnoge odlučivši se na takozvani srednji put, odnosno objavom priopćenja koje u pomirljivom tonu šalje poruku kako je ovo prvenstveno obiteljski, a ne javni sukob te da bi ga se kao takvog trebalo rješavati. Nadalje, kraljica nije kategorički odbacila izrečene optužbe o rasizmu na dvoru, već je ostavila prostora kako spomenuta tvrdnja može i ne mora biti točna, no kako slučaj zahtijeva pomno istraživanja.

Stars Jesi li primijetila alarmantne sličnosti između Meghan i princeze Diane u svojim razotkrivajućim intervjuima?

Privatan, a ne javni sukob

Zanimljivo je i kako se kraljica svom unuku i njegovoj supruzi obratila isključivo imenima te nije koristila njihove titule kao što je to uobičajena praksa. Oslovivši ih s Harry i Meghan, kraljica je suptilno naznačila kako poštuje njihovu odluku o tome da prestanu djelovati kao aktivni članovi kraljevske obitelji, a i naglasila kako im se obraća, intimno, kao članovima obitelji.

"Nazvavši ih 'voljenim članovima obitelji', kraljica pruža maslinovu grančicu povjerenja i molbu da se cijel situacija smiri te da se pokušaju izgraditi novi mostovi", istaknuo je kraljevski ekspert Phil Dampier u razgovoru za DailyMail.

Life&style Kako je Meghan nasamarila ugledne britanske novinare i dokazala da lažu o njoj

Zrno sumnje

Poznavaoci situacije na dvoru kazali su kako Elizabeta II. proživljava teške trenutke. "Mislim da se vrlo teško suočiti s ovim događanjima te da bi kraljica radije voljela da se ovaj sukob rješava na obiteljskoj večeri, a ne putem diplomatskih nota", istaknuo je za DailyMail nekadašnji glasnogovornik Charles Anson.

Nadalje, bliski izvori prenose kako je kraljica duboko razočarana jer iznesene optužbe o rasizmu bacaju ljagu na njezinu vladavinu posebno jer godinama promiče raznovrsnost Commonwealtha. Iako je Harry naknadno izjavio kako rasističke izjave te zabrinutost oko boje kože njegova sina Archieja nisu dolazile od kraljice ili njezina supruga Philipa, ostaje dojam kako članovi kraljevske obitelji promoviraju uvjerenja iza kojih zapravo ne stoje.

Posjeti Miss7.24sata.hr